S-au strans intr-atat de multe legende in jurul Bisericii Bunei Vestiri din Nazaret, incat, astazi, ne este aproape imposibil sa despartim ceea ce este realmente adevarat de ceea ce, in definitiv, nu este decat produsul unei imaginatii bogate sau, de ce nu, al unui fanatism religios dus dincolo de limitele normalului. Chiar si asa, potrivit traditiei catolice, respectiv scrierilor religioase, Biserica Bunei Vestiri a fost ridicata exact pe locul unde Maria, mama lui Iisus Hristos, a fost vizitata de Arhanghelul Mihail, care i-a spus acesteia ca il va naste pe fiul Domnului. De altminteri, acesta este locul unde se presupune ca Fecioara Maria si-ar fi petrecut multi dintre anii copilariei.

Biserica Bunei Vestiri din Nazaret1

O marturie in acest sens este si faptul ca un numar mare de biserici au fost ridicate anterior in acest loc. Din nefericire, acestea au fost distruse, in prezent, nemairamanand in picioare prea multe dovezi ale faptului ca au si existat. Cea de treia, din acest numar mare de biserici ridicate in locul unde se crede ca Maria a fost vizitata de Arhanghelul Mihail, insa, a fost construita la inceputul secolului al XII-lea, de Tancred, cunoscut drept print de Galileea, si a rezistat aproape intacta pana in anul 1263, cand a fost distrusa de Baibars, un sultan egiptean. Furia acestuia a fost resimtita, prin lipsa, timp de secole bune, a ceea ce, altadata, era Biserica Bunei Vestiri, in care atatia oameni se rugau.

In anul 1730, franciscanii au inaltat pe acest loc o noua biserica, vazand construirea unui alt lacas aici ca pe o necesitate sau ca pe o dovada a credintei lor, numai ca si aceasta a fost demolata in 1955, pentru a face loc actualei biserici moderne, sfintita in anul 1969. Aceasta ultima biserica, chiar daca este menirea, cel putin pentru credinciosi, este aceeasi, a fost proiectata de arhitectul italian Giovanni Muzio, care a dorit sa pastreze elementele istorice specifice sitului, dar, totodata, a dorit sa scoata si in evidenta, intr-o oarecare masura, diversitatea conceptului de biserica romana.

Citește și:  Domul Bombei Atomice: Obiective turistice Japonia - Hiroshima

Biserica Bunei Vestiri din Nazaret11

Construita pe doua niveluri, inevitabil, zidurile laterale ale structurii au fost ridicate pe fundatiile vechii biserici. De mentionat, pentru turistii care isi doresc sa viziteze Biserica Bunei Vestiri este faptul ca intrarea principala conduce spre Grota Bunei Vestiri, singura pe care Baibars nu a reusit sa o distruga, unde se crede ca a avut loc si intalnirea dintre Maria si Arhanghelul Mihail.

Decorata cu vitralii si mozaicuri de o frumusete rara, infatisand scene binecunoscute din Biblie, peretii Bisericii Bunei Vestiri sunt considerati a fi capodoperele mai multor artisti, ceea ce s-a si dorit de la bun inceput. Este, de asemenea, si un important sit arheologic, sapaturile facute aici, in anul 1955, scotand la lumina o retea de pesteri, prese de ulei, adaposturi care mai de care mai interesante din punct de vedere social, rezervoare de apa si depozite pentru grane.

Biserica Bunei Vestiri din Nazaret111

Ba, mai mult decat atat, unele dintre acestea pot fi vazute de turisti chiar din Biserica Bunei Vestiri din Nazaret, Israel. Se considera, conform canoanelor romano-catolice, ca Biserica Bunei Vestiri are statut de bazilica minora. Pe de alta parte, traditia ortodoxa greaca mentioneaza ca Maria a fost vizitata de Gabriel, pe cand scotea apa dintr-o fantana din Nazaret, astfel, biserica poate comemora evenimentul in Biserica Sfantului Gabriel, in locul unde, de altfel, se afla si fantana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.