Primul meci-test de cricket, intre Australia si Anglia, avea sa fie jucat pe stadionul din Melbourne, cunoscut si ca MCG, dupa cum localncii l-au botezat cu mandrie. Australienii sunt, de fapt, renumiti ca fiind mari fani ai sporturilor, iar stadionul de cricket din Melbourne are o semnificatie cu totul aparte pentru istoria sportului din Australia, chiar daca, din structura sa initiala, nu au ramas prea multe elemente. Cu toate acestea, impresionantul stadion a parcurs, odata cu sportul, cei mai importanti ani pentru dezvoltarea acestor activitati antrenante.

Stadionul de cricket din Melbourne1

La fel de interesanta este si istoria stadionului, terenul pe care acesta se afla in prezent fiindu-i oferit, in anul 1853, Clubului de cricket din Melbourne (MCC), infiintat in anul 1838. Situatia de atunci, pentru acest club, nu era deloc fericita, deoarece a fost obligat sa se mute din spatiul anterior, deoarece acolo se construise calea ferata pentru primul tren cu aburi din Australia. Astfel, s-a construit o platforma reversibila, de pe care spectatorii putea urmari vara, incepand cu anul 1876, meciurile de cricket, precum si meciurile de fotbal din parc ce se tineau pe timp de iarna. Aceasta platforma nu mai exista de mult timp.

Astazi, aici, nu se mai afla decat platforma membrilor istorici, intrucat terenului i s-au adus modificari semnificative de-a lungul anilor, fiind extins si imbunatatit; de curand, de pilda, in anul 2006, au fost demarate lucrari de extindere pentru Jocurile Commonwealth, intr-un final, stadionul de cricket din Melbourne avand o capacitate de 100.000 de locuri. Cat despre Clubul de cricket din Melbourne, MCC, trebuie sa mentionam ca acesta a avut un rol crucial in cricketul australian, in primul rand pentru ca a fost primul club infiintat in Victoria, iar apoi, deoarece, in anul 1865, a gazduit primul meci intre South Wales si Victoria.

Citește și:  Orasul Bath: Obiective turistice Anglia - Bath

Stadionul de cricket din Melbourne11

Pe de alta parte, MCC s-a implicat serios si in realizarea primului set de norme pentru Regulamentul de fotbal australian, iar in anul 1859, pe acest teren s-au tinut numeroase meciuri de fotbal. In sfarsit, mai tarziu, tot acest stadion avea sa gazduiasca, in anul 1962, si primul meci important impotriva unei echipe britanice.

Insa, fara doar si poate, cel mai cunoscut meci care s-a tinut pe stadionul din Melbourne este cel din anul 1877, cand Australia a batut Anglia in primul meci de cricket. Oricum, chiar si dupa aceasta infrangere, Anglia avea sa castige cel de-al doilea meci, reusind, prin urmare, sa castige campionatul. De altfel, acest club avea sa fie gazda primului meci international de cricket, in anul 1971, ce a tinut o zi, ca mai apoi, in anul 1992, sa gazduiasca finala Cupei Mondiale.

Stadionul de cricket din Melbourne111

Pe terenul acestui stadion se joaca, de asemenea, si alte sporturi in afara de cricket. Nu trebuie uitat, in acelasi timp, nici faptul ca stadionul de cricket din Melbourne a fost centrul Jocurilor Olimpice din anul 1956; aici, au avut loc si alte evenimente importante, cum ar fi slujba oficializata de Papa Ioan Paul al II-lea, cu ocazia vizitei in acest oras, precum si concerte ale unor trupe rock, amintindu-ne doar de celebra formatie de hard rock AC/DC, care a luat nastere in Australia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.