Exista 30 de specii de insecte numite taratori pe pietre sau pe gheata, care traiesc in emisfera nordica, in pesteri calcaroase, regiuni cu climat rece, de munte. Aceste nevertebrate au fost descoperite in anul 1913 in Muntii Stancosi din Canada si fac parte din familia Grylloblattodea. Stramosii acestor insecte au trait cu milioane de ani in urma, in perioadele Cretacic, Triasic, chiar Permian si Carbonifer.

Majoritatea speciilor sunt nocturne, pot fi gasite mai ales in regiuni montane in America de Nord, Japonia si Siberia. Au lungimea corpului cuprinsa intre 1,2-3 cm, nu prezinta aripi, se hranesc cu prada moarta, resturi vegetale, muschi si mici vietati amortite si aduse de vant. Au capul plat, ochii mici si compusi, iar aparatul bucal simplu, cu el musca prada deja lipsita de viata. Picioarele sunt segmentate, cu ajutorul lor se tarasc pe pietre, pe gheata, pe vegetatia de pe sol.

Dupa imperechere femela are o perioada destul de lunga pana la depunerea oualor. Ii trebuie cel putin 8 saptamani sa produca ouale si sa le expulzeze afara din corp cu ajutorul acelui organ (de depunere a oualor) numit ovipozitor. Nimfele acestor insecte se dezvolta in cativa ani, le trebuie mai mult de 5 ani sa ajunga in stadiul de adult.

Citește și:  Bufnița Boobook (Ninox novaeseelandiae) din Australia, o pasăre de noapte mică

In regiunile montane din Canada, Alberta si SUA apare frecvent specia Grylloblatta Campodeiformis care este o specie de taratori pe pietre ce traieste in apropierea ghetarilor. Are corpul lung terminat cu 2 cerci (alcatuiti din 8-9 segmente), abdomenul simplu si cilindric, capul turtit, antenele subtiri si formate din 28-29 segmente, iar la femela apare un ovipozitor mai scurt decat cercii.

Astfel de insecte sunt locuitori ai regiunilor reci, ai izvoarelor de munte, ai zonelor de la marginea ghetarilor. De asemenea se presupune ca astfel de mici nevertebrate ar exista si la altitudini mai mici, unde clima este uscata si calda.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.