Catedrala din Trondheim, o veritabila bijuterie arhitectonica si cunoscuta drept Biserica Nidaros, avea sa devina, incepand cu prima jumatate a secolului al XI-lea, centru spiritual si politic. Aceasta perioada a culminat cu primirea rangului de catedrala apartinand Arhiepiscopiei Norvegiei, care cuprindea Norvegia, dar si Islanda, Groenlanda, Insulele Feroe, Isle of Man si Arhipeleagul Shetland. Insa importanta acestui lacas sfant nu rezida doar in faptul ca, de-a lungul existentei sale, a avut un statut oficial; de ceva vreme, catedrala este si un loc de pelerinaj extrem de important. Pelerini din intreaga tara trec pragul catedralei intrucat, aici, a fost inmormantat sfantul Olav, cunoscut si sub denumirea de regele Olav Haraldsson, cel care a convertit la crestinism majoritatea populatiei Norvegiei.

Catedrala din Trondheim1

Catedrala din Trondheim, Norvegia, a fost supusa la mai multe lucrari de restaurare, dar si de modernizare, autoritatile ocupandu-se atent de ingrijirea superbului lacas sfant, chiar de la finalizarea lucrarilor de constructie, in anul 1070. Cateodata insa autoritatile s-au vazut obligate sa inceapa lucrari de reconstructie sau restaurare, catedrala trecand prin perioade mai putin fericite din acest punct de vedere.

De pilda, toate stricaciunile provocate de diferitele jafuri si de incendiile succesive, din anii 1327, 1531, 1708 si 1719, au fost reparate in totalitate, ce-i drept, cu mult efort atat din partea autoritatilor, cat si a enoriasilor. In anul 1869, avea sa se puna la punct un proiect amplu de restaurare a catedralei, lucrarile tinand mai mult de un secol; chiar si asa, lucrarile de restaurare aveau sa fie finalizate undeva prin anul 2001.

Catedrala din Trondheim11

Prin intermediul acestor lucrari de restaurare si ingrijire s-a dorit conservarea exteriorului in stil romanic si gotic al impresionantului edificiu. Totodata, s-a vrut ca ornamentele bogate din interior sa reziste in fata eroziunii timpului. E adevarat ca unele au fost distruse de timp, insa aproape toate ornamentele pe care le putem admira in interiorul catedralei sunt cele originale.

Citește și:  Cladirile Parlamentului din Ottawa: Obiective turistice Canada - Ottawa

Cele doua mari orgi – Wagner si Steinmeyer -, vitraliile ce dateaza inca din secolul al XX-lea, nenumaratele sculpturi in piatra, bogat ornamentate, ce au in centru scene interesante, si inscriptiile in latina si in norvegiana veche, dar si spatiul unde sunt expuse insemnele monarhice au reusit sa reziste in fata eroziunii timpului, cu eforturi mari, turistii si pelerinii de azi avand ocazia unica sa se bucura de una dintre cele mai frumoase si deopotriva importante constructii din Norvegia.

Catedrala din Trondheim interior
Catedrala din Trondheim interior

Iar aceste exponate sunt cu atat mai importante din punct de vedere religios si istoric cu cat au fost adunate cu ocazia diferitelor ceremonii de incoronare care au avut loc in catedrala, putand fi admirate coroane impresionate, mari sfere regale din aur, sceptre, un corn pentru ungerea cu mir si o sabie apartinand regatului.

Peretii catedralei pastreaza vie amintirea unui trecut cand glorios, cand zbuciumat, superbul lacas sfant functionand ca biserica parohiala locala pentru orasul Trondheim chiar si in zilele noastre, cand aici se tin slujbe la care participa un numar impresionant de oameni. In plus, nu e turist care sa viziteze orasul Trondheim si care sa nu treaca pragul acestei frumoase catedrale nordice, pentru a admira exponatele si, bineinteles, vitraliile superbe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.