Iubitorii de excursii inedite sunt tentați de locuri mai puțin călcate de picior de om, dar pline de farmec, iar când locul vizat este și în Orientul Mijlociu, aduce cu el misterul nebănuit al celor 1001 de nopți. Ce a legat filmările la două ecranizări atât de diferite ca subiect: ,,Lawrence of Arabia” și ,,Planeta Roșie” sau ,,Prometheus” (cu subiect extratereștri)?
Valea Rum/Ram
Locul plin de culoare este un amestec de deșert și canion, din stâncă de granit roșu și nisip fin care formează o vale minunată din Iordania, la 3 ore și jumătate de capitala Amman sau la o oră de orașul Aqaba, într-o depresiune izolată.
Valea Rum/Ram (în aramaică însemnând înalt sau ridicat, în arabă wadi înseamnă vale) sau Valea Lunii este o vale canion tăiată de vânturi în gresie și granit roșu, aflată în sudul Iordaniei, la 58 km est de Marea Roșie, care este cea mai mare depresiune canion din Iordania și una dintre cele mai frumoase din lume. Munții ciudați crescuți din nisip, la apusul soarelui schimbându-și culoarea de la portocaliu la roșu închis, au fost locul în care populații străvechi și-au lăsat amprenta pe stânci prin desenele rupestre vechi care încă se mai pot vedea.
Acum, triburile de beduini locali, numite Zalabia, dezvoltă ecoturismul de aventură, organizând excursii pentru cățărare și alpinism cu locuri de campare și tabere de vară, safari cu cămile și cai sau vizite simple, plimbări prin ținutul deșertic muntos, fiind ghizi de încredere din tată în fiu pentru turiștii curajoși.
Deseori, poți opta pentru campări în aer liber, sub cerul senin și plin de stele, pentru a încăleca
un cal arab pur sânge sau pentru a face drumeții în locuri speciale unde se pot vedea desene rupestre sau urmele de temple din vremurile Nabatienilor sau ale trecerii grecilor și romanilor prin acele locuri. În revolta arabă din 1917-1918, valea a fost unul dintre locurile traversate de multe ori de către trupele arabe și cele turcești.
Muntele Undami
De pe cel mai înalt vârf, Muntele Umdami (care are 1840 m), se pot observa Marea Roșie și hotarul cu Arabia Saudită. Locul este protejat de către guvern și de către UNESCO, aceasta incluzând natura, dunele, vestigiile arheologice, antilopele, speciile de acvile și șoimi cât și alte animale deșertice care trăiesc acolo.
Beduinii din zonă nu și-au schimbat modul de viață de mulți ani, trăind în corturi de lână de cămilă sau capră, pe timp de vară sau în case de beton, iarna. Dar acum, conduc vehicule de teren, iși duc copiii la cele două școli din sat, una de fete și una de băieți, au câteva magazine cu produse de bază, pentru că duc un trai simplu. În satul mic din vale, există un oficiu poștal, dar nu sunt bănci, nici ATM-uri, nici farmacii (oare de ce?), doar o mică clinică unde poți găsi antidot pentru venin de șerpi sau scorpion.
Traiul simplu îi face sănătoși și rezistenți, natura aspră i-a călit. Aria cuprinde 72000 hectare de munți sculptați de vânturi și ape, de arcuri pietroase și chei înguste, de arcade naturale, stânci falnice, rampe, alunecări de teren masive și caverne, de dune roșiatice de nisip fin, care adăpostesc șopârle, scorpioni, mici insecte și alte mici vietăți târâtoare. Așa că, dacă aveți vreo fobie de gen, nu vă sfătuiesc să stați prea mult prin zonă.
Dar ca în orice ținut arid în care vântul fierbinte suflă adesea dușmănos, necesită ca cei care îl vizitează să își ia măsuri de protecție, o cremă contra expunerii la soare, un șal pentru protecția capului de vântul aspru, papuci sport închiși și, dacă se poate, mâneci lungi pentru că soarele pișcă tare, mai ales pieile europenilor blonzi nordici.
