Casa lui Freud Sigmund din Viena, deschisa turistilor din intreaga lume, este o marturie a felului in care geniul psihanalizei a trait, a celui care spunea despre sine ca a „ramas evreu”, deci era un „strain”, Freud considerandu-se, nu neaparat o victima, ci mai degraba un partas al persecutiei ancestrale prin care evreii, de toate varstele si categoriile sociale, trebuiau sa treaca. In acest apartament, de altfel, spatios, situat la etajul I al cladirii de pe Berggasse, numarul 19, a locuit celebrul psihanalist. Casa lui Freud Sigmund se afla intr-un cartier oarecum modest din Viena. Aici, asadar, a stat nu foarte mult timp Freud, mai cu seama, pana cand, in cele din urma, a fost obligat sa paraseasca orasul pe fondul unor probleme, pe care noi toti le cunoastem.

Casa lui Freud Sigmund din Viena1

Dimensiunea obstinatiei si a persecutiei ancestrale nu l-au afectat intr-atat de mult precum am putea crede pe cel ce era un geniu, caci, spunea el, in adancul lui, el nu era nimic. In sfarsit, unul dintre cei mai cunoscuti pacienti ai sai, o tanara destul de interesanta, atat ca aspect, cat mai ales ca personalitate, pe nume Dora, locuia pe aceeasi strada la numarul 32. De mentionat este si faptul ca Freud a locuit la Viena inca din anii copilariei, ca mai apoi, in anul 1891, la 35 de ani, sa se mute la Berggasse. In aceasta casa si-a finalizat lucrarea sa cea mai cunoscuta, si anume „Interpretarea viselor”, publicata la Viena in anul 1900. Pe de alta parte, stim prea bine ca psihanaliza era, in acele vremuri, destul de controversata, dar popularitatea acestei practici de citire a subconstientului capatase cote inimaginabile.

Astfel, sala de asteptare din Casa lui Freud Sigmund ramanea goala de prea putine, oamenii manifestand un interes crescand in psihanaliza si, mai ales, in persoana lui Freud. Si nu este nicidecum un secret faptul ca practicile sale au fost insa considerate degenerate de catre regimul nazist. Bineinteles ca aceasta opinie era exagerata intr-un mod cat mai urat cu putinta de faptul ca Freud era evreu.

Casa lui Freud Sigmund din Viena11

De pilda, cand Adolf Hitler s-a intors in Austria natala in postura binecunoscuta de Fuhrer al Germaniei, si anume in 1938, si a anuntat ca Austria fusese anexata de tara vecina, respectiv de Germania, numerosi evrei, homosexuali, tigani, precum si alte grupuri persecutate au inceput sa paraseasca Austria, aproape obligati de teroarea instituita printre grupurile acestora, numai ca, in acele vremuri, puteau fugi doar prin apropiere, mai cu seama, in tarile vecine, si acestea, la randul lor, aflate sub teroarea persecutarii. Ba chiat, nazistii i-au facut o vizita lui Freud, distrugandu-i apartamentul, si furandu-i o suma substantiala de bani.

Comportamentul lui Freud nu s-a schimbat, insa, foarte mult, acesta nevrand sa paraseasca Viena. Chiar si asa, framantarile incepusera, la scurta vreme, sa puna stapanire chiar si pe intelectul lui Freud, sa nu mai mentionam de faptul ca si prietenii acestuia au incercat sa-l convinga sa paraseasca orasul cat mai repede cu putinta. Intr-un final, Freud Sigmund a parasit Viena.

Casa lui Freud Sigmund din Viena111

Prin urmare, a plecat, impreuna cu familia sa, in anul 1938 la Londra. In prezent, acest apartament simplu, ce ulterior a devenit muzeu, a fost restaurat cu minutiozitate cu ajutorul urmasilor celebrului psihanalist. Aici, asadar, se afla Muzeul Sigmund Freud, care include chiar si celebra sa canapea, suprinsa in atatea imagini ce au facut istorie de-a lungul anilor. Casa lui Freud Sigmund poate fi vizitata de turisti, restaurarea fiind mai mult decat o restaurare, detaliile fiind cam aceleasi din anii in care geniul psihanalizei a trait in acest apartament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.