În momentul în care te-ai hotărât să vizitezi Regatul Maroc, din Africa de Nord, cu siguranță că, din lista ta de atracții turistice, nu trebuie să lipsească orașele, pe bună dreptate numite imperiale, Marrakech, Fez și Meknes. În această țară, vei găsi minunate minarete, moschei, bazaruri, palate și piețe impunătoare care te vor impresiona, plaje liniștite, cu o atmosferă exotică, inconfundabilă, dar și cele mai faimoase orașe maritime, ca Essaouira, Tanger și Asilah.

Nenumarate frumuseți naturale pot fi admirate stând comod în spatele unei cămile, prin Sahara sau de la înălțimea crestelor muntoase care străbat țara de la est la vest, cel mai înalt vârf al Africii de Nord aflându-se în Maroc, Jbel Toubkal (4167 m). Dacă ești o persoană mai comoda, poți să te relaxezi într-un Kasbah tradițional, în Valea Dades.

Orașul Marrakech

Marrakech town

Situat la poalele muntelui Atlas, orașul imperial Marrakech, din Maroc, este al patrulea, ca marime, după Casablanca, Rabat și Res, având peste un milion de locuitori. Este foarte frumos și plin de istorie, dar și destul de zgomotos. În partea veche a orașului (numită Medina), vei descoperi o combinație interesantă de arhitectură tradițională și grădini spectaculoase – piața centrală Djemma el Fnamormintele Saadian, grădinile Marjorelle – și bazarurile cu iz oriental, din care nimic nu lipsește, de la mirodenii, condimente și semințe, până la aur și covoare.

Orașul Fez

fez town

Dintre orașele marocane, Fez este fascinant, o mixtură stranie de lume modernă și medievală, în care poți găsi mormintele Merenid, Palatul regal și cartierul evreiesc – Mellah.

Fez a fost capitala Marocului pentru mai bine de 400 de ani, motiv pentru care este considerat, în continuare, centrul cultural și religios al țării. Printre multele edificii religioase, uimitoare este Moscheea Karaonime, care ocupă trei hectare și în care pot intra, în același timp, peste 20 000 de oameni. UNESCO a hotărât, în 1976, ca Medina Fez să fie declarat centru cultural al lumii.

Orașul Essaouira

Essaouira town

Următorul oraș care trebuie inclus pe lista ta de vacanță este Essaouira, o localitate minunată pentru cei care își doresc să scape de aglomerația și zgomotul urban, pentru a se plimba pe străzile înguste unde vei găsi căsuțe cochete, colorate în roșu și albastru, plaje superbe și muzică tradițională Gnawas.

Orașul Chefchaouen

Chefchaouen town

O altă atracție turistică este reprezentată de un mic orășel aflat în munții Rif, Chefchaouen, foarte popular pentru călătorii care nu vin în grupuri organizate, probabil pentru că este și capitala de canabis a Marocului. Cele mai plăcute locuri de vizitat în Chefchaouen sunt zonele montane unde se pot face drumeții și unde se poate înota, în pârâie repezi și foarte curate sau poți opta pentru savurarea unei cafele în piața centrală a orașului, Outa el Hammam.

Citește și:  Mitul așteptărilor plictisitoare între escale

Orașul Merzouga

Merzouga town

Dacă îți dorești și ceva aventură, atunci, cu siguranță, vei alege orașul Merzouga, situat la numai câțiva pași de cele mai mari dune de nisip ale acestei țări, Erg Chebbi. De aici, se organizează plimbări cu camila în deșertul Sahara, pentru a retrăi o scurtă vreme din viața beduinilor.

Vârful muntos Jebel Toubkal

Jbel Toubkal

Dacă mersul prin deșert, în Maroc, nu te atrage, dar îți dorești în continuare senzații tari, atunci ai posibilitatea să escaladezi cel mai înalt vârf muntos din Africa de Nord, Jebel Toubkal. Acest vârf al munților Atlas are o înălțime de 4.167 metri și presupune un urcuș destul de greu, dar, pentru un împătimit al muntelui, frumusețea copleșitoare a peisajului compensează efortul. Chiar dacă poți face drumul până în vârf și apoi, coborârea, până în orașul Imlil, într-o singură zi, este de preferat să acorzi cel puțin trei zile acestui traseu, pentru a te putea bucura la maximum de călătorie.

Orașul Meknes

Orasul Meknes; Sursa: phototc.com
Orasul Meknes;
Sursa: phototc.com

Tot în Maroc, o altă destinație de vacanță este orașul Meknes, mult mai mic decât Marrakech și Fez, dar unde vei putea explora Orașul Imperial, construit de către gloriosul Moulay Ismail, în secolul al XVII-lea, în cel mai pur stil marocan, cu porți uriașe și gravuri impresionante. În apropiere, străjuiesc ruinele romane ale lui Volubilis.

Pe lista ta de călătorie se poate trece și Valea Dades care se întinde între Jebel Sarhro și munții Atlas și care oferă unele dintre cele mai spectaculoase panorame naturale din Maroc. Stâncile de culoare roșie, care înconjoară valea, sunt acoperite de forturi tradiționale – Kasbahs. Cea mai bună modalitate de a vizita zona este mersul pe jos, în special din punctele Todra și Dades Gorges unde priveliștea este superbă.

Orașul Tanger

tanger town

Un alt obiectiv turistic pe listă, poate fi minunatul oraș Tanger, poarta de intrare către Africa a majorității turiștilor. Chiar dacă nu mai are șarmul care îl caracteriza în perioada anilor 40 și 50, Tangerul rămâne, în continuare, “orașul străinilor”, cum a fost supranumit, datorită faptului că, de-a lungul istoriei, s-au așezat aici coloniști romani, fenicieni, arabi, portughezi etc.. Numai 14 kilometri îl despart de Europa, prin Strâmtoarea Gibraltar. Cele mai interesante locuri de vizitat sunt Kasbah și Ville Nouvelle.

Orașul Asilah

asilah

Ultima zonă foarte frumoasă din Maroc, ce merită să fie menționată în acest context, este orașul Asilah, poziționat strategic pe coasta Atlanticului de Nord. Acest orășel este foarte popular, datorită plajelor sale nisipoase și însorite, în special în lunile de vară. Cetatea Asilah este împodobită cu desene murale foarte interesante, iar casele vopsite în alb te vor încânta, amintind de atmosfera meridională a insulelor grecești, ca și micile buticuri care te îmbie cu tot felul de bunătăți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.