In articol prezentam specii de pasari din tara noastra foarte cunoscute dar care populeaza in numar mare si alte regiuni din Europa. Cu unele din ele ne-am obisnuit foarte mult deoarece zboara in mediul cotidian, in parcuri si gradini, altele insa le putem observa odata cu venirea primaverii in paduri, lunci, zavoaie, campuri, poieni, dumbravi si balti, sau la munte la altitudini mai ridicate.
Vezi ce specii de pasari cunoscute in Romania
Randunica – Hirundo rustica este cea mai cunoscuta pasare din Romania dar si din intreaga lume. Este considerata vestitorul primaverii, numita popular randunica comuna sau randunica domestica.
Gugustiucul – Streptopelia decaocto este o pasare originara din Asia, care a fost introdusa in Europa de catre turci. In tara noastra gugustiucul a venit din Balcani si a devenit o pasare sedentara.
Vrabia de casa – Passer domesticus este foarte raspandita la noi in tara dar si in alte tari europene. Este o pasare galagioasa, apare aproape peste tot, nu se sperie de oameni, ba mai mult traieste in legatura cu acestia. Acest lucru insa nu o face sa aiba incredere in ei, de aceea este atenta si zboara rapid in caz de pericol.
Vrabia de camp sau vrabia de padure – Paser montanus traieste pe lunci si campii, este o cantareata obositoare la fel ca si vrabia de casa. De obicei nu apare in aproprierea asezarilor umane, decat in iernile foarte grele pentru a gasi hrana. Poate fi observata mai ales in zavoaiele din Lunca Dunarii.
Cucul – Cuculus canorus este o pasare care apare in padurile din tara noastra si are particularitatea ca nu-si cloceste ouale si nici nu-si creste puii, ii lasa in grija altor specii de pasari.
Mierla – Turdus merula este o pasare sedentara care traieste in padurile de munte din tara noastra dar si in cele de la ses. Se hraneste cu fructe, seminte si nevertebrate mici.
Stancuta – Corvus monedula este cea mai mica specie de corvide din tara noastra, poate fi recunoscuta dupa penajul negru si ceafa cenusie. Are obiceiul sa zboare in apropierea altor corvide (grauri, ciori, corbi).
Graurul – Sturnus vulgaris este o pasare care cloceste mai ales in regiunile din Transilvania, Banat si Dobrogea. Aceasta specie de corvida are obiceiul sa imite glasul altor specii de pasari din jur.
Ciocarlia de camp – Alauda arvensis apare in peisajul mediteranean si in multe tari din Europa. La noi in tara vine la inceputul primaverii si poate fi recunoscuta usor dupa cantecul ei foarte frumos care cuprinde triluri si ciripituri.
Ciocanitoare neagra – Dryocopus martius zboara in padurile de foioase si de rasinoase din Europa de Est si Asia. Este o mare consumatoare de insecte pe care le prinde cu limba lipicioasa, dar mai ales prefera furnicile.
Ciocarlanul sau ciocarlia motata – Galerida cristata este o pasare care are un mot pe cap si penajul predominant cafeniu. Traieste in tara noastra dar si in Asia, India, China si restul Europei.
Porumbelul domestic – Columba livia prefera sa zboare in zonele montane. Pasarile din apropierea asezarilor umane isi fac cuibul in poduri, mansarde, sub acoperisul cladirilor.
Vrabia negricioasa – Passer hispaniolensis are penjaul in alb si negru, iar pe cap pare sa aiba un capison brun-maroniu. Este o pasare mica, cantatoare.
Privighetoarea de zavoi – Luscinia luscinia are un repertoriu foarte variat, canta foarte mult si tare, imita sunetele pasarilor din jur si chiar oracaitul broastelor.
Cioara neagra – Corvus corone este o pasare foarte populara la noi in tara. Este considerata o pasare de prada deoarece consuma cu lacomie melci, scoici, oua, pui de pasari, seminte, fructe si hoituri.
Auselul cu capul galben – Regulus regulus este o pasare mica, are corpul lung de 9 cm. Canta foarte tare, scoate de obicei sunete ascutite.
Cinteza – Fringilla coelebs poate fi observata in padurile de fagi si conifere, dar si pe terenurile arabile.
