Pestele Myctophum asperum face parte din categoria pestilor abisali si reprezinta una dintre cele mai numeroase specii. Acest peste inoata la adancimi cuprinse intre 0-750 m, uneori si putin mai mari, in special in apele Oceanului Pacific de Nord si de Sud, ale Oceanului Indian, dar si cele ale Oceanului Atlantic de Vest si de Est. De asemenea pestele Myctophum asperum apartine de grupul pestilor-lanterna care se aseamana putin cu pestii-dragon prin faptul ca prezinta pe cap si pe corp numeroase organe ce au capacitatea de a emite lumina si care poarta numele de fotofore.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de pana la 7 cm (in cazuri exceptionale ajung si la 8,5 cm), deci sunt pesti de dimensiune mica. Acest lucru face sa devina frecvent prada pasarilor marine cand inoata foarte aproape de suprafata apei, sau a focilor si a pestilor rapitori mai mari, cum este de exemplu tonul.

Corpul pestelui Myctophum asperum este alungit, mai lat in prima jumatate si mai ingust spre pedunculul codal. Pe intreaga sa suprafata este acoperit de solzi mici si desi, iar coloritul este gri-albastrui. Pe partea superioara are doua inotatoare dorsale, dintre care prima este mai mare (alcatuita din 12-14 radii) si mai puternica decat cea de-a doua (care apare pozitionata foarte aproape de pedunculul codal).

Myctophum asperum

Pe partea ventrala se poate observa inotatoarea anala care este destul de bine dezvoltata, are forma triunghiulara, marginile rotunjite si este alcatuita din 17-20 radii. Aripioarele pectorale sunt alungite si mici, iar cele pelviene sunt de asemenea destul de putin dezvoltate. Inotatoarea coadala este mare, formata din doi lobi simetrici.

Capul este mare, pe partile sale laterale pot fi observati ochii imensi de forma rotunda. Gura este pozitionata in plan inferior, are deschiderea larga iar operculele sunt late si mari. Organele luminoase sunt distribuite pe cap si pe corp, in functie de numarul lor si modul de aranjare se poate stabili o diferenta intre masculi si femele. Acesti pesti ajung la maturitatea sexuala la 8 luni (masculii chiar mai tarziu, la 9 luni, pentru ca se dezvolta mai incet decat femelele), iar speranta de viata nu este niciodata mai mare de un an. Hrana lor consta din crustacee si plancton.

Pestele Myctophum asperum nu este o specie in pericol de disparitie, face parte din ordinul Myctophiformes, familia Myctophidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.