Daca ar fi sa ne intrebam unde s-a nascut arta dramatica, cu siguranta raspunsul nostru s-ar indrepta spre teatrul lui Dionysos. Insa, in calatoria noastra, trebuie sa ne oprim asupra a doua teatre ce se afla in Atena, aproape de Acropole. Primul se numeste Odeon si a fost ridicat de romani, iar al doilea, mult mai vechi si important, este teatrul lui Dionysos, o remarcabila realizare a lumii antice. Important de mentionat, de altminteri, este faptul ca arta dramatica sau, mai precis, operele dramatice, asa cum le cunoastem cu totii, s-au nascut in Atena antica, drept pentru care iubitorii acestei forme de arta au datoria de a vizita teatrul lui Dionysos.

Teatrul lui Dionysos din Atena1

Dar, inainte de a porni spre acest loc, trebuie sa stie cateva detalii pe cat de importante, pe atat de interesante referitoare la aceasta structura. In primul randul, Dionysos, considerat zeul grec al teatrului si al vinului, era intotdeauna inconjurat de preotesele sale, mai cu seama de bacante. Acestea, de pilda, sunt prezentate detaliat in celebra piesa a lui Euripide, Bacantele. Aflam, de aici, ca acestei femei erau foarte puternice, fiind incredibil de greu de stapanit.

Mai mult, bacantele actionau fara un temei considerabil, am putea spune, ba chiar, irational, insa doar atunci cand erau posedate de zeu. Si nu ar trebuie sa ne mire deloc importante pe care teatrul lui Dionysos a avut-o de-a lungul vremurilor, mai ales ca, aici, s-au jucat piesele celor mai mari dramaturgi care au trait in secolul al V-lea i.Hr., printre care Eschil, Euripide sau Aristofan.

Teatrul lui Dionysos din Atena11

De altfel, nu trebuie sa-l uitam nici pe celebrul dramaturg Sofocle, multe dintre piesele scrise de acesta fiind jucate in acest teatru. In sfarsit, toti acesti dramaturgi sunt considerati fondatorii teatrului modern, iar de la acest moment, teatrul lui Dionysos din Atena a fost largit atat de greci, cat si de romani. Acest loc este cu atat mai impresionant cu cat este taiat de pe latura sudica a Acropolei, fiind, totodata, primul teatru construit din piatra.

Citește și:  Orasul Dallas: Obiective turistice SUA - Dallas

Cu o capacitate de 17.000 de locuri, primul teatru construit din piatra era cel mai adecvat loc unde s-ar fi putut organiza cea mai mare competitie de teatru din lumea antica, si anume Dyonisia, care era impartita in trei sectiuni: comedie, tragedie si drama satirica. Potrivit cercetatorilor, initial, spectatorii trebuiau sa se aseze pe banci din lemn, insa, mai apoi, dat fiind faptul ca teatrul lui Dionysos era neincapator, avand prea putine locuri, s-a decis schimbarea acestor banci din lemn cu mai multe siruri de banci din piatra. S-a permis astfel accesul mai multor spectatori.

Teatrul lui Dionysos din Atena111

Cat despre scena, aceasta a fost amenajata in stilul traditional grec, dispunand de o orchestra impresionanta in zona in care corul statea. Teatrul lui Dionysos este, in fine, un amfiteatru cu scena deschisa, iar in parti are o zona care se inalta putin. Un alt aspect important de mentionat este cel legat de faptul ca proiectul, care asigura o acustica foarte buna, a fost aplicat mai apoi la toate teatrele din Grecia antica, fiind un prototip. Dupa prima jumatate a secolului al IV-lea i.Hr., teatrul ar fi inceput sa se darame treptat, dar se spune ca Nero, un impatimit al cantecului, a comandat renovarea structurii chiar de la fundatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.