Pe numele său original „Switi Sranan”, Republica Democratică Surinam se află pe continentul America de Sud, în vecinătatea Guianei Franceze în est, Guyanei în vest şi Braziliei la sud. În partea de nord este scăldată de apele Oceanului Atlantic. Ţara numără zece districte, de la est la vest: Marowijne, Commewijne, Paramaribo, Wanica, Para, Brokopondo, Saramacca, Coronie, Nickerie şi Sipaliwini, cel din urmă cuprinzând zona interioară a Republicii.

steag Suriname

Primii locuitori ai Surinam-ului au fost indienii Surien, care au și dat numele țării. Spania a explorat Surinam în anul 1593, însă în anul 1602 au început să apară așezările olandeze, urmate de cele britanice. Aceștia din urmă au transferat suveranitatea olandezilor în 1667, în schimbul a New Amsterdam, prezentul New York. Colonizarea a fost restrânsă la o fâșie de coastă îngustă și, până la abolirea sclaviei în 1863, sclavii africani reprezentau forța de muncă pe plantațiile de cafea și zahăr. Sclavii care au scapat, au fugit în interiorul teritoriului și și-au dezvoltat propria cultură, fiind numiți „Negri de Tufiș” de către olandezi.

Paramaribo
Paramaribo

Cei care vin în întâmpinarea Surinam-ului pot alege ca oboective sau destinații turistice:
Paramaribo care este cel mai mare oraş al ţării şi capitala acesteia, iar mare parte a locuitorilor, aproximativ 200.000 astăzi, s-au aşezat aici, formând astfel cea mai mare densitate de locuitori. Capitala din secolul al XVII – lea, cu arhitectură colonială britanică, olandeză, franceză și spaniolă merită vizitată. În apropiere se află fortul restaurat Fort Zeelandia, care adăpostește Muzeul Surinam. De asemenea, catedrala romano-catolică din secolul al XIX – lea, făcută în întregime din lemn este accesibilă publicului.

Fort Zeelandia
Fort Zeelandia

A doua cea mai mare localitate este Nickerie. Ambele orașe se găsesc pe coasta nordică, Paramaribo ocupând centrul şi Nickerie zona extremă apuseană. Din Nickerie se poate lua feribotul pentru a vizita Guyana, însă această excursie necesită o viză.

Citește și:  Botswana : Țări de vizitat

Albina, o localitate mai mică, este situată în colţul de nord-est. Înainte de războiul civil, aici exista un resort turistic înfloritor, pe marginea râului. De la Albina se poate traversa cursul de apă prin intermediul unui feribot sau a unei alte ambarcaţiuni, pentru a ajunge în Saint Laurent din Guiana Franceză. Restul ţării dispune de numeroase alte comunităţi şi oraşe, mai mari sau mai mici, precum Groningen, Wageningen, Friendship şi Moengo.

Albina Suriname
Albina

Surinam este plin de atracţii naturale şi oferă o multitudine de activităţi în aer liber, însă o zonă care poate fi considerată „semnătura” Surinam-ului este Rezervaţia Naturală Centrală. Acest parc masiv, caracterizat de o pădure tropicală şi un habitat natural care conservă viața sălbatică, reprezintă implicarea guvernului surinamez pentru a proteja şi utiliza pădurea într-un mod sustenabil, pentru a evita abuzurile şi furtul de resurse naturale.

Ecoturismul este acum marea atracţie din Surinam, în special în resorturile de pe insula Foengoe din CSNR (Central Suriname Natural Reserve). O altă destinaţie captivantă este rezervaţia natuală Raleighvallen, la câteva ore distanţă pe mare. Turiștii mai pot accesa Colakreek care este o zonă de recreere aflată la 50 de kilometri de Paramaribo, constând în numeroase izvoare situate în centura de padure de după coastă. În lacul aflat aici se poate practica înotul.

Ținând cont de faptul că apropae 80% din teritoriul țării este acoperit de pădure tropicală, turiștii au posibilitatea să urmărească viețuitoarele pădurii – pisici sălbatice, tarantule, maimuțe, flori rare și cuiburi de termite uriașe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.