Moscheea Albastră din Mazar-i-Sharif sau „Mormantul Prea-nobilului”, este o moschee situată în provincia Balkh, în orașul Mazar din nordul Afganistanului. Cu o populație de mai mult de 300.000 de locuitori, Mazar-e Sharif este al patrulea cel mai mare oraș în Afganistan. Orașul a fost fondat în secolul al XII-lea, după ce un conducător local a visat despre sit-ul secret în care Ali bin Talib (decedat în anul 661), al patrulea calif al Islamului, a fost îngropat. Acesta poveste totuși nu este foarte adevărată pentru că cei mai mulți musulmani cred că Ali este îngropat în orașul Najaf, Irak.

Dovezile istorice indică faptul că acestă moschee din Irak ar fi locul unde califul Ali a fost cu adevărat înmormântat. Un altar a fost construit pe sit-ul respectiv și orașul Mazar a crescut în jurul lui. Cu toate acestea, orașul a continuat să trăiască în umbra celui vecin, Balkh, până când ce acesta a fost abandonat din cauza unei epidemii la mijlocul secolului al XIX-lea. Ca rezultat, Mazar și-a asumat rolul de capitală a regiunii – o poziție pe care și-a păstrat-o până acum. Sit-ul moscheei este considerat unul dintre obiectivele turistice cele mai reprezentative ale Afganistanului, mii de pelerini din întreaga țară și restul lumii vin să ofere omagiile lor la mormântul simbolic.

În timpul dinastiei Seljuq, sultanul Ahmed Sanjar a construit prima Moscheea Albastră la această locație cunoscută azi sub numele de Mazar-i-Sharif Hazrat Ali. Acesta a fost distrusă de Genghis Khan în invazia din jurul anului 1220. Moscheea a fost reconstruită în secolul al XV-lea de sultanul Husayn Mirza Bayqarah.

Citește și:  Provincia spaniola Granada: Obiective turistice Spania - Granada

Un plan a sit-ului efectuat în anul 1910 arată că a existat anterior o incintă cu pereți mai mici în moschee, care a fost distrusă pentru a crea parcurile din jur, deși portalurile acestei incinte rămân în continuare o cale de acces pentru altar.

Spațiile anexate clădirii principale, cu dimensiuni diferite au fost adăugate, fiind mormintele unor lideri politici și religioși afgani de-a lungul anilor, care au condus la dezvoltarea dimensiunilor neregulate ale moscheii. Acestea includ un pătrat, mormântul cu cupolă a lui Amir Dost Muhammad, Wazir Akbar Khan și o structură similară pentru Amir Sher Ali și familia sa.

Această clădire este un bun exemplu de arhitectură persană. Moscheea este decorată în frumosul stil Ghaznavid și Timurid (prima jumătate a secolului al XII-lea, secolele al XV-lea și al XVI-lea) cu țiglă albastră. Altarul are un tezaur bogat, care conține printre alte obiecte, o lespede de marmură rămasă de la altarul selgiucid inscripționata cu cuvintele „Ali, Leul lui Dumnezeu”. Un număr de alte morminte sunt de asemenea situate în acest loc, de exemplu mormintele Sher Ali Khan, Dost Mohammad Khan și alți conducători afgani și lideri religioși. O atracție și o parte integrantă a clădiri religioase sunt porumbeii albi, îngrijiți de către însoțitorii moscheii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.