Templele Khajuraho din India reprezinta o creatie artistica unica, atat pentru arhitectura lor extrem de originala cat si pentru decorul sculptat cu o iscusinta surprinzatoare. Acest decor este compus dintr-un repertoriu de scene mitologice, care sunt susceptibile la diverse interpretari sacre sau profane. Khajuraho a fost una din capitalele conducatorilor din dinastia Chandella, o dinastie de origine Rajput care a venit la putere la inceputul secolului al 10-lea, si a ajuns la apogeu intre anii 950 si 1050. In anul 1335, cand calatorul Ibn Battuta a scris despre templele Khajuraho din India, acestea inca erau splendide. Din cele 85 de temple construite la Khajuraho in timpul dinastiei Chandella, astazi numai 22 se mai pot vedea imprastiate pe o zona ce se intinde pe aproximativ 6 kilometri patrati.

Templele Khajuraho1

Ca monumente ce apartin la doua religii diferite (Brahmanism si Jainism), templele Khajuraho din India se aseamana totusi printr-o tipologie comuna. Aceste temple constau intr-o infrastructura ridicata, deasupra careia a fost construit corpul cladirii bogat decorate, care se numeste “jangha”, iar aceasta cladire este acoperita cu mai multe panouri sculptate. Aceasta structura este incoronata de o serie de turnuri ce au contururi curbilinii, numite Sikharas. Cele mai inalte asemenea turnuri se gasesc deasupra sanctuarului divinitatii. Fiecare turn simbolizeaza “muntele cosmic” (Muntele Kailasha), aceasta fiind o caracteristica a templelor construite in stilul Nagera. Planul tipic al unuia dintre templele Khajuraho din India, cuprinde o intrare, un hol hypostyle (mandapa), un sanctuar intunecat si diverse alte anexe.

Cel mai important grup de monumente este concentrat in zona de vest, nu departe de muzeul arheologic. Printre aceste se afla urmatoarele temple: Varaha, Matangeshwara, Lakshmana, Kandariya, Chitragupta, Mahadeva, Chopra Tank, Vishwanatha, Parvati, si Nandi. Dar si in grupurile de est si sud se gasesc temple demne de remarcat, si anume: Ghantai, Adinath, Parshvanatha, Shantinath, Chaturbhuja si Dulhadeo. Cel mai vechi dintre templele Khajuraho din India care au supravietuit, este Chaunsath Yogini. Acesta a fost construit in anul 900 si este inchinat zeitei Kali. De asemenea, acesta este singurul templu construit din granit. Templul Chitragupta este dedicat zeului Soare (Surya Dev).

Templele Khajuraho11

Acesta este dispus cu fata spre est, iar imaginea zeitatii din sanctuarul interior are inaltimea de 1,5 metri (zeul Soare este reprezentat intr-un car tras de cai). In fata acestui templu si in fata templului Vishwanatha au loc cele mai multe spectacole de dans din timpul Festivalului de Dans din Khajuraho. Intrarea templului Vishwanatha este impresionanta, dar nici imaginea lui Brahma din sanctuar nu este mai prejos. Templul Matangeshwara este cunoscut pentru lingam-ul din interiorul sau (organul masculin reprezentand procesul natural de reproducere si continuitatea formei umane de viata), care masoara 2,4 metri inaltime.

Cel mai mare templu din grupul estic este templul Parsvanatha. In interiorul sau se afla un tron in fata caruia se afla emblema taurului, care il reprezinta pe Adinatha, primul tirthankara (fiinta umana care a obtinut eliberarea). Templul Ghantai este remarcabil datorita frescelor sale in care sunt reprezentate cele 16 vise ale mamei lui Mahavira, si o zeita Jain care calareste un Garuda inaripat. Templul Duladeo este cunoscut pentru etalarea unor imagini izbitoare ce le infatiseaza pe fecioarele celeste, numite apsaras, si pentru ornamentatiile bogate. Atractia principala a templului Chaturbhuja consta in imaginea sculptata a lui Vishnu, care se afla in interiorul sanctuarului.

Citește și:  Muzeul Lucas Meijer: Obiective turistice Africa de Sud - Vryheid

Templele Khajuraho111

In anul 954 Yasovarman a construit templul lui Vishnu, acum cunoscut sub numele de Lakshmana. Acest templu este un exemplu bogat ornamentat si evoluat din punct de vedere arhitectural al acelor vremuri, proclamand prestigiul dinastiei Chandella. Regele Dhanga, succesorul lui Yasovarman a construit 3 din templele Khajuraho din India, si anume: Parsvanatha, Visvanatha si Vaidyanatha. Chitragupta si Jagadambi sunt doua dintre cele mai remarcabile temple din grupul de vest. Cel mai mare si mai grandios din templele Khajuraho din India este Kandariya Mahadeva, care a fost construit de Regele Ganda intre anii 1017 si 1029. Templul Kandariya Mahadeva are inaltimea de 31 de metri si pe el se pot vedea sculpturi rafinate si detaliate, ce infatiseaza zeitati, fecioare ceresti, si alte imagini religioase. Acest templu este dedicat zeului Shiva.

Influentati in mare masura de scoala tantrica, regii Chandella au promovat diverse doctrine tantrice prin intermediul monumentelor pe care le-au construit, inclusiv aceste temple. Sculptorii din Khajuraho au reprezentat toate aspectele vietii pe aceste monumente, intrucat societatea din acele timpuri credea in expunerea in mod deschis a tuturor aspectelor vietii, inclusiv sexul. Pentru ei sexul era important deoarece cosmosul tantric era impartit in doua principii, masculin si feminin (principiul masculin are forma si potentialul, iar principiul feminin are energia).

Templele Khajuraho1111

Conform filozofiei hinduse si tantrice, nu se poate realiza nimic daca nu exista ambele principii, intrucat acestea se manifesta in toate aspectele legate de univers. Nimic nu poate exista fara coexistenta si cooperarea dintre cele doua principii. Potrivit tratatelor vechi de arhitectura, reprezentarile erotice erau rezervate numai pentru anumite parti ale templelor. Restul templelor au fost acoperite din abundenta cu reprezentari ale altor aspecte ale vietii laice si spirituale.

Templele Khajuraho sunt faimoase pentru erotismul lor candid si pentru senzualitatea lor delicata. In fiecare primavara, aceasta zona revine la viata in timpul celor 7 zile in care se tine Festivalul de Dans. Acesta este un festival cultural in care se sarbatoresc dansul si muzica clasica indiana, despre care se crede ca isi au originea in templele hinduse. In aceasta perioada maretia templelor este sarbatorita cu fervoare si bucurie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.