Oamenii stiu deja ca astfel de vietuitoare – calamarii – se deplaseaza destul de rapid in apa, insa putini stiu ca pot si sa zboare. Nu este vorba doar de un simplu salt din apa si de o plutire cum face renumitul peste zburator de Atlantic cunoscut cu denumirea stiintifica de Cypselurus heterurus si care se poate ridica la inaltimea de 1 m deasupra apei. In cazul de fata vorbim de specii de calamari care pot chiar zbura, sau deplasa prin aer prin faptul ca isi pot sustine planatul dupa ce tasnesc rapid din apa, deasupra acesteia.

Interesant este modul cum realizeaza ei sa faca acest lucru – mister care nu a fost elucidat pe deplin de catre cercetatori. Cert este ca aceste vietuitoare isi folosesc abilitatea de a sari din apa pentru a scapa de pradatori, desi uneori se intampla sa ajunga pe puntea ambarcatiunilor, lucru ce cu siguranta va insemna si sfarsitul vietii lor.

Calamari in zbor, Foto: thelife-animal.blogspot.ro
Calamari in zbor, Foto: thelife-animal.blogspot.ro

Oamenii de stiinta considera calamarii ca fiind unii din cei mai buni inotatori din mediul marin. Mai mult decat atat ei au vrut sa compare vitaza de deplasare in apa cu cea pe care o au in aer, cand sar din apa, si astfel au ajuns sa constate ca atunci cand zboara o fac cu o viteza de 5 ori mai mare.

Avand in vedere faptul ca sunt si inotatori de execeptie va imaginati ca sunt zburatori si mai buni, de admirat, iuteala lor in aer este impresionanta, se misca extrem de rapid, incat abia pot fi observati. Calamarii fac migratii anuale, parcurg 1000 km pe an si cantitatea de energie consumata de ei este foarte mare, de aceea ajung uneori in stadiul de a se manca unii pe altii, in cazul in care aceste moluste duc lipsa de hrana.

Cand sar din apa, se pot inalta si la 1 m in aer, ceea ce explica de ce se intampla sa cada pe puntea lata a unor ambarcatiuni ce se gasesc in zona. Zborul si salturile din apa ii ajuta sa parcurga mai usor distanta in timp ce migreaza, sa isi economiseasca din energie si sa se apere de pradatorii acvatici. Cei care au observat astfel de spectacole cu cefalopode care sareau deasupra apei si-au exprimat incantarea ca fiiind extrem de spectaculoase, insa pot fi considerate ca un fenomen unic avand in vedere faptul ca sunt foarte rare.

Pana in prezent sunt cunoscute trei specii importante de calamari zburatori si anume: Calamarul rechin de nord sau Illex Illecebrosus, calamarul Sthenoteuthis pteropus si specia Ornithoteuthis volatilis.

Specia Illex Illecebrosus sau calamarul rechin de nord are o viata destul de scurta, de cel mult un an si inoata in nord-vestul Oceanului Atlantic. In Canada, SUA si Japonia este capturat in numar mare pentru consum. In lunile de vara inoata in apele de coasta unde este si pradator dar devine si prada, iar in lunile reci se retrage in ape la adancimi mari, unde temperaturile sunt mai mari decat in cele de suprafata.

Calamar zburator Sthenoteuthis pteropus, Foto: arquivosdoinsolito.blogspot.ro
Calamar zburator Sthenoteuthis pteropus, Foto: arquivosdoinsolito.blogspot.ro

Calamarul Sthenoteuthis pteropus este o specie de cafalopod din Oceanul Atlantic care sare din apa prin propulsarea realizata prin intermediul sifonului, prin aruncarea unui jet de apa din cavitatea mantalei printr-o palnie speciala, si planeaza foarte bine folosindu-se de tentaculele late de forma unor aripi. Centrul de greutate al calamarului este cam la mijlocul corpului acestuia, iar directia de zbor este doar una singura. Cei care au fotografiat astfel de vietuitoare spun ca un calamar zburator poate parcurge o distanta mare, de zeci de metri deasupra apei.

In Oceanul Pacific si Indian, in Marea Arabiei si Marea Timor este raspandit calamarul Ornithoteuthis volatilis, specie de calamar zburator considerata ca si celelalte ,,o minute a naturii” care, daca este observata in timpul calatoriei pe care o fac de obicei marinarii cu siguranta astfel de oameni ajung sa spuna ca au vazut un miracol. Cei care au vazut astfel de calamari spun ca atat adultii cat si exemplarele mici realizeaza astfel de salturi si planari deasupra apei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.