Standard Bank Art Gallery se află în centrul oraşului Johannesburg din Africa de Sud şi a fost inaugurată în anul 1990, devenind un reper important pentru iubitorii de cultură.

Galeria de Artă a luat naştere ca urmare a dorinţei Standard Bank de a se implica în domeniul culturii şi de a contribui astfel la dezvoltarea acesteia. Instituţia financiară africană Standard Bank se mândreşte cu o istorie de 151 de ani, iar în prezent are filale care operează în 33 de state, dintre care 16 în afara Africii.

Cu un program dinamic de expoziţii, care se schimbă regulat, galeria îşi propune să susţină arta africană de calitate, dar şi pe cea din întreaga lume, aici având loc şi evenimente internaţionale. Printre cele mai cunoscute şi aşteptate evenimente organizate în acest spaţiu se numără expoziţia anuală a câştigătorului „Standard Bank Young Artist of the Year Award”. Printre laureaţii acestui premiu s-au aflat, de-a lungul timpului, artişti ca Jane Alexander (1995), Sam Nhlengethwa (1994), Pippa Skotnes (1993), Tommy Motswai (1992) și alții, mulţi dintre aceştia devenind ulterior renumiţi la nivel mondial.

Standard Bank Art Gallery a găzduit expoziţii retrospective cu lucrări ale unor artişti sud-africani clasici, printre care Irma Stern, Gerard Sekoto şi Cyprian Shilakoe, dar şi contemporani, ca Penny Siopis, Willem Boshoff, Karel Nel şi Wayne Barker.

Galeria Standard Bank a fost prima instituţie care a adus în Africa de Sud lucrări originale aparţinând unui artist european din secolul al XX-lea, în anul 2000, când a deschis o expoziţie cu operele de artă ale lui Marc Chagall, urmate de cele ale lui Joan Miro. În anul 2006, expoziţia dedicată lui Pablo Picasso s-a bucurat de un succes răsunător. De asemenea, renumita artistă Marlene Dumas, de origine sud-africană, a avut o expoziţie personală la Standard Bank Art Gallery în anul 2007.

Citește și:  Orasul Karlovac: Obiective turistice Croatia - Karlovac

Având o acustică foarte bună, galeria găzduieşte frecvent concerte şi recitaluri. Mai mult, Standard Bank Art Gallery îşi propune să joace şi un rol educativ în comunitate, organizând tururi ghidate ale expoziţiilor pentru grupuri de elevi, precum şi conferinţe cu artiştii locali.

Standard Bank Corporate Art Collection reprezintă una dintre cele mai importante colecţii corporate din Africa de Sud, ce cuprinde peste 1000 de lucrări clasice şi contemporane ale unor artişti, cum ar fi: William Kentridge, Marlene Dumas, Jane Alexander, Sam Nhlengethwa şi Zwelethu Mthetwa.

Standard Bank s-a implicat şi în sprijinirea altor tipuri de artă, prin sponsorizarea National Arts Festival din oraşul Grahamstown şi a primelor festivaluri de jazz din ţară: Standard Bank Joy of Jazz şi Standard Bank Jazz Festival din Grahamstown. În plus, instituţia susţine financiar festivalul Standard Bank Joy of Jazz din Johannesburg, care a debutat în anul 2000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.