Atracția locului sunt taberele de beduini tematice care pot servi și mâncare specifică locului: pui sau carne de capră coaptă sub nisip, specialitate culinară numită ,, zarb”, delicioasă și a cărui gust nu se uită ușor. Ceaiul beduinilor, făcut direct pe nisip, nu poate fi ratat. De asemenea, e foarte dulce, aromat cu mentă sau o specie de oregano și, surprinzător de fierbinte, răcorește corpul într-o zi călduroasă.
Taberele pot fi programate și beduinii vor fi ghizii care vor coordona vizita de o zi sau mai multe în deșert, pot fi comandate cămile sau mașini off-road special echipate pentru excursii printre dune. Există tabere permanente care oferă cazare și pentru noapte la corturi, de unde se pot vedea stelele noaptea, vara, cometele și stele căzătoare care sunt spectacole obișnuite în zonă, unde atmosfera curată permite ca cerul senin să fie observat în adâncime cu toate secretele lui.
În aceste tabere, se servește masa cu specific local, produsele ecologice sănătoase sunt servite la prețuri mai mult decât accesibile, au electricitate, băi și toalete cu apă, chiar o piscină și loc de parcare.
Locurile de vizitat sunt multe și oferă o varietate de alegeri: ruinele care se presupun a fi casa lui Lawrence al Arabiei, dar, din păcate, nimeni nu este sigur că aceasta a fost chiar casa lui, deși există povești despre acest personaj insolit. Oricum, sigur a fost un loc pentru depozitat arme. Casa actuală era construită pe ruinele unei clădiri nabateene, iar acum este o grămadă de moloz în soare.
Crângul lui Lawrence: la 2 km sud-vest de satul Rum. Deși izvorul în sine este în mare parte o baltă stătută, priveliștea este minunată. Templul Nabateean și crângul Shalalah sunt aproape de satul Rum. Zona înconjurătoare este plină de inscripții thamudice și kufice. Inscripțiile și desenele rupestre nu sunt departe de zona cu dune de nisip roșu și reprezintă o caravană de cămile din timpuri vechi care traversează deșertul sau inscripții în limba arabă și chiar simboluri vechi.
Combinația de 25.000 de sculpturi în piatră existente, cu 20.000 de inscripții rupestre urmăresc evoluția gândirii umane și dezvoltarea timpurie a alfabetului. Aici, urmele civilizației umane datează de 12.000 de ani. Muntele Burdah și Umm Fruth sunt arcuri muntoase pe care se pot cățăra turiștii conduși de ghizii locali , formațiuni muntoase spectaculoase care s-au format de-a lungul timpului.
Dunele de nisip roșu (Umm Ishrin): există diferite locuri în Wadi Rum unde nisipurile albe și roșii se pot întâlni frecvent, dar cea despre care vorbim acum este specială, deoarece este foarte înaltă și înclinată. Frecvent, turiștii se rostogolesc în joacă pe nisipul extrem de fin și roșu.
Șapte stâlpi ai înțelepciunii: deși majoritatea oamenilor pot număra doar cinci, acestea sunt o formațiune impresionantă de roci, în apropierea centrului pentru vizitatori. Locul este numit după cartea lui Lawrence al Arabiei și nu invers! Canionul lui Khazali este o formațiune deosebită care la apus are un aspect special. Vizitatorii o descoperă după ce parcurg un drum destul de anevoios.
După acest itinerar succint, încercați să vă imaginați că obosiți, veți înnopta sub un cort de beduin și, într-o noapte de vară, cu un cer senin, veți sta și veți privi stelele căzătoare și sclipicioase de pe cer, înainte de a adormi, cu gândul la escaladările din timpul zilei și la căldura nisipului fin care mai păstrează încă urmele pașilor lui Sir Lawrence al Arabiei și al trupelor pe care le-a condus prin deșertul roșu.
Ospitalitatea beduinilor este bine-cunoscută și a fi oaspetele unui localnic este mai mult decât ceea ce și-ar dori un turist, așa că experiența de a campa în valea cu nisip roșu va fi de neuitat.