Bufnitele sunt pasari nocturne de prada raspandite in toata lumea. Se aseamana cu soimii si ulii prin faptul ca au gheare ascutite si ciocul puternic incovoiat, perfect adaptate sa prinda si sa ucida prada. Fac parte din ordinul Strigiformes, al pasarilor rapitoare, iar grupul lor se imparte din doua familii: Strigidae si Tytonidae.

Bufnitele au ochii mari, globul ocular tubular, privirea binoculara. Pot aprecia cu exactitate distanta pana la prada, insa pentru a privi lateral trebuie sa roteasca integral capul. Penajul este moale, de aceea ele nu fac zgomot in timpul zborului, iar auzul este foarte bine dezvoltat, ele prind si cel mai mic fosnet pe care il face vreun animal.

Specii de bufnite din toata lumea:

Tyto alba
Tyto alba

Cea mai cunoscuta bufnita din genul Tyto este striga sau Tyto alba. Este raspandita in America de Nord si de Sud, Australia, Africa si Europa. Avand in vedere faptul ca apare si in tara noastra, am putea spune ca este prezenta pe toata suprafata pamantului, exceptie face Antarctica. Este o specie nemigratoare care poate fi recunoscuta usor dupa sunetele specifice ca de toaca sau strigatul usor ragusit. Are lungimea corpului de 29-44 cm si greutatea de 300-650 g.

Bubo virginianus
Bubo virginianus

Cea mai mare specie de bufnita din America este Bubo virginianus. Este cunoscuta si cu numele de bufnita mare cu coarne deoarece are smocuri mari de pene la urechi, care se aseamana cu niste coarne. Are lungimea corpului de 50-60 cm si greutatea de 0,675-2,5 kg. Are constitutia solida, ochii galbeni si este o specie nemigratoare raspantidta in toata America.

Scotopelia peli
Scotopelia peli

Bufnita-pescar a lui Pel este o specie care se hraneste cu broaste, peste si animale acvatice de apa dulce. Exista 3 specii de astfel de bufnite in lume, care au un asemenea ,,meniu”. Are denumirea stiintifica de Scotopelia peli si este o specie nemigratoare. Traieste in Africa si poate avea lungimea corpului de 55-63 cm si greutatea de 2-2,5 kg.

Athene cunicularia
Athene cunicularia

Bufnita care se ascunde este o specie din America de Nord, Centrala si de Sud, dar si din zona Caraibilor. Are denumirea stiintifica de Athene cunicularia si este o specie partial migratoare. Are lungimea corpului de 19-25 cm si greutatea de 125-250 g.

Otus lempiji
Otus lempiji

In sud-estul Asiei traieste o bufnita mica de numai 20 cm si 100-125 g numita ciusul sau Otus lempiji. Aceasta are penajul gri-maroniu si se remarca prin smocurile de pene proeminente de la urechi.

Glaucidum perlatum
Glaucidum perlatum

Mica bufnita perlata traieste in Africa, la sud de Sahara si este o specie nemigratoare. Are denumirea stiintifica de Glaucidum perlatum si este considerata cea mai diurna bufnita din acest continent. Are lungimea corpului de 17-20 cm si greutatea de 50-150 g.

Citește și:  Gâștele (genul Anser), păsări acvatice mari
Otus scops
Otus scops

Ciuful pitic este o specie de bufnita raspandita in padurile din Europa, Africa si centrul Asiei. Are denumirea stiintifica de Otus scops si poate avea lungimea corpului de 16-20 cm si greutatea de 60-125 g.

Nyctea scandiaca
Nyctea scandiaca

Buha zapezilor are penjaul complet alb si traieste in jurul Cercului Polar Arctic. Are denumirea stiintifica de Nyctea scandiaca si poate avea lungimea corpului de 55-70 cm si greutatea de 1-2,5 kg.

Asio flammeus
Asio flammeus

Ciuful de camp sau specia Asio flammeus traieste in America de Nord, in vestul si estul Americii de Sud, dar si in Africa, Asia si Europa. Este cunoscuta si cu numele de ciuful-de-balta. Are lungimea corpului de 37 cm si greutatea de 200-500 g. In comparatie cu alte specii de bufnite care isi fac cuibul in copaci, ciuful de camp isi face adapost pe sol, din materii vegetale. Are capul mare, fata rotunda, penajul ii formeaza un disc de culoare mare pe fata, iar ochii sunt galbeni.

Strix aluco
Strix aluco

Huhurezul roscat este o pasare nemigratoare din Europa, Asia si Africa de Nord-Vest. Are denumirea stiintifica de Strix aluco si poate fi recunoscut dupa sunetele ,,tuit tuu” pe care le scoate. Are lungimea corpului de 37-39 cm si greutatea de 450-550 g.

Pulsatrix perspicillata
Pulsatrix perspicillata

In padurile tropicale din sudul Mexicului si pana in America Centrala traieste bufnita cu ochelari. Aceasta specie este nemigratoare si are denumirea stiintifica de Pulsatrix perspicillata. Are pete albe in jurul ochilor care ii creeaza aspectul de ,,rama de ochelari”. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 43-52 cm si greutatea de 0,6-1 kg.

Ninox novaeseelandiae
Ninox novaeseelandiae

Bufnita Boobook este o specie nemigratoare din Australia, Tasmania, sudul Noii Guinee si Asia de Sud-Est. Are corpul mic, cu lungimea de 30-35 cm si greutatea de 150-175 g. Denumirea sa stiintifica este de Ninox novaeseelandiae.

Bubo bubo
Bubo bubo

Specia Bubo bubo este cea mai comuna bufnita din Europa Centrala. Traieste mai ales in padurile din lanturile muntoase joase si este o pasare sedentara. Are corpul voluminos, lungimea corporala de pana la 61-67 cm si greutatea de 1,8-4,2 kg. Anvergura aripilor este de 1,57-1,68 m.

Athene noctua
Athene noctua

Cucuveaua sau cucuvaia este o pasare mica, foarte raspandita in Europa Centrala. Are denumirea stiintifica de Athene noctua si se hraneste cu soareci, broaste si pasari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.