Croatia, oficial Republica Croatia este un stat al Europei situat in nord-vestul Peninsulei Balcanice, pe tarmul Marii Adriatice. Tara este impartita in 20 de diviziuni administrative si orasul Zagreb. Croatia acoperă 56.594 km² si are o climă predominant temperat continentala si mediteraneana. Coasta croata a Adriaticii are peste 1000 de insule. Populatia tarii este de 4,29 milioane de locuitori, majoritatea fiind croati si romano-catolici.

peisaj Croatia

Croația a fost initial ducat in secolul al VIII-lea, iar apoi regat in secolul al X-lea. Din secolul al XII-lea a ramas un stat distinct, sub conducerea domitorului si a parlamentului, insa statul era supus regilor si imparatilor diferitelor puteri vecine, in special Ungaria si Austria. Perioada dintre secolele XV si XVI a fost marcata de lupte amare cu Imperiul Otoman. Dupa ce a fost incorporata in Iugoslavia pentru cea mai mare parte a secolului XX, Croatia si-a recastigat independenta în 1991.

Croatia a devenit in ultimii ani una dintre cele mai populate destinatii turistice din Europa. Coasta Dalamtiana atrage cel mai mare numar de vizitatori datorita orasului imperial roman Spilt, orasului Renasterii Trogir si mai ales a Dubrovnikului. Perla croata a Adriaticii ce face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, a supravietuit intr-un mod miraculos bombardamentele sarbe din 1992.

Dubrovnik
Dubrovnik

Insulele croate sunt probabil renumele acestei tari: Hvar, Brac, Vis si Korcula (unde s-a nascut Marco Polo). Acestea sunt acoperite de palate venetiene si sunt foarte populate de oameni ce se afla pe croazierele din golfurile lor spumante.

Citește și:  Afandou - Grecia: Orașe de vizitat
orasul Zagreb
orasul Zagreb

O rascruce a civilizatiilor din antichitate, Croatia este un loc fascinant ce inglobeaza culturile slave si mediteraneene. Aceste culturi sunt foarte bine transpuse in orasul Zagreb, capitala, cel mai mare oras al Croatiei si unul dintre cele mai poetice orase. La inceputul secolului XX, cei care calatoreau spre Istanbul cu Orient Express nu ratau sansa de a cina la Regent Espalande, cel mai frumos hotel de lux din oras.

Croatia este o tara noua, cu o istorie veche. Stabilita in îndepartata pre-istorie, ea a ramas in prim-planul de dezvoltare si dinastie europeana. Cu clima binevoitoare, care este deosebit de minunata la inceputul verii, cu terenuri fertile care produc culturi fine, mai ales vita-de-vie ce sustine o industrie puternica a vinului, cu o topografie variata ce poate fi experimentata la pas, si cu mereu prezenta Mare Adriatica, cu briza sa calda și apele calme, Croatia ramane una dintre cele mai apreciate tari, atat de rezidenti, cat si de straini. Astazi Croatia este o tara stabila cu o economie solida si mai ales o destinatie atractiva pentru calatorii aventurieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.