Stonehenge este un monument preistoric din Anglia care se afla la 3,2 km vest de Amesbury si la 13 km de Salisbury, fiind unul dintre cele mai celebre monumente ale preistoriei. Acest monument este alcatuit din mai multe pietre puse in picioare si asezate in forma de cerc. Pentru inceput, cercetatorii au declarat ca aceasta constructie a fost asezata cu 2.500 de ani inainte de Hristos insa, conform unor cercetari recente, s-a dezvaluit ca, de fapt, acest monument a fost construit intre anii 2.400-2.200 inainte de Hristos. Acest monument ce a fost construit in urma cu cinci mii de ani se afla, si in zilele noastre, in stare buna.

Stonehenge1

In anul 1986 aceasta minune istorica a fost adaugata in Patrimoniul UNESCO si de atunci este o zona complet protejata, aflandu-se pe terenul “National Trust” si este proprietatea Coroanei si gestionat de English Haritage. Ultimele cercetari facute de arheologul Riverside Stonehenge, in anul 2008, au adus la iveala cateva lucruri noi si anume ca acest loc era unul in care era folosit ca teren de inmormantare, avand urme inca din anul 3000 inainte de Hristos.

Stonehenge din Wiltshire este, cu siguranta, un monument istoric important pentru Marea Britanie si ceea ce vedem astazi acolo sunt doar ruinele acelei constructii, unele dintre pietre fiind luate sau macinate de ploi. In acele timpuri, o astfel de constructie necesita timp si forta de munca si reprezenta o constructie arhitecturala de invidiat, asa cum sunt astazi marile cladiri.

Stonehenge11

Constructia acestui monument a inceput in urma cu 5.000 de ani. In primul rand s-au sapat santurile, despre care se spune ca au fost sapate cu instrumente facute din coarne de cerb si lemn. In total, au fost utilizate peste 80 de pietre, care cantaresc fiecare peste patru tone pentru a se construi inelul interior al acestui monument ,asa ca imaginati-va cu tehnologia din acea vreme cum au putut oamenii sa care si sa ridice aceste pietre pentru a forma acest monument istoric. Aceste pietre din interior au fost numite bluestones.

Citește și:  Orasul antic Taxila: Obiective turistice Pakistan - Taxila

Se spune ca aceste pietre au fost luate din munti si aduse langa apa pe role de lemn, urmand ca aici sa fie urcate in nave si transportate pana aici,  de unde au fost din nou purtate pe role pana la locul unde avea sa fie construit monumentul. O alta dificultate au intalnit-o atunci cand aveau sa transporte pietrele care le puneau la interior, pietre mult mai mari, fiecare avand peste 50 de tone, iar acestea trebuiau carate peste 20 de mile pentru a ajunge in locul acesta. Conform unor studii, s-a descoperit ca pentru a urca unele dealuri, s-au folosit si 600 de oameni pentru a trage aceste pietre pe role de lemn.

Stonehenge111

Nici in ziua de astazi nu se cunosc cei care au construit acest monument, insa mare parte a “vinei” o au druizii, insa acest zvon a fost pe deplin lamurit, deoarece druizii isi construiau temple in padure si nu aveau nevoie de pietre. Cel mai probabil, aceasta constructie a fost construita de catre oamenii din neolitic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.