Indiferent de câştiguri, fiecare om doreşte să aibă parte, pe cât posibil, de o vacanţă frumoasă şi ieftină. Cele ce urmează nu sunt adresate acelor turişti obişnuiţi să zacă zile în şir la plajă, mâncând şi bând întruna, graţie serviciilor ultra – all – inclusive, ci dimpotrivă, sunt adresate celor dornici de mişcare, activitate, plimbări lungi şi descoperirea unor locuri cu încărcătură istorică sau religioasă.
Vom discuta deci despre ţările cele mai ieftine, din punct de vedere turistic.

Turcia

turciaTurcia este un stat extrem de accesibil celor care doresc doar experienţe noi şi nu strâmbă din nas la cazarea de două stele. Plimbările pe jos sunt pline de surprize extrem de plăcute. Aici se îmbină, într-un mod unic, cultura occidentală cu cea orientală.

Trebuie neapărat vizitate anumite obiective turistice, întrucât Turcia este plină de ele, în special Istanbulul. Aici, aşteaptă să fie descoperite Moscheea Albastră, palatul Top Kapi, faimosul bazar, piaţa de peşte. Există şi foarte multe monumente situate în diverse părţi ale oraşului şi care te îmbie la o călătorie înapoi în timp. Mâncarea se vinde la preţuri moderate şi este şi săţioasă. Deserturile sunt, de asemenea, ieftine şi foarte bune.

Albania

Sursa foto: fanpop.com
Sursa foto: fanpop.com

Albania reprezintă o destinaţie accesibilă, din punct de vedere al bugetului de vacanţă. Deşi este considerată o ţară săracă, Albania are ce oferi vizitatorilor, în special obiective turistice deosebite. Turiştii pasionaţi de istorie şi cultură au posibilitatea de a descoperi situri istorice extrem de interesante şi numeroase muzee naţionale.

Preţurile sunt destul de mici, în raport cu bogăţia de informaţii pe care o pun la dispoziţia vizitatorilor. Cazarea este de bun simţ, adică condiţii bunicele, la preţuri acceptabile. Capitala Tirana este plină de instituţii culturale şi monumente de arhitectură din timpuri mai noi şi mai vechi. Obligatorii sunt excursiile pe muntele Dajti şi cel puţin o zi de bronzat pe faimoasele plaje Jala sau Dhermi.

Grecia

grecia acropole

Grecia are tot ce îi trebuie pentru a atrage toate categoriile de turişti. Cei mai încântaţi de atmosfera Greciei sunt însă turiştii energici, dornici să viziteze biserici şi mănăstiri pline de istorie religioasă, să descopere sate pitoreşti unde principala activitate este cea artistică, (ceramică, bijuterii, pictură, icoane, etc.), să se bucure de plaje private amenajate în jurul unor lagune cu aspect de paradis.

Mâncarea reprezintă, în Grecia, un adevărat ritual în cadrul căruia nu numai că îţi potoleşti foamea, dar te bucuri de atmosfera tihnită, guşti tot soiul de bunătăţi, faci conversaţie cu proprietarul localului şi afli amănunte preţioase despre locul în care te afli. Atena trebuie neapărat văzută, cel puţin datorită celebrei sale Acropole. Preţurile de cazare sunt acceptabile, mai ales dacă vorbim de hoteluri sau pensiuni de două stele.

Bulgaria

bulgaria
Bulgaria a devenit deja paradisul turiştilor dornici de distracţie pe bani puţini. Plajele din Bulgaria sunt asemănătoare celor din România, însă preţurile nu se compară, fiind mult mai mici decât cele practicate pe litoralul românesc. Peisajele nu sunt chiar spectaculoase, însă în Bulgaria există numeroase locuri faimoase în întreaga lume pentru obiectivele turistice de natură istorică sau religioasă – biserici în ruine, orăşele vechi, castele puţine, dar atrăgătoare. În ce priveşte preţurile, absolut toate sunt mai mult decât acceptabile. Indiferent că vorbim de cazare cu mese incluse, mâncare la restaurant, shopping de orice fel – totul este foarte ieftin.

