Porumbeii sunt specii de pasari arboricole excelente zburatoare. Au corpul grasut, capul si ciocul mic, iar penajul des si moale. Sunt raspanditi in intreaga lume, doar in regiunile antarctice si arctice nu apar deloc. Majoritatea speciilor traiesc in regiunea indo-australiana, cele mari sunt numite porumbei iar cele mici hulubi. Se remarca prin faptul ca isi hranesc puii cu o substanta numita ,,lapte de gusa”.

Cele mai cunoscute specii de porumbei:

Columba mayeri
Columba mayeri

Una din cele mai frumoase specii de porumbei este Columba mayeri. Traieste in Insula Mauritius si este o specie in pericol de disparitie. Fiind o specie nemigratoare, poate fi observata doar in arealul acestei insule. Aceasta pasare este numita porumbelul roz si are penajul extraordinar de frumos in nuante de roz cu fata si fruntea albe. Un exemplar adult are lungimea corpului de 30-40 cm si greutatea de 300-325 g.

Columba palumbus
Columba palumbus

Porumbelul gulerat este o specie partial migratoare din Europa, nord-vestul Africii si vestul si centrul Asiei. Are denumirea stiintifica de Columba palumbus si impresioneaza prin penajul iridescent si pata alba din zona gatului. Are lungimea corpului de 41-45 cm si greutatea de 275-700 g, deci este putin mai mare decat porumbelul de casa. In tara noastra porumbelul gulerat apare mai ales in zonele de deal si de munte.

blank
Streptopelia decaocto

Gugustiucul este o specie de porumbel zvelt raspandit in Europa, Asia si nord-estul Asiei. Are lungimea corpului de 31-34 cm si greutatea de 150-200 g. Este o specie partial migratoare care se remarca prin gulerul negru din zona gatului. Numele sau de ,,gugustiuc” se refera la sunetele specifice pe care le emite mai ales in perioada de imperechere. Are denumirea stiintifica de Streptopelia decaocto.

Columbia livia
Columbia livia

Porumbelul de stanca sau specia Columbia livia traieste in America Centrala, de Sud si de Nord, in Europa si Africa. Are lungimea corpului de 31-34 cm si greutatea de 200-300 g. Este una din speciile cele mai raspandite, apare si la noi in tara.

Columbina picui
Columbina picui

Porumbelul pitic este o specie mica de talia unei vrabii. Are denumirea stiintifica de Columbina picui si este raspandit in America de Sud. Isi face cuib in scorburi si zboara frecvent in parcuri si gradini din orase.

Hemiphaga novaeseelandiae
Hemiphaga novaeseelandiae

Porumbelul neozeelandez este o specie endemica din Noua Zeelanda si deci nemigratoare. Are lungimea corpului de 46-50 cm si greutatea de 600-800 g. Este considerat cel mai mare porumbel din Noua Zeelanda, iar penajul sau este extraordinar de frumos. Se hraneste cu plante si fructe. Are denumirea stiintifica de Hemiphaga novaeseelandiae.

Goura victoria
Goura victoria

In nordul Noii Guinee zboara porumbelul evantai. Aceasta specie nemigratoare este considerata vulnerabila, in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Goura victoria si poate ajunge la lungimea corpului de 66-74 cm si greutatea de 2,5 kg. Este unul din cei mai mari porumbei din lume. Numele sau se refera la creasta frumoasa de pe cap ce are forma unui evantai dantelat.

Citește și:  Machilide, insecte fără aripi care trăiesc în întreaga lume
Ptilinopus magnificus
Ptilinopus magnificus

Porumbelul magnific de fructe traieste in Noua Guinee si Australia de Est si Nord-Est. Are lungimea corpului de 29-55 cm si greutatea de 250-500 g. Este o specie vulnerabila in pericol de disparitie cunoscuta si cu numele de wompoo ce se refera la strigatul sau de ,,um-puu”. Se hraneste cu fructe de copaci, prefera curmalele. Are denumirea stiintifica de Ptilinopus magnificus.

Ptilinopus porphyreus

Porumbelul de fructe cu capul roz este o specie endemica din padurile de munte din Indonezia de Sud-Vest, care are penajul foarte frumos si denumirea stiintifica de Ptilinopus porphyreus.

Zenaida macroura
Zenaida macroura

Porumbelul jelitor (Zenaida macroura) este o specie partial migratoare raspandita in zona Caraibilor, in America Centrala si de Nord. Are lungimea corpului de 23-34 cm si greutatea de 100-175 g. Are penajul predominant maroniu si corpul mic si subtire cu aripile inguste. Numele sau se refera la sunetele triste pe care le scoate.

Goura coronata
Goura coronata

Porumbelul incoronat comun face parte din aceeasi categorie ca si porumbelul evantai. Are denumirea stiintifica de Goura coronata si are corpul destul de mare, aproape de talia unei gaini. Are penajul albastru ca ardezia, traieste in Noua Guinee si se hraneste cu fructe.

Didunculus strigirostris
Didunculus strigirostris

In Insulele Samoa din Oceanul Pacific traieste porumbelul-dintat din Samoa. Are denumirea stiintifica de Didunculus strigirostris si populeaza padurile din regiunile montane. Se remarca prin ciocul in forma de carlig, care este crestat pe ambele parti astfel incat creeaza impresia ca pasarea ar avea dinti. Cu ajutorul lui sparge coaja groasa a fructelor de padure.

Phaps chalcoptera
Phaps chalcoptera

Porumbelul cu aripi de bronz este o specie foarte frumoasa din Australia. Are denumirea stiintifica de Phaps chalcoptera si se remarca prin aripile mari cu luciu metalic.

Colombina passerina

In SUA este raspandit porumbelul-vrabie care are coada scurta, corpul mic si aripile in nuante irizante de rosu. Este o specie mica, nu depaseste marimea unei vrabii. Are denumirea stiintifica de Colombina passerina.

Porumbelul lovitura-de-pumnal
Porumbelul lovitura-de-pumnal

In Filipine este raspandit porumbelul lovitura-de-pumnal care are denumirea stiintifica de Phlogoenas luzonica. Se remarca prin pata rosie stralucitoare din zona pieptului.

Streptopelia turtur

Turturica este o pasare care zboara in paduri deschise. Are denumirea stiintifica de Streptopelia turtur si este numita in popor turtureaua. Este o specie comuna in Europa, Africa de Nord si Asia Mica.

Porumbelul Streptopelia roseogrisia
Porumbelul Streptopelia roseogrisia

Gugustiucul din Nubia are denumirea stiintifica de Streptopelia roseogrisia si se deosebeste de gugustiucul domestic prin sunetele speciale pe care le emite, un fel de ,,huhu-hu” sau ,,tutu-tu”.

Columba oenas
Columba oenas

Porumbelul de scorbura sau Columba oenas este o pasare mica care zboara mai ales in regiunile vestice palearctice. Apare frecvent si in tara noastra in paduri deschise, parcuri, paduri de ses din Lunga Dunarii. Este numit si porumbelul salbatic si este o pasare sperioasa, foarte precauta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.