Cotofana – Pica pica este considerata in tarile din Europa ca fiind ,,micuta pasare aducatoare de noroc”.
Cioara de semanatura – Corvus frugilegus este foarte cunoscuta in tara noastra.
Ghionoaia verde – Picus viridis traieste in livezi, parcuri, paduri de foioase, unde se hraneste cu larve de insecte si furnici.
Pitigoiul mare – Parus major are o pata vernil-maslinie pe umeri.
Corcodelul mare – Podiceps cristatus este o pasare acvatica foarte cunoscuta in tara noastra.
Sturzul cantator – Turdus philomelos emite sunete foarte frumoase si variate, se haneste cu insecte, larve, melci, rame si fructe de padure. Traieste in zonele in care apare si mierla.
Rata mare – Anas platyrhynchos populeaza raurile cu debit lent, lacurile si iazurile cu plante acvatice. Femela are penajul maroniu, masculul are capul verde-stralucitor.
Sticletele – Carduelis carduelis are lungimea corpului de 14 cm. Traieste pe campii, pajisti, in parcuri, gradini si se hraneste cu seminte.
Macaleandrul – Erithacus rubecula populeaza gradinile si padurile de la ses dar si de la munte din tara noastra.
Ciocanitoarea cu spate alb – Dendrocopos leucotos are un talent deosebit de a jupui copacii de scoarta si de a bate cu ciocul in lemnul acestora.
Pitigoiul de bradet – Parus ater este o pasare cantatoare, vioaie.
Cojoaica de padure – Certhia familiaris are penajul asemanator cu nuantele de culori ale scoartei copacilor.
Codobatura cu cap galben – Motacilla citreola este o pasare cantatoare din tara noastra.
Privighetoarea roscata – Luscinia megarhynchos are cantecul minunat.
Pitigoiul sur – Parus palustris este o pasare mica, vioaie si galagioasa.
Lacarul mic – Acrocephalus schoenobaenus isi face cuibul pe ramurile arbustilor.
Maracinarul mare – Saxicola rubetra este o pasare insectivora care traieste la marginile padurilor.
Corbul – Corvus corax este una din cele mai populare specii de corvide de la noi din tara.
Privighetoarea de balta – Acrocephalus melanopogon are cantecul variat, alcatuit din triluri minunate.
Pitigoiul albastru – Parus caerules este o pasare insectivora din padurile de foioase din tara noastra. Apare frecvent in Lunca Dunarii.
Greluselul de stuf – Locustella luscinioides este o pasare galagioasa care prefera zonele din apropierea apelor cu stufaris.
Muscarul mic – Ficedula parva are obiceiul sa isi balanseze coada in sus si in jos cand sta pe o ramurica de copac sa se odihneasca.
Pitigoiul de munte – Parus montanus emite sunete melodioase.
Codobadura alba – Motacilla alba apare la noi in tara in martie si pleaca in tarile calde, in Africa, in luna septembrie.
Caneparul – Carduelis cannabina este considerata pasarea din zonele deluroase si de la poalele muntilor care emite sunetele cele mai frumoase.
Alunarul – Nucifraga caryocatactes sau ,,gaita de munte” traieste in padurile de pin.
Nagatul – Vanellus vanellus are obiceiul sa zboare in timpul zilei, iar masculii sa cante cand sunt in aer.
Rata pestrita – Anas strepera apare frecvent in tara noastra in zonele cu apa statatoare de adancime mica si multa vegetatie de mal in care sa se ascunda.
Ticleanul – Sitta europaea este considerat cea mai buna pasare cataratoare din tara noastra.
Pitulicea de munte – Phylloscopus collybita are cantecul minunat.
Patarusul – Troglodytes troglodytes este o pasare mica care traieste in padurile din Muntii Carpati. Are lungimea corpului de 10 cm.
Maracinarul negru – Saxicola torquatus are penajul dorsal predominant negru, pieptul roscat, abdomenul gri, iar la gat un guler alb.
Presura de stuf – Emberiza schoeniclus traieste in vegetatia de pe malul baltilor, in stufaris, chiar si iarna sta aici, isi acopera corpul cu un strat gros de puf, astfel incat seamana cu o vrabie mai grasuta.
