Statele Unite ale Americe, pe scurt SUA, reprezinta o republica constitutional federal ace ocupa aproximativ 50% din suprafata continentului America de Nord. Statele Unite sunt compuse din 50 de state si un district federal, Districtul federal Columbia (D.C.). SUA se invecineaza in nord cu Canada iar in sud cu Mexic, extremitatile estice si vestice fiind delimitate de Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific. Cu o suprafata de peste 9.7 milioane de km², Statele Unite este a treia tara ca marime din lume.

steag America

Istoria Statelor Unite al Americii incepe undeva prin secolele XV – XVI, imediat dupa expeditiile effectuate de Christofor Columb, cand foarte multi europeni au inceput sa migreze spre acest continent. In anul 1776 existau 13 colonii care si-au castigat independeta fata de Marea Britanie in urma Revolutiei Americane. Primul presedinte al Statelor Unite ale Americii a fost George Washington care a avut doua mandate in perioada 1789-1797. Deoarece in perioada colonoiala se incuraja sclavia, in 1861 a inceput Razboiul Civil prin care statele nordice erau impotriva celor din sud care inca mai practicau sclavia. Abraham Lincoln este cel care a facut posibila eliberarea tuturor sclavilor in anul 1865.

In secolul XX, Statele Unite au jucat un rol important pe plan mondial implicandu-se in cele Doua Razboaie Mondiale, Razboiul din Coreea si Razboiul Vietnamez. In present SUA duc o lupta impotriva terorismului care a inceput in urma atentatului de pe 11 septembrie 2011 cand au fost bombardate cele doua turnuri World Trade Centre si cladirea Pentagonului. Deoarece industria americana s-a dezvoltat intr-un ritm rapid, in acelasi timp fiind un exemplu si pentru celelalte natiuni, SUA ocupa un loc fruntas in topul celor mai dezvoltate tari ale lumii.

Citește și:  Nicaragua : Țări de vizitat

peisaj America munti

Peisajul Statelor Unite ale Americii este unul foarte variat, de la plajele tropicale din Florida la Muntii Stancosi care ating si altitudine de peste 4.000m sau de la campiile de prerie din centrul teritoriului la zonele de desert din vest. Cele mai de pret bunuri naturale din Statele Unite sunt Marile Lacuri cu cea mai mare suprafata de apa dulce de pe glob, Marele Canion care este rezultatul eroziunii produse de fluvial Colorado timp de milioane de ani, Parcul National Yosemite si Fluviul Mississippi, al patrulea cel mai lung fluviu din lume.

Washington DC
Washington DC

Orasul Washington, sau simplu D.C., este capital Statelor Unite. Aici se afla sase dintre cele mai faimoase cladiri americane, Casa Alba, Catedrala Nationala din Washington, Memorialul lui Thomas Jefferson, Capitoliul Statelor Unite, Monumentul lui Lincoln si Monumentul Veteranilor din Vietnam.

Los Angeles
Los Angeles

Cel mai mare oras din Statele Unite este New York City, urmat de Los Angeles, Chicago, Houston si Philadelphia.

In cazul Statelor Unite ale Americii nu se poate vorbi de un top al obiectivelor turistice. Totusi, pot fi amintite urmatoarele Casa Alba, Statuia Libertatii, Parcul National Denali, Bulevardul Las Vegas, Times Square din NYC, Cheile Floridei, Cascada Niagara, Podul Golden Gate si faimosul cartier Manhattan.

Pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, SUA figureaza cu 21 de obiective dintre care cincisprezece parcuri nationale, Sala Independentei din Philadelphia, Asezarea preistorica Cahokia Mounds, Universitatea Virginia, Satul de indieni Pueblo din Taos si Statuia Libertatii din New York.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.