Cum romanii isi doreau cu ardoare sa isi faca cunoscuta cultura in tot Imperiul, au construit in Asia Mica poate cea mai impresionanta constructie din istoria lor, mai cu seama, Biblioteca lui Celsus din Efes, Anatolia, in prezent, parte a Turciei. Construita in anul 135 d. Hr., in onoarea lui Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, de catre Gaius Julius Aquila, fiul lui lui Celsus, Biblioteca este considerata astazi unul dintre cele mai frumoase monumente cultural-istorice din Turcia. Interesant insa este faptul ca scopul bibliotecii, pe langa cel normal, a fost de a adaposti trupul neinsufletit al lui Celsus, deci a servit drept mormant pentru eruditul roman.

Biblioteca lui Celsus1

Un aspect poate si mai interesant este ca romanii, desi nu obisnuiau sa-si inmormanteze mortii intre ziduri, au ales pentru Celsus aceasta biblioteca, de altfel, construit special cu aceasta menirea. Pe de alta parte, ne este cunoscut tuturor ca multe dintre bibliotecile romane au fost ridicate in cele mai nebanuite colturi ale Imperiului, dorindu-se a influenta, prin cultura, fiecare regiune.

Biblioteca lui Celsus din Turcia a adapostit aproximativ 12.000 de pergamente, respectiv manuscrise foarte valoroase pentru acele vremuri. Si totusi, iubirea fata de carti a lui Tiberius Iulius Celsus Polemaeanus s-a reflectat intocmai in construirea acestei impresionante biblioteci, motiv pentru care fiul sau a si decis ca Celsus sa fie ingropat sub biblioteca propriu-zisa, la intrarea principala.

Biblioteca lui Celsus11

Din nefericire insa, in prezent, Biblioteca lui Celsus din Turcia nu mai dispune de nicio carte ori manuscris, atat acestea, cat si interiorul bibliotecii fiind distruse intr-un incendiu in anul 262, ca urmare a unui cutremur.

Citește și:  Casa natala a lui Mozart: Obiective turistice Austria - Salzburg

Fatada, in schimb, a supravietuit incendiului devastator, motiv pentru care impresionantul monument a si fost restaurat. Biblioteca este construita pe o platforma, cu noua scari, la baza lor, multe dintre acestea fiind erodate de trecerea timpului. Chiar si asa, in urma restaurarii masive si, de altfel, foarte costisitoare, monumentul cultural-istoric si-a pastrat stilul arhitectonic initial. De mentionat este ca interiorul nu a fost restaurat in totalitate, iar anumite parti ale fatadei au fost intr-atat de mult distruse, incat restaurarea ar fi insemnat o distrugere si mai mare a stilului arhitectural, dar si a intregii structuri. Dar chiar si in aceste conditii, biblioteca este considerata poate cel mai elegant monument pastrat din istoria Imperiului Roman, indeosebi datorita faptului ca imbina elemente arhitectonice elenistice dar si grecesti.

Biblioteca lui Celsus111

Si desi biblioteca arata mai degraba ca ruinele unei cladiri, inca i se pot observa caracteristicile arhitectonice bine definite. De pilda, Biblioteca lui Celsus a fost construita pe trei nivele, fatada semanand chiar cu teatrele grecesti din Antichitate. De fapt, biblioteca este o sala indreptata spre est, mai cu seama spre rasaritul soarelui, asa cum Vitruvius, arhitectul roman, a spus.

In prezent, monumentul este vizitat de peste 5000 de turisti an de an, cu atat mai mult cu cat orasul Efes, in care se afla Biblioteca lui Celsus, ofera si alte obiective turistice, cum ar fi Poarta lui Augustus sau Mormantul lui Ioan (apostolul Ioan ori Ioan Evanghelistul). Chiar si asa, cel mai vizitat monument este Templul lui Artemis, reconstruit aproape fidel, inainte sa fie distrus in anul 401.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.