Universitatea din Cordoba este cea mai veche institutie de acest fel din Argentina, precum si cea de a patra ca vechime din Americi, istoria acesteia fiind pe cat de indelungata, pe atat de interesanta. Infiintarea acestei universitati este, desigur, legata de fondarea orasului colonial Cordoba. Aceasta asezare a fost botezata cu acelasi nume ca si binecunoscutul oras spaniol, Cordoba din Argentina fiind fondat in perioda in care tara era o colonie spaniola. Cel care a pus temelia orasului a fost Jeronimo Luis de Cabrera, el alegand acest loc pentru infiintarea Cordobei la 6 iulie 1573.

Si nu intamplator s-a ales aceasta locatie — orasul sta in inima Argentinei, mai cu seama la poalele Sierra Chica, langa raul Siquia. Si desi aici se afla cea mai veche universitate din tara, Cordoba nu este cel mai vechi oras colonial din tara. Universidad Nacional de Cordoba – Universitatea Nationala din Cordoba – a fost infiintata de Ordinul Iezuit, in prima parte a secolului al XVII-lea. Institutia, la data infiintarii, era cea de a doua universitatea create pe teritoriul pe atunci aflat sub dominatie spaniola. Vorbim, desigur, de America Latina din prezent.

Universitatea din Cordoba1

Mai tarziu, iezuitii au fost alungati din coloniile de aici, drept pentru care Ordinul Franciscan a decis preluarea universitatii. Ulterior, Universitatea din Cordoba avea sa intre sub administrarea guvernului national, in anul 1857. Insa momentul decisiv din mediul universitar, cel care urma sa schimbe intreaga fata universitara la nivel national, a avut loc in anul 1918, cand a izbucnit o revolta a studentilor, exprimata printr-o greva prelungita. Studentii isi doreau sa schimbe modul in care erau conduse toate universitatile din intreaga America Latina, insa motivul pentru care ei au ajuns sa protesteze a fost legat de democratizarea educatiei superioare.

Citește și:  Orasul Kavala: Obiective turistice Grecia - Kavala

Aceasta miscare, devenita emblematica pentru cererile ulterioare ale studentilor, a devenit cunoscuta sub numele de Reforma Universitaria. De pilda, ziaristul Geoffrey Fox a spus ca greva studentilor din anul 1918 „a declansat o miscare de reforma universitara la nivel national”. In sfarsit, Universitatea din Cordoba a inceput sa fie cunoscuta sub numele de „Studioasa Doamna” sau La Docta, aceasta institutie ramanand una dintre cele mai importante universitati din Argentina.

Universitatea din Cordoba11

La fel de interesanta este arhitectura cladirilor apartinand universitatii. Aflata in mijlocul unui cvartal de cladiri iezuite, universitatea in discutie a fost inclusa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, in anul 2000. Vizitatorii care ajung in acest oras din Argentina sau studentii care vor studia la Universitatea din Cordoba trebuie sa stie ca mai pot vizita si alte edificii impresionante din punct de vedere arhitectonic, printre care mentionam de primaria ce dateaza din secolul al XVII-lea, catedrala in stil romanic, biserica orasului, adica Iglesia Compania de Jesus sau splendiul muzeu de istorie.

De altminteri, este important de mentionat ca Iglesia Compania de Jesus este cea mai veche cladire din oras, care inca nu a cazut in paragina. In orasul Cordoba se afla, in acelasi timp, si cea mai veche scoala din Argentina, Monserrat, care a luat fiinta undeva prin anul 1685.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.