Thailanda

Sursa foto: olivimage.com
Sursa foto: olivimage.com

Thailanda sună a destinaţie de vacanţă pentru cei cu buzunarele pline, însă, în realitate, este o ţară cu preţuri extrem de mici. Să zicem că drumul este costisitor, dar, imediat ce ai ajuns în Thailanda descoperi un tărâm exotic cu preţuri accesibile. Cazarea, mâncarea, diversele activităţi turistice se adresează vizitatorilor din toată lumea, indiferent de potenţa lor financiară. În special mâncarea servită în localuri sau vândută în pieţe este aproape gratuită şi din cale afară de gustoasă.

Citește și:  Meteora, între turism și spiritualitate

De exemplu, cu 18 euro pe zi poţi dormi şi mânca în Thailanda fără probleme. În plus, lumea este extrem de prietenoasă şi sociabilă, iar peisajele par desprinse din cărţile cu poveşti. Plajele îşi merită faima mondială. Nu te poţi plictisi în Thailanda. Ai de vizitat nenumărate ruine, rezervaţii naturale, lagune, obiective turistice cu încărcătură culturală. Viaţa de noapte este şi ea pe cât de ieftină, pe atât de plină de energie şi voie bună.

Peru

Sursa foto: reddit.com
Sursa foto: reddit.com

Peru reprezintă o destinaţie de vacanţă aparent inaccesibilă. Distanţa este foarte mare, iar transportul este scump. Însă, în Peru, vacanţele sunt extrem de ieftine. Este o destinaţie ideală pentru turiştii dornici să exploreze locuri noi, spectaculoase. Capitala Lima este un loc plin de monumente ce trebuie văzute, mai ales că nu costă mai nimic. Machu Pichu este locul pe care nu ai voie să-l ratezi.

În comparaţie cu civilizaţia pe care o aduce înaintea ochilor, preţurile practicate la mâncare, transport şi tur de vizitare sunt o nimica toată. În rest, Peru nu costă nimic. Aşteaptă să fie descoperit cu rucsacul în spate şi bocanci în picioare. Natura sălbatică este cuvântul de ordine, aşa că turiştii vor avea de explorat păduri tropicale, ruine antice, peisaje montane spectaculoase şi plaje cu nisip fin de aur. Istoria şi vegetaţia se îmbină armonios în Peru şi, mai ales, la preţuri foarte scăzute.

India

Sursa foto: onthegotours.com
Sursa foto: onthegotours.com

India atrage tot mai mulţi turişti, până şi din România. Este incredibil de ieftină, ca destinaţie de vacanţă. Transportul, cazarea, mâncarea sunt extrem de accesibile şi, în plus, oferă o experienţă cu totul nouă. Nu prea există facilităţi de lux, de genul aer condiţionat, televizor, internet sau chiar şi apă caldă, în schimb, India asigură turiştilor activităţi dintre cele mai surprinzătoare şi interesante.

Cultura locului este spectaculoasă. Există numeroase obiective turistice religioase care trebuie neapărat văzute. Natura oferă şi ea experienţe neaşteptate. Oamenii sunt diferiţi ca mod de comportament, dar se arată extrem de primitori şi sociabili cu turiştii veniţi să le descopere micul paradis. Predomină hostelurile, tocmai pentru că turiştii cu dare de mână nu se aventurează aşa departe. Preţurile sunt deci de partea vizitatorilor curioşi.

Nepal

Sursa foto: onthegotours.com
Sursa foto: onthegotours.com

Nepal merită deplasarea. Distanţa este mare şi drumul poate părea extrem de lung, însă Nepal este o ţară unde bogăţia culturală, religioasă, istorică se îmbină armonios cu condiţii de cazare extrem de ieftine. Templele budiste reprezintă incursiuni într-o altă lume, peisajele de natură sunt atât de frumoase că nu par reale, iar cultura asiatică, per ansamblu, impresionează printr-o măreţie obţinută cu ajutorul unor detalii pline de gingăşie şi dragoste pentru frumos.

Mâncarea se constituie şi ea într-o incursiune în necunoscut, dar fără surprize neplăcute. Preţurile sunt extrem de mici, în raport cu ceea ce oferă – calitate şi cantitate. De asemenea, Nepal este o ţară care îşi invită vizitatorii la multă mişcare, în special plimbări pe munte.

Toate aceste destinaţii sunt ideale, în cazul în care prin vacanţă nu înţelegem odihnă şi relaxare totală, ci experienţe dintre cele mai noi şi memorabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.