Superbul templu Dakshineswar Kali, ce se gaseste pe partea de est a raului Hooghly, brat al Gangelui, este o capodopera arhitectonica prin intermediul careia preotul Ramakrishna Paramahansa ar fi promovat armonia tuturor religiilor, asupra impresionantei constructii guvernand zeitatea Bhavatarini, pusa in legatura cu zeita Kali. Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca acest templu este un loc de pelerinaj atat pentru hindusi, cat si pentru cei de alta religie, acest lucru datorandu-se in mare parte asocierii templului Dakshineswar Kali cu Ramakrishna Paramahansa, cel care a fost preot aici timp de 30 de ani, mai cu seama in secolul al XIX-lea, si care a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a crea o armonie.

Templul Dakshineswar Kali1

Asa cum se cuvine pentru o constructie fascinanta, si acest templu din orasul Kolkata este subiectul unei legende asemenea, fascinanta si deopotriva interesanta pentru vizitatorii de pretutindeni. Se spune ca, in anul 1847, Rani Rasmani, o vaduva instarita, isi pregatise calatoria de la Calcutta – Kolkata de astazi – in Banaras, un oras sacru, intentionand sa plece pe un vas.

Rasmani voia sa ajunga in orasul sacru Banaras pentru a o venera pe Mama Divina, numai ca, in noaptea de dinaintea imbarcarii, vaduvei i-a aparut in vis Mama Divina, cu infatisarea zeitei Kali, ce i-a spus ca nu mai este nevoie sa plece in Banaras. Dar pentru a nu mai pleca, i-a spus Kali, e nevoie sa-i ridice o statuie intr-un templu de pe malurile Gangelui, singurul loc din Calcutta unde i se poate aduce ofrande.

Citește și:  Orasul Amman: Obiective turistice Iordania - Amman

Templul Dakshineswar Kali11

Rasmani a considerat ca aceasta a fost mai mult decat o viziune, motiv pentru care a si achizitionat de indata un teren de 10 hectare, cerand ca lucrarile de constructie sa inceapa imediat. Astazi, rodul visului pe care vaduva l-a avut, este un complex cu o suprafata totala de 14 m² si o inaltime de peste 30 m, ce are in centru un splendid templu cu noua turle, dedicat lui Kali.

Tot aici, mai exista si alte douasprezece constructii ridicate pentru a-i venera pe Shiva si pe Radha-Krishna. Locul a fost sfintit la 31 mai 1855, Rasmani cheltuind o intreaga avere pe ridicarea acestui complex incredibil, precum si pe ceremonia de sfintire. Dupa ce primul preot a murit, Ramkumar, fratele sau a preluat templul Dakshineswar Kali. Este vorba de faimosul Ramakrishna Paramahansa, un carturar hindus, care a jucat un rol esential in Renasterea bengaleza din secolul al XIX-lea.

Templul Dakshineswar Kali111

El era de parere ca toate religiile trebuie sa se afle in armonie, considerand, totodata, ca lucrurile lumesti nu conteaza, intrucat ele sunt trecatoare. Nu e de mirare ca preotul a devenit extrem de popular, mai ales dupa moartea sa. Drept dovada, incaperea in care a locuit, aflata in partea de nord-vest a curtii, mai precis in spatele ultimului templu al lui Shiva, se numara printre cele mai vizitate zone ale complexului de temple. Astazi, templul Dakshineswar Kali, pe langa un simbol al orasului Kolkata, este un loc de pelerinaj foarte popular, dar si o capodopera a stilului traditional Nava-ratna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.