Albrechtsburg este o cladire impresionanta din Meissen, Germania, ce seamana mai degraba cu o fortareata militara si care a fost ridicata ca resedinta pentru fratii Ernst si Albrecht von Wettin, fiind prima constructie de acest fel din Germania. Lucrarile de constructie la impozanta structura au fost demarate in anul 1471, alegandu-se pantele de pe tarmul Elbei. Cel care avea sa supravegheze lucrarile a fost mesterul zidar Arnold von Westfalen. Albrechtsburg impresioneaza, in primul rand, prin ferestrele segmentate curbate si, mai ales, prin noul sistem de bolti.

Albrechtsburg1

Plus, cei care vor vizita aceasta constructie vor putea admira si Grosser Wedelstein, adica marea scara de piatra in spirala, cu trepte care au fost aranjate atat convex, cat si concav, fiind o realizare remarcabila, fara doar si poate. In mijloc, sta un stalp mascat, care ofera, iarasi, o imagine frumoasa. Albrechtsburg este considerat un castel, aceasta denumire capatand-o abia in anul 1676.

Statutul de resedinta princiara nu a fost mentinut foarte mult timp, pentru ca fratii Wettin au decis sa-si imparta proprietatile, ca mai apoi, fiecare sa-si ridice propriul palat, in care sa locuiasca fiecare alaturi de familia sa. Insa istoria urma sa fie scrisa tocmai in anul 1710, dupa ce Friederich Bottger descoperie procesul de fabricatie a portelanului, tinut mult timp secret de chinezi, cand aici avea sa ia fiinta prima fabrica europeana de portelan.

Citește și:  Biserica St. Mary din Avebury : Obiective turistice Anglia - Avebury

Albrechtsburg11

In scurt timp, Meissen avea sa fie locul unde primele portelanuri fine europene au fost fabricate. Prin urmare, comertul a inflorit de indata, numai ca toate aceasta perioada nu a fost nicicum una prielnica si infloritoare pentru Albrechtsburg, deoarece cladirea incepuse sa se deterioreze grav. Procesul industrial intens distrusese mare parte din interioarele superbe ale castelului din Meissen, abia in anul 1863, fabrica mutandu-se.

Acesta a fost, de altfel, si momentul in care constructia a fost supusa mai multor lucrari masive de restaurare. Iar planul de restaurare a fost pe cat de indraznet, pe atat de reprezentativ pentru importanta locului.

Albrechtsburg111

S-a comandat o serie de fresce de mari dimensiuni, care infatisau scene din istoria glorioasa a Saxoniei, acestea fiind platite din reparatiile platite de francezi dupa Razboiul Franco-Prusac din 1870-1871. In cele din urma, Albrechtsburg a fost restaurat ca, mai tarziu, in anul 1881, sa fie deschis publicului larg. In prezent, impresionantul castel adaposteste o colectie remarcabila de sculpturi apartinand epocii medievale, precum si o expozitie extrem de interesanta referitoare la descoperirea portelanului si la evolutia acestei industrii in orasul german Meissen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.