Teatrul Colon, care este, de asemenea, sediul Operei din Buenos Aires, este considerat a fi printre cele mai bune, din punct de vedere acustic, cinci cladiri din lume. Cladire somptuoasa, declarata monument istoric national in anul 1989, Teatrul Colon din Buenos Aires, Argentina, ii determina pe multi dintre turistii care vin sa viziteze capitala tarii sa spuna ca este cea mai impresionanta constructie de acest gen, si nu neaparat datorita arhitecturii, ci mai degraba datorita acusticii incredibile.
Chiar si asa, sediul operei este bogat ornamentata, cladirea avand, in definitiv, o structura imensa, ce acopera o suprafata de 8 202 mp. Sala are 2 478 de locuri, iar locul fosei orchestrei este suficient pentru 120 de muzicieni. In fapt, Teatrul Colon, pe care astazi il putem vizita in capitala Argentinei, a inlocuit un fost teatru care s-a deschis in anul 1857.
La sfarsitul acelui secol, s-a conturat tot mai mult ideea conform careia era nevoie de un teatru reprezentativ atat pentru Buenos Aires, cat si pentru Argentina. In sfarsit, cladirea este un exemplu magnific de arhitectura renascentista franco-italiana, Teatrul Colon nefiind nicidecum prima cladire a operei din oras – o alta a fost inagurata in anul 1857, dar, mai apoi, a fost inchisa in anul 1888. Cum spuneam, atat de mare a fost apetitul locuitorilor orasului pentru opera, incat guvernul local a decis ca trebuie construit un nou sediu, mult mai mare si mai modern, care sa reprezinta intrutotul idealurile oamenilor de atunci si dragostea lor fata de aceasta forma a artei cu totul si cu totul deosebita.
Mai mult decat atat, putem spune ca dragostea fata de acest gen de spectacol a inceput sa se manifeste in prima jumatate a secolului XIX- lea, cand primii cantareti de opera europeni au venit aici pentru spectacole. Inevitabil, Buenos Aires avea sa capete un loc pe harta mondiala a muzicii clasice, o recunoastere a rolului acestei arte venind chiar si de peste granitele tarii. Intr-un final, Argentina a devenit, intr-o oarecare masura, una dintre capitalele muzicii clasice, indeosebi datorita ridicarii unei astfel de cladiri cu o acustica foarte buna.
Numai ca, tot inevitabil, ideea de a construi o cladire a operei cat mai frumoasa cu putinta, care sa reflecte gusturile rafinate ale locuitorilor si sa reprezinte un semnal al prestigiului cultural al orasului Buenos Aires, a jucat un rol considerabil in conturarea identitatii nationale. Astfel, dupa ce Argentina si-a obtinut independenta, capitala a fost pusa pe picior de egalitate cu capitalele europene, ce avea de ceva vreme cladiri cu totul si cu totul impresionante, unde se tineau concerte asemenea. In fine, lucrarile de constructie a sediului actualei opere au inceput in anul 1889 si a fost nevoie de aproape 19 ani pentru finalizarea lor.
Trei arhitecti au participat la acest proiect: italienii Francesco Tamburini si Vittorio Meano, urmati de belgianul Jules Dormal. De mentionat este faptul ca cea mai mare contributie a avut-o primul, si-anume Francesco Tamburini. Prin urmare, Teatrul Colon avea sa fie inagurat in anul 1908, in acordurile operei Aida, de Giuseppe Verdi. Turistii interesati de aceasta constructie magnifica, precum si de concertele care se tin aici, trebuie sa stie ca Teatrul Colon este legat de 9 de Julio Avenue, si anume de Strada Cerito, Strada Libertad (intrarea principala), Strada Arturo Toscanini si de Strada Tucuman.