Casa Naseef se afla in orasul Jeddah din Arabia Saudita si este o resedinta luxoasa intr-unul dintre cele mai mari centre comerciale ale lumii arabe. Iar daca ar trebui sa facem referire la istoria comerciala a orasului Jeddah, atunci cu siguranta va trebui sa ne indreptam atentia spre timpuri de mult timp apuse, istoria acestui oras incepand acum mai bine de 2.500 de ani, cand aici avea sa se formeze o comunitate prospera de pescari. Acest oras se afla de-a lungul coastei Marii Rosii, in vestul Arabiei Saudite, iar, pe parcursul mai multor secole, s-a transformat intr-un centru important pentru acei negustori care veneau pe rutele din India, Marea Mediterana si Orientul Indepartat.

Casa Naseef1

Mai mult, acest statut se datoreaza in mare parte si faptului ca aceste vase aduceau pelerini aici, acestia calatorind in orasul sfant Mecca din apropiere; de fapt, pelerinii care se opreau in frumosul port al orasului se aratau de-a dreptul impresionati de acest loc, ei dorindu-si sa revina ori de cate ori aveau sansa. Jeddah sau Bala a fost candva inconjurat de ziduri, insa aceste fortificatii au disparut in timp si, cu toate acestea, aici inca mai poate fi vizitata Naseef, una dintre cele mai vechi case. Zona in care casa Naseef se afla este cunoscuta indeosebi constructiilor ridicate aici in stil turcesc. Cel care a construit impresionanta casa a fost Omar Naseef, un om de afaceri din localitate, negustor prosper, acesta cautand sa ridice un camin indeajuns de incapator pentru familia sa extrem de numeroasa. Pe patru etaje sunt dispuse peste 100 de camere mari.

Ba chiar, casa Naseef a fost, timp de cateva decenii, si cea mai inalta cladire din Jeddah. Un amanunt interesant si care sugereaza, in acelasi timp, importanta structurii este legat de faptul ca aceasta a fost ridicata langa singurul copac care exista pe atunci in oras, in prezent, existand mai multe. Si in privinta materialelor, Omar Naseef a avut pretentii pe masura prestigiului sau, acesta aducand, pentru fundatiile si zidurile casei, coral recoltat din mare. Plus, majoritatea elementelor decorative pot trece cu usurinta drept adevarate capodopere, cu atat mai mult cu cat multe dintre elementele de decor sunt create din lemn gravat cu motive foarte complicate. La exterior, ferestrele sunt acoperite cu zabrele traditionale din lemn, acestea intalnindu-se la marea majoritatea a cladirilor construite acum cateva secole.

Citește și:  Orasul Lobamba: Obiective turistice Swaziland - Lobamba

Casa Naseef11

Avand in vedere ca, in anul 1924, orasul Jeddah a fost ocupat de regele Ibn Saud si incorporat in Arabia Saudita, atunci cand regele a vizitat regiunea, ajungand si in acest oras, a fost invitat sa locuiasca in casa Naseef. Ibn Saud a acceptat invitatia, astfel, in anul 1925, el oferindu-i acestei cladiri un surplus de valoare istorica. Ca toate orasele importante si cu o istorie indelungata din Arabia Saudita, si Jeddah s-a dezvoltat rapid de-a lungul vremurilor, insa chiar si asa, nu s-a dorit daramarea cladirilor mai vechi, in fond, reprezentative pentru cultura si istoria asezarii.

Prin urmare, s-a luat decizia infiintarii, in anul 1999, a Departamentului de Conservare a Zonei Istorice Jeddah, iar Casa Naseef s-a aflat printre primele structuri care au fost in intregime restaurate, ca mai tarziu, sa fie transformate in muzeu. Si nu intamplator, deoarece Casa Naseef din Jeddah, Arabia Saudita, este una dintre cele mai importante constructii din oras, atat din punct de vedere istoric, cat si cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.