Vechea Casa a Guvernului, aflata in orasul Montevideo din Uruguay, este o resedinta guvernamentala care a fost ridicata imediat dupa ce tara si-a castigat independenta, in urma unor lupte seculare duse impotriva Argentinei, Spaniei, Portugaliei si Braziliei. Orasul Montevideo se afla intr-un golf natural la varsarea fluviului Rio de Plata in ocean, mai cu seama pe malul opus orasului Buenos Aires, cea care este capitala Argentinei. De-a lungul multor secole, aceasta mica regiune s-a vazut nevoita sa duca o batalie incredibila pentru a-si castiga independenta.

Vechea Casa a Guvernului din Montevideo1

Statul Uruguay a luat nastere in anul 1828, insa acesta a fost doar inceputul unor probleme, intre anii 1843 si 1852, intrand intr-un razboi care a dus la atacarea orasului Montevideo, asediu devastator in urma caruia o mare parte dintre constructiile asezarii au fost complet distruse. Dupa 20 de ani de la incheierea acestui razboi, mai precis in perioada in care Uruguay a gasit calea spre autoguvernare, s-a construit Vechea Casa a Guvernului, o cladire de culoare crem. In anul 1905, acest edificiu a fost botezat Pacacio Estevez, adica Palatul Estevez, incepand cu aceasta perioada, fiind folosit mai degraba pentru ceremoniile oficiale, decat drept centrul politic al statului.

Mai mult, Vechea Casa a Guvernului din Montevideo a asistat si la scrierea istoriei in anul 1928, atunci cand presedintele Statelor Unite ale Americii, Herbert Hoover, a vizitat statul Uruguay si a fost primit de catre cel care era pe atunci presedintele Campistegui in Palatul Estevez. Momentul important din punct de vedere istoric s-a dorit a fi marcat ca atare, drept pentru care s-a infiintat, chiar in cadrul palatului, Muzeul Presedintilor. Langa Vechea Casa a Guvernului, se afla si Palatul Salvo, un turn care nu mai putin de 26 de etaje si care a fost ridicat in anii 1920. Aceasta este, de altminteri, cea mai inalta cladire din America de Sud.

Vechea Casa a Guvernului din Montevideo11

Totodata, alaturi de Palacio Estevez, mai poate fi vizitata si Piata Independentei, ambele fiind marturii vii ale istoriei statului Uruguay. Dupa aceste trei vizite, putem vedea si vechiul hotel Victoria, in stil Art Deco, astazi una dintre bisericile unificate ale reverendului Moon. Totodata, la fel de impresionant este si teatrul Solis, botezat astfel in amintirea conchistadorului Juan Diaz de Solis, care avea sa vina pe pamant uruguayan in anul 1516.

Din mijlocul scuarului, statuia ecvestra a generalului Jose Artigas, cu un mausoleu la baza sa, dainuie peste intreaga zona. Important de mentionat este faptul ca Artigas, la origini argentinian, a fost unul dintre cei care au luptat pentru obtinerea independentei statului Uruguay. Tot acesta este considerat fondator parinte fondator al Americii de Sud. Destinul acestui erou este cu atat mai interesant cu cat parerile sale l-au facut persona non grata atat in Uruguay, cat si in Argentina.

2016_Fachada_del_Palacio_Legislativo_de_Montevideo

Jose Artigas era de parere ca puterea trebuie, de fapt si de drept, sa-i apartina exclusiv poporului si inclusiv populatiei indigene, aceste opinii ducand la o viata straina de popoarele pentru care se luptasera cu atat indarjire si daruire. Eroul a murit in exil in Paraguay. In sfarsit, Vechea Casa a Guvernului este, fara doar si poate, un simbol al independentei si, mai ales, al luptei pentru a obtine libertatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.