Vatican, oficial Statul Cetății Vaticanului este un mic stat suveran al cărui teritoriu constă dintr-o enclavă în orașul Roma, Italia. Statul este condus de către episcopul Romei, Papa, și este un stat ecleziastic în care funcțiile înalte sunt ocupate de către clerici. Vatican este reședința teritorială a Sfântului Scaun, entitatea instituțională fiind reprezentată de către papă, episcopul Romei. Orașul Vatican ocupă o suprafață de 0.44 kilometri pătrați și servește drept centru spiritual pentru milioane de credincioși romano-catolici din întreaga lume.

panorama Vatican

Basilica San Pietro, bijuteria coroanei Orașului Vatican, este cea mai importantă biserică din lume. Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusă acum mai bine de 500 de ani, în anul 1506. Turiștii, chiar și cei care nu sunt în mod special atrași de artă, sunt fascinați de interiorul mirific al bisericii. Domul basilicii poate fi accesat cu ajutorul unui lift până la acoperiș, apoi există încă 323 de trepte care duc spre locul de unde poate fi admirată cea mai frumoasă priveliște a orașului Roma.

Galeria de artă a Vaticanului este de asemenea un obiectiv turistic interesant pentru cei pasionați de cultură sau pentru cei care admiră frumosul. Aceasta a fost construită în anul 1932, pentru a găzdui impresionantele opere de artă colecționate de papii Vaticanului, începând din anul 1800. Exemplarele artistice au fost semnate de Raphael, Leonardo da Vinci, Caravaggio, Giotto și mulți alții.

În centrul pieței, se găsește un obelisc egiptean cu o înălțime de peste 25 de metri, adus în Roma de Caligula de la Heliopolis, în Delta Nilului. De-o parte și de alta a obeliscului există două fântâni. Mii de oameni se adună în această piață pentru a auzi discursurile și binecuvântarile Papei sau pentru a participa la slujbe, mai ales la sărbătorile importante romano-catolice, cum ar fi Paștele sau Crăciunul.

Citește și:  Almancil - Portugalia: Orașe de vizitat
Capela Sixtina
Capela Sixtina

Capela Sixtină este principalul obiectiv turistic al Vaticanului și un simbol al acestui stat. Papa Iulius a fost cel care i-a cerut lui Michelangelo să realizeze pictura impresionantă de pe bolta capelei, ce astăzi este o reprezentare simbolică a religiei catolice. Spectaculoasa pictură este o imagine a Vechiului Testament, ce atrage anual milioane de vizitatori.

Arta și cultura religioasă a Vaticanului se împletesc în numeroasele capele, muzee și galerii. Turisâștii se pot bucura și de alte perspective asupra acestui micut stat. Grădinile Vaticanului, pot fi vizitate printr-un tur, alături de un ghid, dat fiind faptul că nu sunt numai niște simple spații naturale, ci includ, la rândul lor, mai multe mici obiective, fie ele naturale, fie artistice.

Biblioteca Vaticanului
Biblioteca Vaticanului

Biblioteca Vaticanului este o atracție ce nu merită ratată, aici aflânndu-se una dintre cele mai cunoscute colecții de cățti, manuscrise și codexuri ale întregii lumi. Scrierile unicate sau manuscrisele originale sunt cele mai valoroase exemplare ale bibliotecii.

Toate obiectivele turistice ale Vaticanului pot fi vizitate zilnic de către turiști contra unei taxe de intrare. Trebuie reținut că, în cazul obiectivelor de natură strict religioasă, cum este Basilica Sf. Petru, de exemplu, există restricții de vizitare pentru tururile cu ghid, atunci când au loc slujbe sau evenimente religioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.