Teatrul Ford, devenit cunoscut in intreaga lume odata ce presedintele american Abraham Lincoln a fost asasinat aici, a fost inaugurat pe locul unei vechi biserici baptiste si, asemenea multor constructii de acest gen, urma sa aiba o istorie pe cat de interesanta, pe atat de tumultoasa si teribila. La putin timp dupa ce Teatrul Ford a fost inaugurat intr-un soi de festivism tipic american, mai precis in anul 1862, cladirea avea sa fie distrusa de un incendiu devastator. Din fericire, a fost complet renovat, ca mai apoi sa fie redeschis un an mai tarziu, tot in uralele acestui festivism american.
Si nu degeaba, intrucat Teatrul Ford din Washington a devenit un loc foarte frecventat de catre iubitorii de teatru, fiind, in fond, si locul unde oamenii din inalta societate veneau pentru a socializa ori pentru a prinde noile tendinte in moda. Numai ca, in tot acest timp, Statele Unite ale Americii pe care astazi le cunoastem cu totii nu treceau prin cele mai frumoase momente, ba dimpotriva, cu putina vreme inainte, izbucnind Razboiul Civil American, cunoscut si ca Razboiul de secesiune. De fapt, s-a dus o lupta in adevaratul sens al cuvantului intre Sud si Nord, vreme de patru ani, poporul american fiind pus la grea incercare, chiar daca, potrivit unora, acest conflict politic si militar a constituit o necesitate.
Ba, mai mult decat atat, tot la acea vreme, John Wilkes Booth, actor celebru, partial retras din activitatea teatrala careia ii dedicase mare parte din viata, a ales sa sprijine cauza confederatilor. Astfel, actorul Booth, alaturi de revolutionarii contemporani lui, au pregatit, in secret, un plan, aproape malefic, de rapire a presedintelui Abraham Lincoln, urmand ca acesta sa fie eliberat in schimbul prizionierilor confederati din inchisori, tinuti acolo de ceva timp.
Asa cum bine stim, complotul pus la cale de Booth si de revolutionari a fost insa dejucat, iar in anul 1865 confederatii au suferit doua infrangeri majore, ce aveau sa incline in mod decisiv balanta. Insa lucrurile aveau sa se complice, asa cum nimeni nu isi imaginase, nici macar dintre cei care pusesera la punct planul de rapire a presedintelui. Prin urmare, Booth a devenit din cale afara de furios pentru ca planul lor a fost dejucat, astfel ca a decis sa-l asasineze pe presedinte, dar si pe alti membri ai guvernului.
Decizia acestuia si a celorlalti revolutionari a schimbat cursul istoriei. La 14 aprilie 1865, Booth a patruns in loja presedintelui de la teatrul Ford si l-a impuscat in cap cu un pistol Derringer, folosind un singur glont. Pe cand incerca sa scape, Booth si-a rupt un picior inainte de a ajunge sa se urce pe calul care il astepta si sa fuga din fata furiei celor care voiau sa il prinde. In cele din urma, a fost capturat douasprezece zile mai tarziu si impuscat. In schimb, Lincoln supravietuise atacului lui John Wilkes Booth, fiind dus la Casa Peterson din apropiere, insa a murit in in dimineata urmatoare. Teatrul Ford din Washington a devenit, deci, un loc emblematic pentru istoria Statelor Unite ale Americii, in acelasi an cu sfarsitul Razboiului Civil American, si anume 1865, Abraham Lincoln fiind asasinat aici.
In sfarsit, Guvernul federal a decis sa cumpere teatrul cu 100.000 de dolari si a hotarat sa nu mai fie folosit niciodata pentru distractii sau orice fel de spectacole. Aceasta decizie nu a fost deloc surprinzatoare. Asadar, cladirea a fost, in schimb, a servit in diferite scopuri administrative pana in anul 1893, cand jumatate din fatada s-a prabusit, ucigand 22 de functionari si ranind multi altii. Se parea ca impresionantul edificiu era locul mortii, cel putin pentru localnici si autoritatile locale care au inceput sa neglijeze cladire.
Si, desi a fost reparata, cladirea a cazut in uitare si nu a fost complet restaurata pana in anii 1960, cand a redevenit teatru, dispunand de un muzeu dedicat lui Lincoln la subsol. Si totusi, trecutului tumultos si plin de coincidente macabre al teatrului Ford i s-a pus punct, dar marea cladire din caramida ramane si astazi un monument istoric dedicat unuia dintre marii presedinti ai Statelor Unite, care au cazut la datorie. Plus, in zilele noastre, Teatrul Ford din Washington a ramas la fel cum oamenii l-au numit cand a fost inaugurat: „un templu magnific al teatrului”.