Xenartranii (sau edentatele) sunt cele mai ciudate mamifere din lume daca se ia in considerare infatisarea lor oarecum bizara. Acestea cuprind specii diferite de furnicari, lenesi si tatui. Furnicarii sunt mamifere terestre (familia Myrmecaphagidae), galericole (familia Dasypodidae) sau arboricole (familia Bradipodidae). Astfel de specii au articulatii anormale la coloana vertebrala, maxilare prevazute cu dinti mici si creier slab dezvoltat. Traiesc in diferite habitate din America de Sud, resturile fosile ale unor asemenea xenartrani terestri au fost gasite in pesterile acestui continent, insa ele erau raspandite cu milioane de ani in urma si in America Centrala, Asia, Africa, Europa si America de Nord. Vechimea xenartranilor este de aproximativ 60 milioane de ani. Lenesii mananca frunze, muguri si fructe, iar furnicarii si tatuii prefera insectele (mai ales termite si furnici).

Specii de furnicari, lenesi si tatui:

Furnicarul mare, Specia Myrmecophaga tridactyla

Furnicarul mare face parte din familia Myrmecophagidae si are denumirea stiintifica de Myrmecophaga tridactyla. Traieste in zonele mlastinoase, savanele si padurile umede din America Centrala si pana in America de Sud. Cele mai multe exemplare sunt in sudul Hondurasului din America Centrala si in nordul Argentinei. Are lungimea corpului de 1-2 m si greutatea de 22-39 kg.

Tamandua sau furnicarul mic, Specia Tamandua tetradactyla

Tamandua sau furnicarul mic este o specie arboricola dar si terestra, un excelent catarator in coroana copacilor din padurile din America Centrala si pana in nordul Americii de Sud. Are denumirea stiintifica de Tamandua tetradactyla si poate avea lungimea corpului de 53-88 cm si greutatea de 3,5-8,5 kg.

Tatuul nordic cu degete goale, Specia Cabassous centralis, Foto: choko22moncada.blogspot.ro

Tatuul nordic cu degete goale sau Cabassous centralis traieste in America Centrala si nordul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 30-40 cm si greutatea de 1-2 kg. Are obiceiul de a sapa vizuini pentru a se adaposti sau a-si cauta hrana (viermi, insecte, nevertebrate mici).

Citește și:  Foca cenușie (Halichoerus grypus), o specie migratoare
Lenesul cu trei degete si coama, Foto: konokene.com

Lenesul cu trei degete si coama traieste in padurile din estul Americii de Sud. Este o specie predominant arboricola care are denumirea stiintifica de Bradypus torquatus. Are lungimea corpului de 45-50 cm si greutatea de 3,5-4 kg. Se remarca prin coama intunecata de pe partea dorsala.

Tatuul cu noua braie

Tatuul cu noua braie este o specie terestra din sudul SUA, America Centrala, Caraibe, Mexic si America de Sud. Are denumirea stiintifica de Dasypus novemcinctus si are lungimea corpului de 35-57 cm si greutatea de 2,5-6,5 kg. Traieste solitar si este o specie de vizuina.

Pichi (Zaedyus pichiy) daca este motivat sta si in doua picioare, Foto: fotonatura.org

Pichi este o specie din sudul Americii de Sud care se remarca printr-o armura corporala lata. Are lungimea corpului de 26-34 cm si greutatea de 1-2 kg. Denumirea sa stiintifica este Zaedyus pichiy. Traieste in galerii pe care le sapa singur in pamant.

Furnicarul pitic, Foto: aiyyeimuetz.blogspot.ro

Furnicarul pitic este raspandit din America Centrala si pana in nordul Americii de Sud. Are denumirea stiintifica de Cylopes didactylus si este o specie arboricola. Are lungimea corpului de 16-21 cm si greutatea de 150-275 g.

Tatuul urias, Specia Priodontes maximus, Foto: thelife-animal.blogspot.ro

Tatuul urias este o specie in pericol de disparitie din nordul si centrul Americii de Sud. Este considerat cel mai mare tatuu din lume, are lungimea corpului de 0,7-1 m si greutatea de 30 kg. Are denumirea stiintifica de Priodontes maximus.

Unaul, Foto: forumpourados.net

Unaul din nordul Americii de Sud are membrele anterioare mai lungi decat cele posterioare. Este un catarator excelent, are doua degete prevazute cu gheare ca niste carlige. Denumirea sa stiintifica este Choloepus didactylus. Are lungimea corpului de 46-86 cm si greutatea de 4-8,5 kg.

Tatuul cu peri teposi

Tatuul cu peri teposi traieste in regiunile aride din sudul Americii de Sud si are denumirea stiintifica de Chaetophractus villosus. Are lungimea corpului de 22-40 cm si greutatea de 1-3 kg.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.