Structura egipteana autentica din afara Egiptului, Templul lui Debod din Madrid, Spania, dateaza inca din secolul al II-lea i.Hr., acesta fiind amplasat la inceput de-a lungul fluviului Nil, ca in prezent sa se afle in centrul capitalei Spaniei.

Templul lui Debod1

Aceasta situatie a fost, la acele vremuri, fara precedent, templul fiind mutat in Madrid exact inainte inceperii lucrarilor de constructie la barajul de la Assuan — pentru a se scapa de inundatiile ce amenintau valea —, UNESCO aducand, atunci, in atentia intregii lumi faptul ca monumente precum marele templu de la Abu Simbel risca sa fie distruse; printre aceste constructii de mare importanta puse in pericol se afla si Templul lui Debod, UNESCO cerand ajutor pentru salvarea acestor monumente, amenintate de construirea acestui baraj.

Astfel, avand in vedere relatiile extrem de bune dintre Spania si Egipt, cu atat mai mult cu cat Spania i-a oferit Egiptului ajutor financiar, ajutand la conservarea unora dintre cele mai importante situri ale sale, guvernul egiptean a hotarat sa doneze Spaniei acest impresionant templu al lui Debod.

Templul lui Debod11

Timp de doua milenii, templul a stat in desertul african, ca in cele din urma, sa ajunga, in anul 1968, la Madrid. Aceasta splendida structura a fost ridicata pe amplasamentul sau initial de catre faraonul Moroe Adijalamani, dedicand constructia zeului Amon Ra, cel considerat stapanul tuturor zeilor, precum si mamei regelui Horus, Isis, de asemenea, sotia-sora a regelui Osiris, personaj care a devenit o adevarata legenda. Insa cursul in istorie al acestui templu nu a fost nicidecum presarat de bunavointa si grija; desi a fost completat mai apoi de faraonii care au urmat, dar si de romani, templul lui Debod a fost intr-un final abandonat, pentru ca secolul al VI-lea sa gaseasca constructia, altadata impresionanta, in ruine.

Chiar si asa, o parte importanta a structurii originare a ramas in picioare, spectaculozitatea acesteia constand mai mult in importanta sa istorica si culturala decat in dimensiuni. Asadar, ceea ce s-a conservat, in pofida eroziunii si asa vizibile a timpului, a fost mutat pe locul unei foste garnizoane militare, aflata in apropierea Campo de Moro din Madrid. Aici, templul avea sa fie supus unor incercari de restaurare, lucrari care au avut menirea de a-i reda cel putin o mica parte a grandorii arhitectonice de odinioara.

Templul lui Debod111

Ba chiar, ceea ce putem admira in prezent in capitala Spaniei nu este nicidecum forma in care templul lui Debod a fost adus in Madrid. S-au facut eforturi de neimaginat pentru ca edificiul sa fie restaurat, ca in cele din urma, acesta sa fie deschis publicului larg in anul 1972; tot atunci, s-a deschis si o expozitie care arata fiecare etapa de reconstructie prin care templul a trecut. Una dintre putinele edificii egiptene care se afla, de fapt, in afara granitelor Egiptului, astazi, un veritabil giuvaier arhitectonic, pastrat in buna masura datorita incrancenarii spaniolilor, dar si respectului fata de o cultura si o civilizatie, altadata dezvoltata, Templul lui Debod este un sit impresionant, ce respira libertate chiar in inima moderna a Madridului. Acest edificiu poate fi vizitat in Parcul del Oeste, adica Parcul de Vest, mai cu seama langa Palatul Regal din Madrid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.