Khana Zarnegar sau pavilionul împodobit cu aur face parte dintr-un complex istoric numit Gazar Gah, o atracție foarte populară în Afganistan. Gazar Gah este complexul de morminte, situat la 5 km est de orașul Herat din Afghanistan. Khana Zarnegar a fost construit în timpul sultanului Baiqara, ca un refugiu pentru adepții lui sufiți, fiind un centru unde se țin ritualurile lor de pomenire. Interiorul are un tavan boltit fin, vopsit în albastru și roșu cu forme de frunze aurite.

Numele atribuit pavilionulu,i Khana Zarnegar sau „camera de aur” este inspirat din decorațiunile remarcabile și picturile aurite vechi, antice. Picturile au un fondal de culoare turcoaz ce pun în evidență pereți decorați. Camera este situată la 25 m de sud de la intrarea în complex. Pavilionul are două etaje, iar încăperea cu cupolă este considerată camera principală unde se țin adunări ale credincioșilor sufiți. Clădirea a fost folosită ca școală primară în anul 1968. Zarnegar Khana fost închisă pentru restaurare timp de câteva luni. Terenurile adăpostesc, de asemenea, o a doua clădire cu cupolă și pavilionul Namakdan.

Citește și:  Parcul Croome: Obiective turistice Anglia - Croome D`Abitot

Lucrările la Gazar Gah au început în anul 1425. Curtea are sute de pietre funerare datând din mai multe perioade. În complexul Gazar Gah este amplasat și mormântul celebrului imam sufit Khoja Abdullah Ansari. Clădirile de lângă mormânt sunt decorate cu țiglă modelată la foc. Khwaja Abdullah Ansari (în jur de anul 1006) a fost un faimos mistic sufit și poet care a murit în secolul al XI-lea. Alături de el este înmormântat Amir Dost Mohammad, unul dintre foștii regii din Afganistan.

Alte atracții principale în Gazar Gah sunt sala principală Iwan Main și un stâlp de marmura cu o lungime de 4.57 m reprezentând o operă de artă a perioadei timuride. O cameră în peretele de nord conține un sarcofag remarcabil numit Haft Qalam (sau șapte pixuri) construit din marmura neagră. Vizitatorii pot vedea Hauze Zamzam (sau iazul de apă sacru) și multe alte atracții în apropierea pavilionului Zarnegar Khana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.