Familia Tettigoniidae este alcatuita din 6400 de specii (din care 255 numai in America de Nord) de greieri de tufis care traiesc in toata lumea in regiunile montane si de deal, dar mai ales in cele tropicale cu multa vegetatie.
Aceste specii variaza foarte mult din punct de vedere al lungimii corpului, unele pot fi foarte mici de 1,5-2 cm iar altele ajung si pana la 7,5 cm. Ele se diferentiaza si prin coloritul corpului, acesta poate fi in nuante verzi sau maronii cu diferite pete. Majoritatea greierilor de tufis au antenele foarte lungi, mobile care se pot misca in ambele parti, iar aripile posterioare in culori vii ce imita excelent frunzele sau scoarta de copac.
Desi sunt greu de observat datorita coloritului lor care ii camufleaza perfect in mediul in care traiesc, totusi masculii pot fi localizati dupa sunetele caracteristice pe care le emit noaptea, ei canta folosind un sistem ce se aseamana cu o pila dar si cu o creasta sonora ce se gaseste la baza aripilor anterioare.
In perioada de imperechere femela isi depune ouale mici si ovale in iarba sau pe alte plante de la nivelul solului. Hrana greierilor de tufis consta din seminte, flori, scoarta de copac si frunze. La randul lor pot deveni victima unor insecte, mici vertebrate, soparle, serpi sau melci.
Una dintre aceste specii este greierul stejarului Meconema Thalassinum care traieste in padurile din Europa. Este o specie nocturna care zboara cu rapiditate, canta si se hraneste in timpul noptii. Interesant este modul in care masculul atrage atentia femelei in perioada de imperechere, el loveste frunzele cu picioarele lungi posterioare si astfel scoate sunete caracteristice ca de toba.
In padurile din Muntii Alpi si Apenini la altitudini de pana la 2000 m traieste specia Barbitistes Obtusus care se aseamana cu o lacusta verde in miniatura. Masculul are lungimea corpului de 1,8-2 cm, iar femela de 2-2,1 cm. Exemplarele feminine au particularitatea fiecare de a fi inzestrate cu un ovipozitor lung de 0,9-1 cm cu ajutorul caruia isi depune ouale pe plante in perioada de reproducere, in lunile iunie-august.
Acest greier isi petrece timpul prin ierburile inalte si plantele de pe sol din padurile de pin cautand mereu pe timp de noapte hrana sa preferata formata din mici nevertebrate si plante.
In Brazilia apare specia Ommatoptera Pictofolia care traieste in tufisuri si pe scoarta copacilor, prin coloritul corpului sau este un imitator excelent al frunzelor moarte. Are un colorit maroniu, antenele foarte lungi, aripile de forme neregulate se aseamana cu conturul unor frunze, iar femela prezinta un ovipozitor in forma de secera pentru depunerea oualor.