Orasul Delhi, capitala Indiei, este faimos pentru monumentele si portile sale. Poarta Indiei din India a fost construita de englezi in memoria celor care au murit luptand pentru armata britanica in Primul Razboi Mondial. Acest monument national se afla in inima capitalei Indiei si reprezinta o poarta care leaga trecutul colonial de prezentul patriotic, de asemenea este cel mai mare memorial de razboi din tara. Acest monument maiestuos a fost creat in 1931 de catre arhitectul Edwin Lutyens. Poarta Indiei din India are inaltimea de 42 de metri si din ea se raspandesc multe strazi importante. Datorita amenintarilor teroriste, traficul a fost inchis pe strazile care trec prin apropierea portii.

Poarta Indiei1

In afara de faptul ca este nucleul capitalei, Poarta Indiei din India reprezinta si piesa centrala a sarbatorii Zilei Nationale a Indiei, care are loc in fiecare an pe 26 ianuarie. Aceasta zi comemoreaza ziua in care India a devenit republica, in 1950, la doi ani si jumatate dupa ce si-a castigat independenta, pe 15 august 1947. Inainte ca parada sa inceapa, Primul Ministru pune o coroana de flori pe altarul Amar Jawan Jyoti, care inseamna “flacara soldatului nemuritor”, comemorand astfel toti soldatii care si-au dat viata pentru tara.

Altarul Amar Jawan Jyoti este realizat din marmura neagra, iar pe fiecare latura a sa sunt inscriptionate cu litere din aur cuvintele “Amar Jawan”, care inseamna “Soldatul Nemuritor”. In varful monumentului sunt inscriptionate urmatoarele cuvintele, traduse aproximativ “In cinstea mortilor din armata indiana, care au cazut cu onoare in Franta, Mesopotamia si Persia, si oriunde in alta parte in apropiere si in departare, de asemenea in memoria celor ale caror nume au fost inregistrate si care au cazut in India sau la frontiera de nord-vest si in timpul Razboiului Afgan”.

Poarta Indiei11

Timpurile s-au schimbat, insa sentimentele sunt aceleasi ca in anul 1921, cand a fost pusa piatra de temelie de catre Ducele de Connaught, si ca in anul 1931, cand monumentul a fost dedicat natiunii de catre viceregele Lord Irwin. Monumentul ii cinsteste pe cei 90 000 de indieni cazuti in Primul Razboi Mondial, in timp ce faceau parte din armata britanica. Poarta Indiei din India seamana foarte mult cu Arcul de Triumf din Paris, Franta. Pe aceasta sunt inscriptionate numele a peste 13 000 de soldati englezi si indieni, care au murit in Razboiul Afgan din 1919. Altarul Amar Jawan Jyoti a fost adaugat mult mai tarziu, in 1971. Flacara eterna arde zi si noapte sub arcada, pentru a reaminti natiunii de soldatii care si-au pierdut viata in Razboiul dintre Pakistan si India din 1971.

Citește și:  Wildebeest Kuil Rock Art Centre: Obiective turistice Africa de Sud - Kimberley

Poarta Indiei din India reprezinta mult mai mult decat un monument inchinat unor soldati morti. Aceasta a devenit de asemenea o platforma pentru ca oamenii de rand sa-si exprime parerea. Adesea au loc privegheri la lumina lumanarilor, organizate in jurul monumentului de catre organizatii civile, pentru a expune diverse probleme, cum ar fi victimele virusului HIV sau alte cauze importante. Aici au avut loc numeroase proteste pasnice organizate de public, pentru a le conferi atentia si forta necesare.

Poarta Indiei111

Arcada portii se afla pe o baza construita din piatra rosie din regiunea Bharatpur. Pe cornisa se afla inscriptionati Sorii Imperiali, iar pe ambele laturi ale arcadei se afla inscriptionat cuvantul “India”, iar alaturi datele “1914” in stanga si “1919” in dreapta, cu cifre romane. Vasul bombat de deasupra era menit sa fie umplut cu ulei pentru arderi cand aveau loc aniversari, insa acest lucru este facut foarte rar. Chiar in spatele portii se afla un pavilion din gresie, creat tot de Edwin Lutyens, in care se afla statuia Regelui George al 5-lea pana in anul 1947. S-a dezbatut asezarea unei statui care sa-l infatiseze pe Mahatma Ghandi stand jos sau in picioare, in acel pavilion, insa acest plan nu a fost pus in practica pana astazi.

Pe timpul noptii, Poarta Indiei din India este luminata cu beculete, iar pajistile din apropierea sa sunt pline de oameni, acestea fiind locatii ideale pentru picnicuri familiale. In majoritatea serilor, complexul si pajistile dimprejur seamana cu un carnival in miniature, cu multimi de oameni, vanzatori de inghetata, apa minerala, snacksuri, jucarii, etc. si vanzatori de baloane, care dau un plus de culoare. De asemenea, oamenii vin aici si pentru a practica yoga si meditatia.

Poarta Indiei vazuta pe timp de noapte
Poarta Indiei vazuta pe timp de noapte

In apropiere de Poarta Indiei se afla Parcul Copiilor si Clubul de Canotaj, care organizeaza curse de canotaj pentru turistii interesati de acest tip de distractie. In afara de aceste activitati, vizitatorii isi pot petrece timpul si la cumparaturi intr-una din pietele din apropierea portii, cele mai faimoase fiind bazarurile Janpath si Palika. Acest monument national al Indiei este unul din monumentele cele mai vizitate din lume, atat de hindusi, cat si de turisti din toata lumea, datorita faptului ca este un simbol ridicat in cinstea vitejiei si eroismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.