Corcodeii sunt păsări scufundătoare iscusite și foarte bine adaptate la viața acvatică. Fac parte din ordinul Podicipediformes și familia Podicipedidae. Au corpul hidrodinamic, acoperit cu penaj des și rezistent la apă. Capul este mic, gâtul lung, picioarele prezintă membrane înotătoare mari și sunt bine adaptate pentru înot și propulsia în apă.

Aceste păsări sunt în general migratoare sau parțial migratoare și se remarcă printr-un ritual interesant de curtare. Femela și masculul își construiesc cuibul împreună, se scufundă și aduc de la fundul apei tulpini de stuf, se strigă unul pe altul, înoată împreună sau se ridică aproape vertical deasupra apei și se sprijină piept în piept, apoi împerecherea propriu-zisă are loc pe cuibul plutitor.

Specii de păsări acvatice – Corcodei:

Tachybaptus ruficollis
Tachybaptus ruficollis

Corcodelul pitic este cea mai mică specie de acest gen din Europa. Este răspândit și în Asia, Africa, Noua Guinee și Madagascar. Are lungimea corpului de 25-29 cm și greutatea de 125-225 g. Penajul este asemănător la mascul și la femelă, părțile superioare sunt de culoare maronie-închisă, gătul și obrajii sunt castanii. Denumirea sa științifică este Tachybaptus ruficollis.

Podiceps cristatus
Podiceps cristatus

Corcodelul mare este cunoscut și cu numele de cufundacul mare și denumirea științifică Podiceps cristatus. Are lungimea corpului de 46-51 cm și greutatea de 0,6-1,5 kg. Arealul său este format din Africa, Australia, Europa, Asia, Noua Zeelandă. Apare și în țara noastră și este numit bodârlău sau corcodelul mare.

Podiceps gallardoi
Podiceps gallardoi

Corcodelul cu glugă este o specie nemigratoare care trăiește în sudul Americii de Sud. Are denumirea științifică Podiceps gallardoi și este o specie cu risc redus de dispariție. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 34 cm și greutatea de 525 g. Această pasăre acvatică din familia corcodeilor are talia mare și penajul în alb și negru.

Podiceps nigricollis

Corcodelul cu gât negru este o specie migratoare răspândită în America de Nord, Asia, Europa și Africa de Nord și de Sud. Are denumirea științifică Podiceps nigricollis și este o specie cu penajul de culoare închisă. Poate avea lungimea corpului de 30-35 cm și greutatea de 250-600 g. Această pasăre acvatică preferă apele saline, mai ales lacurile cu apă sărată.

Citește și:  Musculițe care nu mușcă, află totul despre ele
Podilymbus podiceps
Podilymbus podiceps

Corcodelul cu cioc bălțat este parțial migrator și poate fi observat în America de Nord și de Sud. Are lungimea corpului de 31-38 cm și greutatea de 250-575 g. Penajul său este maroniu și alb, ciocul scurt, prezintă o pată de culoare închisă, iar pe gât are o pată neagră bine evidențiată. Denumirea sa științifică este Podilymbus podiceps.

Rollandia microptera
Rollandia microptera

Corcodelul cu aripi scurte este o specie nemigratoare care trăiește în vestul Americii de Sud. Are aripile foarte mici și nu poate zbura. Este o specie în pericol de dispariție, are denumirea științifică Rollandia microptera. Are lungimea corpului de 39-45 cm și greutatea de 625 g.

Poliocephalus poliocephalus
Poliocephalus poliocephalus

Corcodelul cu cap cărunt este o specie nomadă din Australia și sudul Noii Guinee. Denumirea sa științifică este Poliocephalus poliocephalus. Are lungimea corpului de 29-31 cm și greutatea de 225-250 g. Poate fi observat deseori în stoluri foarte mari deoarece adoră să zboare, ceea ce nu se poate spune despre alte specii de corcodei.

Corcodelul american este o specie de pasăre acvatică migratoare care populează regiunile din centrul și sudul Americii de Nord. Are denumirea științifică Aechmophorus occidentalis și poate avea lungimea corpului de 55-75 cm și greutatea de 1-2 kg. Adulții își fac cuiburile pe apă, bine ancorate de plantele acvatice și își poartă puii pe spate.

Specia Tachybaptus dominicus, Foto: leesbirdblog.files.wordpress.com
Specia Tachybaptus dominicus, Foto: leesbirdblog.files.wordpress.com

Corcodelul din Munții Anzi din Columbia are denumirea științifică Podiceps andinus și este o specie care a dispărut din anul 1977 din cauza poluării lacurilor și distrugerii habitatului natural. Această pasăre trăia la altitudini de cel mult 2600 m în lagunele din Munții Anzi. O altă specia este Tachybaptus dominicus care trăiește în SUA, Chile, Argentina și poate ave alungimea corpului de 21-27 cm și greutatea de 112-180 g.

Podiceps griseigena
Podiceps griseigena

Corcodelul cu gâtul roșu este o pasăre acvatică de talie mijlocie. Poate avea lungimea corpului de 40-50 cm, anvergura aripilor de 77-85 cm și greutatea de 692-925 g. Prezintă smocuri de pene de culoare ruginie pe părțile laterale ale gâtului, iar zona obrajilor este albă. Are denumirea științifică Podiceps griseigena. Are irisul ochilor roșu, iar penajul pe partea inferioară a corpului este albicios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.