Elapidele sunt serpi veninosi, unii chiar foarte periculosi. Din categoria lor fac parte: mamba, serpii-coral, cobrele, serpii de mare. Unele specii sunt foarte veninoase, traiesc in habitate terestre, acvatice, vaneaza pe sol sau in copaci. Unele specii sunt diurne, altele isi prind prada doar dupa apusul soarelui. Avand in vedere ca din familia Elapidelor fac parte cobrele, se intelege ca elapidele sunt serpi foarte periculosi, veninul lor fiind puternic, afecteaza in special sistemul nervos al victimei, paralizeaza muschii respiratori si produc in final moartea acesteia.

Specii de cobre si alti serpi veninosi din familia Elapidae:

Cobra indiana, Specia Naja naja, Foto: ophiophagus.nl

Cobra indiana este unul din cei mai periculosi serpi din sudul Asiei, din India. Are denumirea stiintifica de Naja naja si poate avea lungimea corpului de 1,2-1,7 m. Este o specie terestra care se hraneste cu pasari, mamifere mici, soparle si alti serpi.

Cobra egipteana - Naja haje, Foto: forums.kingsnake.com

Cobra egipteana traieste in nordul, vestul si estul Asiei. Are lungimea corpului de 1-2,4 m si este o specie terestra foarte periculoasa. Are denumirea stiintifica de Naja haje si este un mare pradator de serpi, pasari, broaste si mici animale.

Cobra regala - Ophiophagus hannah, Foto: venomland.org

Cobra regala este cel mai lung sarpe veninos, are lungimea corpului de 3-5 m sau chiar mai mare. Traieste in Asia de Sud si Sud-Est si este o specie terestra. Are denumirea stiintifica de Ophiophagus hannah si se hraneste in special cu alte specii de serpi. Poate trai aproximativ 20 de ani in conditii de captivitate. Este cunoscuta si cu numele de hamadriada.

Cobra rosie scuipatoare, Foto: Naja pallida

In nordul si estul Africii traieste cobra rosie scuipatoare. Numele acestei cobre se refera la modalitatea sa interesanta de aparare si anume de a improsca cu venin prin deschizaturile coltilor de parca si-ar scuipa prada in ochi, provocand orbirea acesteia. Are denumirea stiintifica de Naja pallida si poate avea lungimea corpului de 70-120 cm.

Sarpele australian cu cap aramiu

Sarpele australian cu cap aramiu traieste in regiunile cu mlastini din sud-estul Australiei si nordul Tasmaniei. Are lungimea corpului de 1,3-1,7 m si este o specie terestra care se hraneste cu broaste. Are denumirea stiintifica de Austrelaps superbus.

Vipera nordica a mortii - Specia Acanthophis praelongus, Foto: vivariumlausanne.ch

Vipera nordica a mortii face parte din familia Elapidae si traieste in Noua Guinee si nordul Australiei. Are denumirea stiintifica de Acanthophis praelongus si poate avea lungimea corpului de 30-100 cm. Are capul in forma de dalta, corpul gros, vaneaza noaptea si este considerat unul din cei mai veninosi serpi din Australia.

Citește și:  Ardeosaurus, varianta preistorică a șopârlei gecko
Taipanul (Oxyuranus scutellatus), coolcompanions.com.au

Taipanul este o specie vulnerabila in pericol de disparitie care traieste in sudul Noii Guinee si nordul Australiei. Are denumirea stiintifica de Oxyuranus scutellatus si poate avea lungimea corpului de 2-3,6 m. Taipanul este cel mai periculos si cel mai veninos sarpe din Australia.

Sarpele-tigru australian, Foto: Notechis scutatusSarpele-tigru australian, Notechis scutatus

Sarpele-tigru australian este o specie terestra din sud-estul Australiei. Are denumirea stiintifica de Notechis scutatus si este o specie foarte veninoasa. Poate ajunge la lungimea corpului de 1,2-1 m. In Australia este considerat un sarpe foarte periculos, a provocat multe muscaturi fatale.

Sarpele-coral albastru, Foto: versesofuniverse.blogspot.ro

Sarpele-coral albastru are denumirea stiintifica de Maticora bivirgata si traieste in sudul si estul Asiei. Are lungimea corpului de 1,2-1,4 m si este o specie terestra cu un colorit foarte interesant. Sarpele-coral albastru este extrem de veninos, are glande cu venin pe un sfert din lungimea corpului.

Mamba negru ataca in copac puii de pasari din cuibMamba negru in terariu

Un sarpe foarte veninos si periculos este mamba negru. Aceasta specie are denumirea stiintifica de Dendroaspis polylepis si este considerta unul din cei mai veninosi serpi care exista. Arealul sau este alcatuit din regiunile din sudul si estul Asiei si poate avea lungimea corpului foarte mare, de 2,5-3,5 m.

Kraitul de mare, Specia Laticauda columbrina

O specie acvatica din familia Elapidae este kraitul de mare din sudul si sud-estul Asiei. Are denumirea stiintifica de Laticaudata columbrina si poate avea corpul lung de 1-2 m. Acest sarpe este foarte veninos, insa nu are tendinta de a ataca omul, nu musca, deci nu este un pericol pentru acesta. Apare in apele de coasta dar si in mlastinile de mangrove. Vaneaza pesti si mai ales tipari.

Mambra verde est-african, Capul sarpeluiMambra verde est-african

Mamba verde est-african este o specie de culoare verde din sudul si sud-estul Africii. Are denumirea stiintifica de Dendroaspis angusticeps si poate avea lungimea corpului de 1,5-2,5 m. Acest sarpe este foarte veninos, insa nu are tendinta de a ataca omul decat daca este provocat de acesta.

Sarpele-coral sud-american

Sarpele-coral sud-american are denumirea stiintifica de Micrurus lemniscatus si traieste in regiunile nordice si centrale ale Americii de Sud. Prefera un habitat de semivizuina si poate avea lungimea corpului de 60-90 cm. Veninul acestui sarpe este foarte toxic ceea ce face sa fie considerat un sarpe periculos.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.