Silvie de camp – Sylvia communis are penjaul cafeniu si poate fi intalnita in zonele joase de deal si campie, dar si la poalele muntilor.
Muscarul gulerat – Ficedula albicollis este o pasare de 13 cm care zboara in padurile de foioase sau cu frunze cazatoare si poate fi observata in parcurile si gradinile din zonele urbane.
Lastunul de casa – Delichon urbicum traieste in zonele unde apare si randunica.
Mierla gulerata – Turdus torquatus prefera zonele montane, are penajul maroniu si se hraneste cu insecte, fructe, seminte si viermi.
Muscarul sur – Muscicapa striata este o pasare cantatoare din padurile din tara noastra.
Ciocanitoarea de stejar – Dendrocopos medius apare in padurile de stejar din Romania.
Pitigoiul codat – Aegithalos caudatus este o pasare frecvent intalnita in padurile de foioase din tara noastra.
Pitpalacul – Coturnix coturnix se aseamana cu un sturz si este cunoscut si cu numele de prepelita. Poate fi observata la poalele Muntilor Carpati din aprilie si pana in septembrie (cand pleaca in Africa tropicala).
Fasa de munte – Anthus spinoletta are penajul in nuante cenusii de aceea este dificil de observat in Muntii Carpati.
Ciuful de padure – Asio otus este o pasare sedentara la noi in tara.
Cocosarul – Turdus pilaris cuibareste in paduri mixte, dar mai ales in cele de conifere.
Florinte – Carduelis chloris este o pasare care are zborul ondulat. Se hraneste cu seminte oleaginoase si cuibareste pe ramurile copacilor.
Cucuveaua – Athene noctua canta dimineata devreme si este cunoscuta si cu numele de huhurezul de stanca.
Ciocarlia de Baragan – Melanocorypha calandra nu ierneaza in tara noastra, ramane doar in sezonul cald.
Pitigoi de stuf – Panurus biarmicus prefera zonele din apropierea apelor mlastinoase cu stuf si trestie unde prinde insecte si paianjeni.
Lisita – Fulica atra vine in baltile din Romania in februarie si pleaca in tarile calde in octombrie.
Pitigoiul motat – Parus cristatus are un ciuf de pene pe cap si un guler negru la gat.
Lacarul rasaritean – Acrocephalus agricola zboara peste stuful de pe malul baltilor.
Codobadura de munte – Motacilla cinerea este numita si codabadura vanata si populeaza vaile raurilor din Carpati.
Silvie porumbaca – Sylvia nisoria este o pasare cantatoare din tara noastra.
Ciocanitoarea de gradini – Dendrocopos syriacus apare in livezi, paduri si dumbravi, distruge insectele daunatoare.
Gainusa de balta – Gallinula chloropus este o pasare foarte populara in tara noastra, in lunci, balti si iazuri, unde se scufunda mereu in apa ca sa prinda pesti mici, insecte acvatice, crustacee si moluste.
Huhurezul mic – Strix aluco isi face cuibul in scorbura unui copac si vaneaza mici pasari si mamifere.
Frunzarita galbena – Hippolais icterina traieste in padurile de mesteacan, brad si foioase.
Carsteiul de camp – Crex crex alearga si zboara rapid in regiunile cu balti si iazuri. Puii de carstei sunt vanati de berze si ciori.
Pupaza – Upupa epops canta primavara ,,pup-pup-pup”. Isi cauta hrana pe sol – viermi, rame, insecte.
Scatiul – Carduleis spinus zboara in regiunile montane.
Ciuful pitic – Otus scops este o pasare migratoare care apare in padurile din tara noastra in luna martie si pleaca in Africa de Nord in luna septembrie.
Codrosul de munte – Phoenicurus ochruros zboara in parcurile si gradinile din zonele urbane, iar in luna octombrie migreaza in Africa.
Potarnichea – Perdix perdix prefera zonele cu vegetatie groasa ierboasa de pe campii si dealuri.
Sorecarul comun – Buteo buteo este cea mai populara pasare de prada din tara noastra dar si din Europa.
Presura sura – Miliaria calandra isi face cuibul in tufisuri, direct pe sol si se hraneste cu cereale, mici nevertebrate si insecte.
