Poreclit „bunicul”, stadionul Rose Bowl se afla in Pasadena, oras situat la circa 16 kilometri nord-est de centrul Los Angeles-ului, aici tinandu-se campionatele de fotbal american. Pasadena are o semnificatie clara pentru americana, purtand sensul de „din vale”, ceea ce se justifica prin faptul ca este o regiune splendida, cunoscuta atat pentru acest stadion, cat si pentru „Parada anuala a trandafirilor”.

Stadionul Rose Bowl1

Orasul are, de asemenea, o istorie interesanta; de pilda, prima parada a cuprins frenetic frumoasa asezare inca din anul 1890, mai cu seama de Anul Nou, aceasta fiind organizata de Clubul de vanatoare din valea Pasadena. Atunci, care trase de cai, decorate cu flori care mai de care mai colorate, au defilat pe strazile principale ale orasului. Au avut loc, apoi, si alte evenimente, care au urmat parada, cum ar fi polo pe iarba, trasul de franghie. Oamenii sarbatoreau vremea blanda din timpul iernii care bucurase intreaga asezare. In sfarsit, stadionul Rose Bowl avea sa fie proiectat in anul 1921, lucrarea revenindu-i arhitectului Myron Hunt.

Dupa un an, lucrarile de constructie la impresionantul stadion au inceput, ca mai tarziu, si anume in anul 1923, Rose Bowl sa fie inaugurat la 1 ianuarie, cu un joc de fotbal American. La inceput, s-a optat pentru o forma cel putin inedita, si anume de potcoava, insa de-a lungul anilor, stadionului i s-au adus modificari semnificative, in cele din urma, capatand forma unui bol. Acesta a devenit in scurt timp mandria americanilor si, mai ales, a celor din Pasadena, care se bucurau de fiecare data cand stadionul era gazda vreunui eveniment sportiv important, cum ar fi campionatul de fotbal american. Ba chiar, momentul inaugurarii din anul 1923 a fost si momentul in care au inceput sa se tina jocurile de fotbal intre colegiile americane.

Citește și:  Insula Cockatoo: Obiective turistice Australia - Cockatoo

Stadionul Rose Bowl111

Astfel, avea sa se instituie o traditie mult respectata de americani, imediat dupa parada florilor, avand loc jocurile de fotbal anuale dintre colegiile americane, mult asteptate. In timp, acestea au devenit extrem de faimoase, la fel ca si stadionul Rose Bowl, numit, nu degeaba, „Granddaddy of them all” – Bunicul tuturor stadioanelor. Mai mult decat atat, stadionul a devenit cunoscut, in primul rand printre americani, datorita faptului ca a fost gazda unor evenimente sportive foarte importante, atat pentru cei din Statele Unite, cat si pentru cei din intreaga lume.

Pe langa istoricele jocuri de fotbal dintre colegiile americane, Rose Bowl a gazduit si meciurile de fotbal cu ocazia Jocurilor Olimpice din anul 1932 si 1984, a Campionatului Mondial din 1994 si a Campionatului Mondial feminin din 1999. Cu o capacitate de 92.542 de locuri, stadionul Rose Bowl ramane una dintre mandriile Statelor Unite ale Americii, gazduind, chiar si in zilele noastre, evenimente sportive extrem de importante si prestigioase.

Stadionul Rose Bowl1111

Tot aici au loc si concertele mari din zona, recordul fiind atins la concertul U2, unde 97.014 de fani au venit, la 25 octombrie 2009, sa asculte melodiile trupei de rock. Se pare ca „bunicul” se bucura de longevitate, odata intrat in istorie, bucurandu-se de unul dintre cele mai de seama locuri printre stadioanele americane, de altminteri, impresionante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.