Statuia Libertatii din New York a fost comandata de catre Uniunea Franco-Americana in 1874. Aceasta trebuia sa fie un cadou din partea Frantei pentru S.U.A., cadou ce avea sa sarbatoreasca prietenia dintre cele doua tari si 100 de ani de la obtinerea Independentei de catre americani. Numele complet al statuii este “Statuia Libertatii care Ilumineaza Lumea”. Statuia a fost creata de sculptorul francez, Frederic Auguste Bartholdi. Modelul pentru statuie a fost reprezentat chiar de persoane apropiate sculptorului. Astfel, chipul statuii a fost modelat dupa chipul mamei sale, Charlotte, modelul pentru bust si brate a fost sotia sa, iar pozitia in care sta statuia a fost inspirata de o pictura a lui Delacroix din 1830. Scheletul metalic al statuii a fost realizat insa de arhitectul care a construit si Turnul Eiffel, Gustave Eiffel.

Statuia Libertatii1

Dupa 10 ani de munca, Statuia Libertatii a luat nastere in Paris, in 1884. Aceasta a fost ridicata in Paris si apoi dezasamblata, impachetata in 214 lazi si expediata in America. Statuia a fost reasamblata pe Insula Liberty, aflata la sud-est de Insula Manhattan, in portul orasului New York. Aceasta a fost ridicata pe data de 28 octombrie 1886.

In 1886, Statuia Libertatii din New York era cea mai inalta structura din metal construita vreodata. Aceasta era una dintre primele constructii care avea instalat in interior un lift de persoane si un sistem interior de iluminat. De asemenea, era constructia la care se folosise cel mai mult cupru, din toate constructiile din lume. Statuia Libertatii din New York are inaltimea de 46,5 metri si este asezata pe un soclu cu inaltimea de 46,9 metri. Aceasta cantareste 204 116 kilograme, distanta dintre ochi este de 79 centimetri, distanta dintre urechi este de 3 metri, nasul are lungimea de 1,4 metri, gura are lungimea de 91 de centimetri, bustul sau are 10 metri, iar o mana are 4,8 metri. Destul de impresionant as zice eu.

Statuia Libertatii11

Structura metalica a Statuii Libertatii este facuta din 113 398 de kilograme de fier. Coloana sa vertebrala este un stalp ce contine o scara dubla in spirala. Stalpul este sustinut de 4 picioare, fiecare picior fiind conectat de 9 niveluri de bare orizontale si diagonale. Statuia Libertatii din New York contine si o armatura secundara, care se conformeaza conturului sau exterior. Aceasta este alcatuita din peste 1300 de bare de fier, fiecare cu dimensiunile de 1,2 m x 5 cm x 12/20 cm, si avand greutatea de 9 kilograme.

Timp de 100 de ani, Statuia Libertatii din New York a stat mandra in portul din New York fara nici-o problema, pana cand niste politicieni au stabilit ca e cazul sa fie restaurata la exterior. Astfel in 1906, Congresul a alocat suma de 62 000 de dolari pentru ca aceasta sa fie revopsita. Politicienii erau ingrijorati de faptul ca statuia incepuse sa capete culoarea verde. Din fericire opinia publica a fost impotriva, iar proiectul n-a mai avut loc. Americanilor le placea foarte mult aceasta noua nuanta de albastru-verzui pe care o capatase statuia lor.

Citește și:  Hanuman Dhoka: Obiective turistice Nepal - Kathmandu

Statuia Libertatii111

In 1937, la aniversarea de 50 de ani de la constructia statuii, au fost necesare niste lucrari de reparatii, deoarece apa patrunsese in piedestal si cauzase eroziuni. Pentru a proteja piedestalul, acesta a fost acoperit cu un prag de 76 de metri, realizat din cupru. Pe masura ce se apropia aniversarea de 100 de ani de la constructia statuii, se discuta despre niste renovari, care includeau reparatii, masuri de siguranta pentru vizitatori si desigur imbunatatirea aspectului exterior. Invelisul de cupru de la interior si exterior erau deteriorate, structura bratului care tinea torta era slabita, torta de asemenea era deteriorata, iar armatura de fier era oxidata.

In 1984, arhitectul Peter Dessauer, cel care a condus lucrarile de restaturare a spus ca, desi celelalte metale se deteriorasera, invelisul realizat din cupru era aproape intact. Totusi erau necesare destule reparatii. De-a lungul anilor, fusesera aplicate straturi protective de gudron de huila, aluminiu si plumb. Aceste straturi protective s-au cojit in timp, ceea ce a permis umezelii sa se acumuleze in spatiile goale unde a avut loc mai tarziu coroziunea. La 10 ani dupa restaurare, in 1996, echipa care a facut inspectia a declarat ca problema coroziunii fusese rezolvata, iar ca statuia arata foarte bine pentru varsta pe care o avea.

Statuia Libertatii1111

Statuia Libertatii din New York este mai mult decat un monument, aceasta fiind un simbol al prieteniei si al libertatii oamenilor. Expozitia Statuii Libertatii, deschisa in 1986, se afla la etajul al doilea al statuii, in piedestal. Aici vizitatorii pot afla istoria statuii din numeroasele fotografii, obiecte, videoclipuri, texte si multe altele. Pe 29 octombrie 2011, Statuia Libertatii se va inchide publicului pentru a se face lucrari de actualizare in ce priveste lifturile, scarile interioare si sistemele mecanice. Totusi vizitatorii vor putea vizita insula si vor putea admira statuia din exterior, beneficiind de tururi cu ghizi ale insulei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.