Silvia mica – Sylvia curruca apare la noi in tara primavara in crangurile de la campie si munte.
Gaita – Garrulus glandarius isi aduna in scorburile copacilor 10 kg de ghinda pentru ca sa aiba provizii pentru iarna.
Pescarelul negru sau mierla de apa – Cinclus cinclus traieste in zonele montane din apropierea apelor si este cunoscuta si cu numele de vrabia de apa.
Ciocarlie de padure – Lullula arborea ierneaza in tarile cu clima blanda.
Brumarita de stanca – Prunella collaris este intalnita mai ales in Masivul Bucegi.
Fluierarul de munte – Actitis hypoleucos traieste in regiunile cu balti si maluri pietroase, unde isi cauta hrana formata din insecte, moluste si viermi.
Pietrarul sur – Oenanthe oenanthe este o pasare insectivora intalnita la noi in tara din luna martie pana in septembrie.
Fazan –Phasianus colchicus mananca soareci si rozatoare mici, dar si insecte doaunatoare culturilor (gandaci de Colorado, omizi, fluturi).
Greluselul de zavoi – Locustella fluviliatis este o pasare cantatoare din tara noastra care apare in poieni, dumbravi, pe dealuri si campii.
Cormoran mare – Phalacrocorax carbo este cunoscut si cu numele de batlanul mare sau corbul de mare. Populeaza Lunca Dunarii si coastele Marii Negre.
Silvie cu cap negru – Sylvia atricapilla apare la noi in tara in aprilie si sta pana in noiembrie. Zboara in cranguri, parcuri, gradini, paduri cu copaci inalti si zone cu subarboret.
Mugurar – Pyrrhula pyrrhula populeaza padurile montane, se hraneste cu insecte, larve, fructe de padure.
Canaras – Serinus serinus este un oaspete de vara in tara noastra, numit si inarita verde sau inarita galbena.
Ciocanitoarea pestrita mare – Dendrocopos major este considerata de cercetatorul canadian Louis Lefevre ca fiind una din pasarile cele mai inteligente.
Pitulicea sfaraitoare – Phylloscopus sibilatrix este prezenta la noi in tara in sezonul cald, in parcuri si paduri cu arbori inalti.
Presura galbena – Emberiza citrinella isi face cuibul pe sol in zonele de ses si munte, se hraneste cu seminte, cereale, insecte si nevertebrate mici.
Brumarita de padure – Prunella modularis apare in padurile din Muntii Carpati, se strecoara printre tufisurile de pe sol ca un soricel pentru a prinde insecte, paianjeni si nevertebrate mici.
Codrosul de padure – Phoenicurus phoenicurus prefera padurile cu salcii din Delta Dunarii.
Fasa de camp – Anthus campestris populeaza zonele de campie, isi face cuibul pe sol in tufisuri si are obiceiul sa-si balanseze coada cand sta pe ramura unui copac.
Pitulice fluieratoare – Phylloscopus trochilus apare in padurile mixte si de foioase, are obiceiul sa-si ridice aripile in evantai.
Rata rosie – Aythya nyroca este o rata salbatica, cea mai rara din Europa.
Lastunul de mal – Riparia riparia este considerata cea mai mica specie de randunici.
Sturzul de vasc – Turdus viscivorus prefera padurile intinse si se hraneste cu fructe de vasc.
Lacarul mare – Acrocephalus arundinaceus este o pasare insectivora din zonele cu ape cu stufaris. Scoate sunete ca un scrasnit sau un oracait.
Forfecuta – Loxia curvirostra prefera padurile de conifere, scoate sunete care se aseamana cu un scartait.
Fasa de padure – Anthus trivialis se aseamana cu ciocarlia, traieste in padurile de foioase de la ses si munte.
Presura de gradina – Emberiza hortulana este o pasare foarte populara in tara noastra, numarul de exemplare este mare, peste 125 mii de perechi.
Lacarul de mlastina – Acrocephalus palustris are cantecul melodios si se aseamana cu lacarul de stuf.
Foaarte frumoasa prezentare!Felicitari!Doar o mica sugestie as face:pescarusul albastru a devenit foarte cunoscut in ultima vreme daadorita numeroaselor fotografii de pe net si poate ar merita introdus pe lista .