Statul bavarez Oberammergau avea sa treaca, timp de un an, mai cu seama intre 1633 si 1634, printr-o perioada neagra din istoria existentei sale, fiind grav afectata de ciuma bubonica, fapt care a dus, in cele din urma, la apropierea oamenilor de Dumnezeu. Mai simplu, locuitorii din Oberammergau au jurat ca, daca molima va disparea, vor intepreta o piesa despre patimile lui Hristos la fiecare zece ani.

Teatrul Oberammergau1

Astfel, avea sa ia fiinta Teatrul Oberammergau din Germania, simbol al recunostintei nefericitilor sateni fata de puterea divina. Molima se retrasese, iar locuitorii satului au pus in scena prima reprezentatie, in anul 1634, pe o scena improvizata peste mormintele victimelor ciume, multe rude fiind ale celor care au tinut sa joace in aceasta piesa. Este vorba mai degraba despre piese pascale, deoarece multe dintre scenele jucate erau legate de moartea si invierea lui Iisus.

Reprezentatiile din Oberammergau erau extrem de populare la acele vremuri, numai ca nu ceea ce este cu adevarat impresionant, legat de acest oras, este tocmai longevitatea, piesa jucandu-se in fiecare deceniu. In anul 2000, s-a jucat cea de-a patruzecea piese, mai precis, punere in scena. Arta teatrala de la Oberammergau este, totusi, cu mult diferita de ceea ce cunoastem noi astazi, fiind, daca vreti, o modalitate de a ajunge, prin recunostinta, la Dumnezeu.

Teatrul Oberammergau11

Paradoxal, prin aceasta forma de arta, nu s-a cautat chiar sa se atinga cea mai frumoasa expresie a teatrului, ci s-a cautat mai curand exprimarea gratitudinii, exprimare ce s-a transformat, intr-un final, intr-o traditie mult respectata a locului. Chiar si asa, reprezentatiile au devenit tot mai sofisticate, conforme cu vremurile, insa scopul a ramas acelasi. De pilda, piesele inca s-au mai jucat pe scena de lemn, in aer liber, respectandu-se cumva traditia sau inceputul acesteia.

Citește și:  Cascada Niagara: Obiective turistice Canada - Niagara Falls

In schimb, astazi, situatia sta cu totul diferit, intrucat piesele sunt puse in scena intr-o sala acoperita pentru public, cu aproximativ 5000 de locuri, pe o scena la standarde moderne, cu tot felul de instalatii specifice, performante din punct de vedere tehnic. Si structura reprezentatiilor este, iarasi, diferita, piesele tinand in medie cam 7 ore, cu pauza pentru masa. Acestea constau intr-o naratiune vorbita, insotita de muzica din fundal, cu scene dramatice din Vechiul si Noul Testament.

Teatrul Oberammergau111

Reprezentatiile sunt, fara putinta de tagada, impresionante, indeosebi daca respectam si cunoastem intocmai aceasta forma de arta. Mai mult decat atat, spectacolele sunt jucate timp de cinci luni, in acestea fiind implicati 2000 de localnici, care intepreteaza rolurile din piesa, se ocupa de problemele tehnice, de recuzita ori decor. Inevitabil, mai cu seama ca o recunoastere a performantei la care satul a ajuns, prin aceste reprezentatii, aici vin, la inceputul fiecarui deceniu, multimi de oameni cu adevarat impresionante, aceasta traditie incepand in anul 1930. Astfel, o jumatate de milion de oameni vin in Oberammergau pentru a vedea o punere in scena care, mai apoi, va ramane dincolo de propria scena, in gandurile si vorbele oamenilor.

Din nefericire, reprezentatiile au trecut si prin perioade mai putin fericite, controversate, in special in timpul nazismului, cand localnicii au fost acuzati ca piesa are un caracter puternic antisemitic, personajele, in substratul lor, manifestand o atitudine ostila fata de evrei. Se spune, de asemenea, ca Adolf Hitler este cel care a aprovat prezenta acestor elemente antisemitice in piesa jucata in Oberammergau. In cele din urma, localnicii au inteles situatia si au consultat specialisti evrei pentru a elimina din piesa aceste elemente antisemitice. Chiar si asa, nazistii au incercat sa aduca reprezentatiile pe linia ideologiei, dar incercarea a fost respinsa intr-un final.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.