In inima desertului Arabiei Saudite centrale, parca din nisipurile schimbatoare si aurii, se inalta ruinele vechiului Dir’aiyah, aflate chiar in apropierea orasului Riyadh si de-a lungul vaii Wadi Hanifa, un loc splendid, in care vegetatia luxurianta si-a facut loc in mod miraculos. In aceasta oaza de liniste si natura, verdeata si aer curat, in mijlocul unui domeniu searbad si galben, palmierii indraznesc sa infloreasca.

Vechiul Dir’aiyah1

In fosta capitala si camin stramosesc al familiei de conducatori Al Saud, Dir’aiyah, singura voce care se mai aude, aproape fantomatic, este cea a vantului, care isi sufla cand si cand furia pe strazile pustii, lasand impresia ca strigatul sau nu este decat un urlet al singuratatii. Acest loc este unul dintre cele mai frumoase si deopotriva cunoscute situri arheologice ale Arabiei Saudite, amintirea unor vremuri de mult apuse pastrandu-se intiparite in ruinele acestui oras. Dir’aiyah ar data, potrivit documentelor vremii si istoricilor, inca din secolul al XV-lea, atunci cand Manea’ Al-Mereedi din casa Al-Saud s-a vazut nevoit sa se mute in regiunea Wadi Hanifa.

Aceasta perioada a reprezentat inceputul acestei asezari, Manea’ Al-Mereedi incepand sa construiasca aici o asezare. A luat fiinta astfel orasul Dir’aiyah, care, treptat, a inceput sa se dezvolte, devenind o comunitate infloritoare, condusa de influenta familie Al Saud. Devenind un oras tot mai puternic si bogat, Dir’aiyah a devenit, in anul 1744, capitala primului stat saudit.

Vechiul Dir’aiyah11

Pe parcursul acestei perioade, printul Ibn Saud si seicul Ibn al Wahhab au decis sa formeze o alianta, stabilind in acest fel conditiile necesare prin care statul saudit urma sa fie guvernat si prin care avea sa devina tot mai puternic. Viziunile politice ale celor doi erau, de altfel, destul de interesante si, mai mult, rezonabile pentru multi. De pilda, seicul Ibn Abd al Wahhab credea intr-o forma de fundamentalism musulman care, dupa cum el insusi spunea, insemna intoarcerea la Islamul original sau, daca vreti, o intoarcere la traditii si la istorie, chiar daca aceasta era plina de greseli.

Citește și:  Muntele Table: Obiective turistice Africa de Sud - Cape Town

Numai ca orasul Dir’aiyah avea sa treaca printr-o perioada deloc fericita. In anul 1818, Dir’aiyah a fost distrus in urma bataliilor duse impotriva liderului otoman, pasa Ibrahim, drept pentru care s-a decis mutarea capitalei in orasul din apropiere, Riyadh. Inevitabil, orasul Dir’aiyah a inceput sa cada in paragina, oamenii plecand de aici si asezarea transformandu-se intr-o fantoma a desertului. Abia cand autoritatile au constientizat importanta vechiului Dir’aiyah, au fost demarate o serie de lucrari de restaurare, pentru a pastra cladirile istorice. Din fericire, s-a reusit salvarea catorva structuri foarte frumoase si importante din punct de vedere arhitectonic pentru cladirile din caramizi de pamant si argila.

Vechiul Dir’aiyah111

De departe cele mai impresionante constructii din acest oras sunt moscheea imamului Mohamed bin Saud, uriasul palat Saad bin Saud, palatul Salwa, moscheea Saad, baile Turaif si casa de oaspeti. Acest sit reprezinta, fara doar si poate, o harta a evolutiei Arabiei Saudite, amintirea unui trecut glorios dar, in mod bizar, si a unui trecut negru, presarat cu distrugere si indelungi lupte pentru supravietuirea statala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.