Figura controversata si deopotriva iubita de milioane de oameni din intreaga lume, revolutionarul marxist Ernesto „Che” Guevara de la Serna (1928-1967), cel care purta bereta si o barba nerasa de zile bune, a reusit sa creeze o imagine emblematica pentru revolutiile din intreaga lume, mai precis pentru eliberarea de sub jugul politic a oricarui popor.

Casa copilariei lui Che Guevara din Alta Gracia1

Tanarul rebel si idealist este prezent in multe desene murale si postere din Cuba, spiritul acestuia salasluind nemuritor pe intreaga insula, intrucat atat aceasta imagine cunoscuta a revolutionarului, cat si a omului propriu-zis sunt considerate sfinte, spre deosebire de imaginea camaradului lui Guevara din timpul revolutiei, presedintele Fidel Castro. Popularitatea acestuia nu se datoreaza nicidecum actelor sale, ci, mai degraba, se datoreaza faptului ca a murit tanar, fiind executat in Bolivia sub acuzatia de activitati de gherila.

Se pare, totodata, ca „fenomenul Che Guevara” a fost mult mai puternic de atat, deoarece tanarul revolutionar a devenit cunoscut pe intreg mapamondul, numele sau capatand o popularitate care, in definitiv, avea sa transforme de indata omul din spatele numelui intr-un un simbol al rezistentei, al luptei pentru cauzele politice si, nu in ultimul rand, intr-o figura emblematica pentru tinerii rebeli si idealisti. Nascut intr-o familie din clasa medie, in Rosario, Argentina, Che Guevara a facut studii in medicina inainte de a deveni un puternic promotor al cauzelor politice, sustinator al unei ideologii impartasite de alte sute de mii de oameni.

Casa copilariei lui Che Guevara din Alta Gracia11

Casa copilariei lui Che Guevara, situata la Alta Gracia, este o vila ridicata in stil englezesc, construita in anul 1891. In prezent, aceasta este un muzeu deschis in memoria lui Guevara, casa aratand la fel ca in vremea in care tanarul socialist locuia aici. Din cauza problemelor sale de sanatate, Che Guevara suferind de astm, familia sa a luat decizia de a se muta in aceasta zona, pentru ca aici climatul era potrivit persoanelor care sufereau de boli respiratorii.

Citește și:  Isla del Sol din Bolivia: Obiective turistice Bolivia - Isla del Sol

Casa copilariei lui Che Guevara are doar noua incaperi, in care vizitatorii pot vedea documente si fotografii chiar din anii copilariei si adolescentei celui care avea sa devina unul dintre cei mai cunoscuti revolutionari din lume. In unele fotografii, acesta apare alaturi de prieteni si familie. Printre exponatele din muzeul dedicat lui Che Guevara, se mai afla si o bicicleta, dar si cartile pe care tanarul le-a citit in timpul copilariei.

Casa copilariei lui Che Guevara din Alta Gracia111

Insa, in biblioteca din casa lui Che Guevara, mai pot fi admirate si alte exponate, poate mult mai pretioase ca primele, deoarece sugereaza spiritul tanar de luptator al lui Ernesto Guevara — acesta apare in cateva fotografii in timp ce facea munca voluntara. Se poate presupune ca, in aceste momente ale copilariei sale, a inteles ca trebuie sa lupte pentru stirbirea nedreptatii sociale, atat pentru el, cat si pentru copiii generatiei sale, aceasta experienta determindu-l sa devina un activist pe plan politic. De altminteri, Che Guevara, dupa cum el insusi a spus, a luptat „pana la capat”, ceea ce le-a permis si altora sa spere la o viata mai buna si mai putin nedreapta. Iar spiritul revolutionar al lui Che Guevara inca se resimte in casa copilariei sale din Alta Gracia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.