La 30 de km de Brno, al doilea oraș ca mărime al Cehiei, se află cea mai întinsă și mai misterioasă peșteră din Carstul Moravian, peștera Punkva care face parte dintr-un lanț de peste 1000 de peșteri descoperit până în ziua de azi. Cel care are ocazia să viziteze acest obiectiv turistic, va avea o experiență de neuitat, unică și foarte prețioasă.

Totul începe cu o călătorie scurtă de 15 minute cu un tren electric eco friendly simpatic, cu plecare din 20 în 20 de minute, care urcă și coboară pe drumul denivelat către destinație. Accesul autoturismelor a fost interzis în acestă zonă din cauza numărului foarte mare de turiști. În noiembrie e foarte frig aici, așa că e înțelept să îți iei ceva gros pe tine, mai ales pentru că urmează să vizitezi o peșteră adâncă. Trenul te lasă în mijlocul pădurii, acolo unde se află Punkva. Intrarea nu e departe, așa că fără să zăbovești prea mult, te avânți în interiorul întunecos al peșterii.

Prima parte a turului se face pe jos, printre stalactitele și stalagmitele care se află la tot pasul. Pe tot parcursul acestuia ești însoțit de un ghid care povestește despre istoria acestui obiectiv turistic descoperit între anii 1909 și 1933 de către un speolog ceh. Cele mai impresionante formațiuni din peșteră au primit și denumiri după aspectul lor. La începutul turului, te întâmpină cea mai mare coloană de stalactite de aici, numită “Santinela”, care se află în Domul Frontal. 10262610_680300402016452_181919464_o Pe măsură ce înaintezi în adâncul peșterii, observi peisaje foarte diferite între ele, unele luminoase, altele foarte întunecate. Formațiunile acestea, cărora le-a trebuit mii de ani ca să ajungă la forma pe care o putem vedea astăzi, sunt foarte spectaculoase. Unele seamănă cu o bucată de material textil care acoperă ceva, altele sunt foarte subțiri și firave. Cea mai faimoasă formațiune este așa-numitul “Ac”, o stalactită foarte ascuțită care aproape că se atinge de o stalagmită înălțată chiar dedesubtul ei. Distanța dintre ele este foarte mică și ai impresia că, în scurt timp, ele vor forma o singură coloană însă vor trece sute de ani până când acestea se vor uni.10172366_680300418683117_759382653_o Călătoria continuă printre aglomerările de calcar pe un drum când îngust, când larg și poți face poze oriunde, pentru că întreaga peștera e uimitoare. Nu e recomandat ca cei care suferă de claustrofobie să viziteze Punkva, pentru că s-ar putea ca pe alocuri să se simtă strânși ca într-o menghină. Călătoria se desfășoară în șir indian, printre vizitatori de toate naționalitățile, cu care devii solidar în încercarea de a trece anumite pasaje.10174370_680300188683140_868111636_o

La finalul “turului uscat”, așa cum a fost denumită prima parte a traseului, îți dai seama că toată experiența a meritat. Partea a doua vine cu ceva cu totul diferit și aventuros: o călătorie cu barca. Pe traseul râului Punkva, turiștii au ocazia să traverseze o altă parte a peșterii care duce către faimosul abis Macocha. Până să ajungi aici, ai de trecut galerii foarte înguste, într-o barcă care se clatină sub influența manevrelor făcute de barcagiul experimentat, în încercarea de a nu se izbi de pereții peșterii. Turiștii pot participa și ei la condus, putând da un impuls bărcii încetinite, împingând apa alb-verzuie înapoi. Slalomurile efectuate de barcagiu creează panică printre turiștii mai fricoși însă experiența seamănă cu cea dintr-un roller coaster: știi că nu vei păți nimic, dar totuși țipi cu toată puterea. Aici nu auzi țipete însă exclamările creează ecou pe fundalul vocii ghidului.

Ușor-ușor, te îndrepți spre abisul Macocha, de 138 de metri adâncime. Te simți oarecum ușurat și, în același timp, nu foarte confortabil în prezența acestei gropi imense. Însă frumusețea locului îți taie respirația și te simți norocos că ai ocazia să privești un asemenea peisaj. “Macocha” înseamnă “mamă vitregă”, iar localnicii spun că numele vine de la o legendă potrivit căreia o mamă vitregă a încercat să-și împingă fiul vitreg de pe marginea abisului în groapă, sfârșind prin a fi aruncată chiar ea de către săteni. Înfricoșător cum pare, lumina zilei te liniștește și te simți în siguranță.10248617_680300425349783_1682673533_o

Acest mix de emoții îți lasă un gust plăcut și te feliciți că ai avut curajul să te aventurezi în această călătorie subterană. Te îndrepți spre ieșire unde poți să achiziționezi câteva suvenire și reviste despre peștera Punkva, ca să le arăți și celor apropiați pe unde te-ai plimbat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.