Statuia lui Vasile Lucaciu din Satu Mare se află în Piaţa Libertăţii şi reprezintă un monument de elocvență, reprezentându-l pe Vasile Lucaciu, unul dintre cele mai importante personalităţi născute în zona judeţului Satu Mare.

Vasile Lucaciu a fost un om complex: a militat toată viaţa pentru drepturile care se cuveneau românilor din Transilvania, a fost preot greco-catolic şi scriitor politic. Cât timp a activat ca preot, a ridicat o biserică în Siseşti, considerată monument istoric. În ceea ce priveşte cariera scriitoricească, a înfiinţat „Revista Catolică”, primul periodic din Baia Mare în care s-a scris în limba română. De asemenea, a scris în „Observatorul” şi în „Gazeta de Transilvania”.

Însă cariera politică a fost cea care i-a dominat viaţa lui Vasile Lucaciu. A fost lider al Partidului Naţional Român, a semnat Memorandumul în anul 1892 şi a militat ca România să se alieze cu Puterile Antantei. Însă credinţele lui i-au adus şi probleme, mai ales după ce a semnat Memorandumul – a trebuit să săvârşească mulţi ani de închisoare, fiind acuzat de faptul că a cerut ca Transilvania să fie independentă, negând, aşadar, puterea pe care o aveau autorităţile maghiare. Lui Vasile Lucaciu i-a fost dedicat şi un cântec, numit „Doina lui Lucaciu”.

Statuia lui Vasile Lucaciu din Satu Mare a avut şi ea o existenţă tulburată, la fel ca a omului pe care îl înfăţişează. A fost executată de sculptorul Cornel Mendrea, din bronz şi expusă prima dată în anul 1936, în fața Ateneului Român din capitală. Câteva luni mai târziu a fost mutată la Satu Mare, pentru că se potrivea mai bine, având în vedere că în această zonă s-a format personalitatea lui Vasile Lucaciu. Inaugurarea monumentului a fost făcută în decembrie, iar la eveniment au participat mai bine de 30.000 de oameni.

Cu toate acestea, statuia lui Vasile Lucaciu a fost din nou mutată, patru ani mai târziu, la Lugoj. Doi ani mai târziu, a ajuns în centrul Alba Iuliei, ca în 1948 să fie dusă la Muzeul Unirii din acelaşi oraş. După zece ani, a fost dusă la Bucureşti, la Muzeul Cornel Mendrea, în 1968 a fost iar adusă în Satu Mare şi abia în anul 1992 a fost pusă în locul în care se află şi astăzi.

statuia-vasile-lucaciu-din-satu-mare-vedere-de-aproape.jpg
statuia-vasile-lucaciu-din-satu-mare-vedere-din-fata.jpg
statuia-vasile-lucaciu-din-satu-mare-vedere-dintr-o-parte.jpg
statuia-vasile-lucaciu-din-satu-mare-vedere-din-spate-peste-parc.jpg
statuia-vasile-lucaciu-din-satu-mare-vedere-de-sus.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