Catedrala Sfanta Sofia din Kiev, Ucraina, este un impresionant monument, de-a lungul anilor, devenind unul dintre cele mai cunoscute lacasuri sfinte ale tarii. In fapt, acest monument a fost primul din tara care a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Catedrala Sfanta Sofia din Kiev1

In fine, undeva spre sfarsitul secolului al X-lea, Vladimir, printul Kievului, constient fiind de pericolul pe care il prezentau vikingii, si anume piratii nordici, pentru vestul si mai ales pentru teritoriile din orient ale Rusiei, a luat decizia, cel putin inteleapta, de a consolida legaturile cu Imperiul Bizantin, botezandu-se si casatorindu-se cu sora temutului imparat al Constantinopolului, Vasile al II-lea. Fiul lui Vladimir, Iaroslav cel Intelept, a consolidat, la randul sau, aceasta alianta, fondand in anul 1017 Catedrala Sfanta Sofia, o imitatie a Catedralei Sfanta Sofia (Hagia Sofia) din Constantinopol.

Lacasul sfant din Sofia isi are propriul caracter, chiar daca a avut ca sursa de inspiratie catedrala din Constantinopol. De pilda, coroana glorioasa a Catedralei Sfanta Sofia este reprezentata de cupola centrala, inconjurata de alte douasprezece, reprezentandu-i pe Iisus Hristos si pe cei doisprezece apostoli. Apoi, interiorul sau, tot atat de magistral creat, este decorat cu 260 mp de mozaicuri si 300 mp de picturi murale, de o frumusete remarcabila. Printre picturi amintim interpretari ale Bunei Vestiri, ale Maicii Domnului si Apostolilor, precum si scene bisericii ortoseculare, cum ar vanator de ursi si oaspete.

Catedrala Sfanta Sofia din Kiev11

Nu putem sa nu remarcam, de altminteri, si extravaganta acestei catedrale, fiind, daca vreti, un exemplu veritabil de arhitectura rusa, respectiv ucrainiana. In sfarsit, Sfanta Sofia a devenit la scurt timp una dintre cele mai importante catedrale ale Bisericii Ortodoxe orientale, artizanii raspandind, in cele din urma, creatiile lor artistice inspirate de aceasta in teritoriile invecinate, ca mai apoi, faima catedralei sa capete proportii initial neimaginate.

Citește și:  Regiunea Sichuan: Obiective turistice China - Sichuan

Din fericire, chiar daca fatada, respectiv exteriorul catedralei au suferit din cauza invaziilor orasului, lucrarile de restaurare din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea au facut ca interiorul acesteia sa ramana aproape intact, la fel cum a si fost creat la inceput. Numai ca, asa ca aproape orice cladire importanta din Europa de Est, si aceasta catedrala a trecut prin momente mai putin fericite. Astfel, in anii 1920, autoritatile sovietice decis sa confiste Catedrala Sfanta Sofia din Kiev, planuind sa o demoleze, dar, pana la urma, au renuntat la planul lor initial si au transformat-o intr-un monument istoric si de arhitectura, de atunci, intrand sub atentia sporita a autoritatilor.

Catedrala Sfanta Sofia din Kiev111

Totodata, s-a discutat si foarte multe pe marginea retrocedarii catedralei Bisericii Ortodoxe Ruse, dar aceasta este, inainte de toate, un monument al istoriei Kievului, si nu neaparat un loc de rugaciune functional, asa cum, pe atunci, s-a pretins. Dovada sta si faptul ca, in anul 1990, Catedrala Sfanta Sofia din Kiev a fost inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, in prezent, fiind unul dintre cele mai frumoase monumente din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.