În timpul vacanţei din Santorini, am avut ocazia să vizitez un loc special, datorită căruia am înţeles mai bine spiritul insulei şi m-am simţit mai aproape de istoria şi de oamenii ei. Este vorba de Casa Argyros unde am făcut o incursiune plăcută în povestea acestui pământ ars de soare şi am simţit spiritul viu al trecutului. Această experienţă m-a făcut să-mi dau seama cât de puternică poate fi voinţa oamenilor şi că, în ciuda piedicilor care pot apărea, există întotdeauna o cale de a răzbate.

Casa Argyros se află în localitatea Messaria, situată în centrul insulei Santorini. Este accesibilă cu maşina, cu taxiul sau cu autobuzul, de la staţia din Fira. Eu am ajuns la Casa Argyros alături de un grup de turişti, în cadrul unei excursii organizate. Am fost întâmpinaţi de un ghid simpatic, cu ajutorul căruia am intrat în atmosfera secolului al XIX-lea, iar viaţa de zi cu zi a oamenilor care au trăit aici ni s-a derulat prin faţa ochilor ca un film.

Casa a fost reşedinţa principală a lui George Argyros şi a familiei sale, un întreprinzător local cu afaceri în industria cultivării viţei-de-vie şi a producerii vinului.

Construită în anul 1888, clădirea respectă stilul arhitectural tradiţional al insulei, însă cuprinde şi elemente neoclasice, îmbinate armonios. Iniţial, pe acest loc, se afla un depozit de vinuri, ridicat de George Argyros în 1860. În anul 1956, în urma cutremurului puternic care a zguduit întreaga insulă, o parte din casă s-a dărâmat, iar totul a încremenit în timp, pentru 35 de ani, când urmaşii familiei au decis să refacă vechea locuinţă şi să o transforme în muzeu. Uşile casei Argyros au fost deschise pentru public după o lungă perioadă de restaurare şi reconstrucţie, timp în care clădirea a revenit încet-încet la viaţă, redobândindu-şi înfăţişarea de altădată. Lucrările de renovare au demarat în anul 1987 şi s-au încheiat în 1994. Casa Argyros a primit distincţia „Europa Nostra” din partea Uniunii Europene şi este considerată un adevărat simbol al zonei, reprezentativ pentru viaţa şi activitatea locuitorilor insulei de acum două secole.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Casa nu seamănă deloc cu un muzeu, ci atmosfera este extrem de autentică; îţi lasă impresia că membrii familiei vor intra în orice moment, se vor aşeza la masă şi vor lua cina, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Obiceiurile familiei ne-au fost prezentate atât de frumos de ghidul casei, încât am simţit că fac parte din acest spaţiu. Decoraţiunile de pe tavan, mobilierul şi unele piese au rămas intacte de la cutremur şi se păstrează de atunci, în timp ce o altă parte a casei a fost refăcută în conformitate cu aspectul iniţial.

Citește și:  Bonaire : Țări de vizitat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Interiorul casei Argyros emană o eleganţă simplă, rafinată, lipsită de pretenţiozitate. Camerele sunt luminoase, cu fereste mari, ceea ce le face să fie spaţioase şi aerisite, iar cele câteva obiecte personale aparţinând membrilor familiei creează senzaţia de intimitate.

În sufragerie, se află piese de mobilier austriac şi rusesc, executate cu grijă de meşteri pricepuţi. Salonul pentru întâlniri şi evenimente pare pregătit să-şi primească musafirii, fiind dotat cu scaune şi canapele confortabile. Biroul lui George Argyros are vedere spre domeniu şi beneficiază de o intrare separată, pentru ca acesta să-şi poată întâmpina partenerii de afaceri. Mi s-a părut interesant faptul că dormitoarele cuplului sunt separate, deoarece George Argyros obişnuia să se trezească dimineaţa devreme pentru a merge la lucru, alături de oamenii săi. În contrast cu ornamentele bogate ale pereţilor şi tavanului din alte încăperi, camera soţiei este simplă, micuţă, în mijlocul ei tronând un pat cu cadru din fier forjat, cochet şi extrem de comod. Camera mea preferată a fost însă bucătăria, care cuprinde obiecte de mobilier şi veselă originale, unele piese fiind încă funcţionale. Mi-au plăcut mult modelele de pe farfurii şi, cu siguranţă, m-ar încânta să pot găti într-un astfel de loc, chiar dacă nu are toate facilităţile moderne. Trecând prin toate camerele, nu am putut să nu mă întreb ce reacţie ar avea membrii familiei dacă s-ar afla printre noi, vizitatorii de astăzi, şi ar fi gazde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La finalul vizitei când eram pe punctul de a ieşi, am aruncat o ultimă privire spre interiorul casei. Chiar dacă Santorini nu oferă un cadru prietenos pentru un trai confortabil, iată că au existat oameni care au avut puterea şi curajul de a-şi urma visele în acest colţ de lume bătut de vânt şi uscat de arşiţă, adaptându-se la natura aspră şi construind o identitate cu care se mândresc şi astăzi. Aparentele dezavantaje au fost transformate cu ingeniozitate în beneficii. O adevărată sursă de inspiraţie pentru noi toţi…

Casa Argyros reprezintă o adevărată maşină a timpului, cu ajutorul căreia poţi face o călătorie unică în trecutul uneia dintre cele mai frumoase insule greceşti. Dacă ajungi prin Santorini, nu ezita să vizitezi acest loc plin de farmec!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.