Mexicul ramane o tara incantatoare pentru multi dintre europeni, datorita culturii sale si, implicit, constructiilor in stil colonial. Daca ar trebui sa recomandam un oras din Mexic, fermecator si indeajuns de ieftin, cu siguranta ne-am indrepta spre Merida, capitala statului Yucatan si, totodata, cel de-al zecea oras ca vechime din tara. Aflam ca temelia acestui oras ar fi fost pusa la 6 ianuarie 1542 de Francisco El Mozo de Montejo y Leon (1508-1565), fiul unui conchistador spaniol.

Catedrala San Ildefonso1

Numai ca istoria acestei fascinante asezari incepea mult mai devreme, pe acel loc stand un mare oras mayas, cunoscut sub numele de t’ho, despre care istoricii spun ca ar fi fost fondat prin anul 1240, de catre conducatorul mayas Ah Chan Caan. Cel mai reprezentativ simbol al orasului Merida este, fara discutie, catedrala San Ildefonso, cu o arhitectura specifica asezarii, cunoscuta si ca Orasul Alb, poate datorita fatadelor albe ale unora dintre edificiile ridicate aici. Aceasta structura este cu atat mai importanta cu cat avea sa fie prima catedrala ridicata pe noul continent, prin anii 1556-1598, fiind construita in partea de est a Pietei Mari din Merida.

Vorbim, bineinteles, de colonistii spanioli, care, imediat dupa ce s-au stabilit acolo, aveau sa demoleze piramidele mayase, iar cu pietrele scoase sa puna temelia catedralei in discutie. Cel care s-a ocupat de construirea acestui lacas sfant a fost arhitectul spaniol Juan Miguel Aguero, el ridicand catedrala intr-un stil renascentist specific spaniol. Chiar si azi, cele doua turnuri, clopotnita din fata catedralei, precum si statuile sfintilor Petru si Pavel, amplasate de la intrarea principala, ii intampina pe turisti ca si cand ar fi niste paznici de nadejde ai lacasului sfant.

Catedrala San Ildefonso11

Apoi, turistii pot admira cele sapte capele laterale, cea mai importanta dintre acestea fiind, desigur, Capilla del Cristo de las Ampollas, mai precis Capela lui Iisus al Basicilor, in care se afla un Iisus din lemn inalt de 7 metri. Documentele vremii arata ca aceasta impresionanta statuie ar fi fost sculptata undeva prin anii 1500, la cioplirea sa folosindu-se, din cate se pare, trunchiul unui copac lovit de trasnet; legenda spune ca au iesit flacari din el, insa cu toate acestea, nu s-a carbonizat. Nu e de mirare ca, dupa aceasta intamplare, localnicii au inceput sa creada ca respectivul copac avea puteri miraculoase. In sfarsit, la putin timp, chipul lui Iisus cioplit in acel lemn avea sa fie amplasat in biserica statului Ichmul.

Citește și:  Fallingwater din Mill Run/Ohiopyle: Obiective turistice SUA - Mill Run

Credinta localnicilor in aceasta legenda a fost intarita, ce-i drept, si de faptul ca, atunci cand biserica a ars, doar sculptura a rezistat, fiind mutata in catedrala, in anul 1654. Din nefericire, turistii mai pot vedea astazi un Iisus cioplit in lemn care este o copie a originalului, acesta din urma intrand, in anul 1915, pe mana fortelor revolutionare care au si devastat catedrala.

Catedrala San Ildefonso111

Dupa aceasta perioada fatidica, tot mai multi pelerini au inceput sa vina sa se roage in acest lacas sfant, poate si datorita impresionantei capele (Capilla del Cristo de las Ampollas, numita astfel pentru suprafata zgrunturoasa, basicata a lemnului), in cele din urma, catedrala devenind un loc de pelerinaj popular pentru romano-catolici, mai ales in timpul procesiunilor religioase Los Gremios, din septembrie si octombrie, cand chipul Mantuitorului este purtat in jurul Meridei. Prin urmare, daca intentionati sa vizitati aceasta parte a Mexicului, si anume Yucatan, trebuie neaparat sa treceti prin Merida, unde veti putea admira acest superb giuvaier arhitectonic, simbol al orasului si, totodata, al rezistentei in fata vremurilor zbuciumate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.