Specii de dinozauri descoperiti in Argentina (America de Sud):
Andesaurus – A fost un dinozaur sauropod care a trait in perioada Cretacicului mijlociu, cu aproximativ 100-97 milioane de ani in urma, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in provincia Neuquen in Argentina, in anul 1991 de paleontologii Calvo si Bonaparte.
Gasparinisaura – A fost un dinozaur erbivor care a trait cu 90-83 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior si care pe baza unui schelet partial descoperit in Argentina in Patagonia a fost descris de paleontologii Coria si Salgado in anul 1996.
Abelisaurs – A fost un teropod primitiv care a trait cu 75-70 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Specia a fost descoperita in Argentina si a fost descrisa de paleontologii J. F. Bonaparte si F. E. Novas in anul 1985.
Carnotaurus – Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul mediu, cu aproximativ 71-65 milioane de ani in urma si este cunoscut sub denumirea de ,,Mancatorul de carne”. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina, in anul 1985, de catre paleontologul Jose Fernando Bonaparte.
Giganotosaurus – A fost un dinozaur carnivor care a trait cu 104 milioane de ani in urma, pe teritoriul cretacic al Americii de Sud.
Alvarezsaurus – A fost un dinozaur teropod care a trait in perioada Cretacicului superior, cu 80 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina, pe baza lor paleontologii Don Gregorio Alvarez si Jose Bonaparte au descris si numita aceasta specie Alvarezsaurus calvoi in anul 1991.
Coloradisaurus – Acest dinozaur erbivor cu lungimea corpului de 3-4 m a trait in perioada Triasicului superior, cu 225-119 milioane de ani in urma. Fosilele sale (un craniu) au fost descoperite in Argentina in anul 1983 de paleontologul Lambert.
Argentinosaurus – Dupa cum sugereaza si numele, fosilele dinozaurului Argentinosaurus au fost descoperite pe teritoriul ocupat astazi de Argentina. Descoperite in anul 1993, de catre paleontologul Jose Bonaparte si Caria, aceste fosile au permis cunoasterea acestei creaturi preistorice, care a trait in Cretacicul inferior si a disparut in urma cu 95 milioane de ani.
Clasmodosaurus – A fost un sauropod care a trait in perioada Cretacicului pe teritoriul unde azi se afla Argentina. Specia a fost descrisa in anul 1898 de paleontologul Florentino Ameghino.
Argyrosaurus – Ramasitele sale fosile au fost descoperite de paleontologii Bonaparte si Coria in America de Sud, in anul 1993 si dateaza din perioada Cretacicului inferior.
Campylodoniscus – Acest sauropod patruped erbivor a trait in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Specia a fost numita Campylodoniscus ameghinoi de paleontologul Kyhn pe baza ramasitelor fosile descoperite in Argentina, in anul 1961.
Eoraptor – Ramasitele sale fosile au fost descoperite intamplator de catre studentul Ricardo Martinez in timpul unei expeditii facute, in anul 1991, intr-o zona desertica din Argentina. Acest carnivor a trait in era Mezozoica, in Triasicul superior, cu 231-225 de milioane de ani in urma.
Amargasaurus – Acest dinozaur sauropod a trait in perioada Cretacicului inferior, cu 131-125 milioane de ani in urma. Scheletul sau aproape complet a fost descoperit in Amarga in Argentina, in anul 1991 de paleontologii Salgado si Jose Bonaparte.
Loricosaurus – A fost un dinozaur sauropod care a trait cu 71 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina in provincia Neuquen, in anul 1929 de paleontologul von Huene. Specia a fost numita Loricosaurus noricus.
Aeolosaurus – Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Patagonia, in Argentina si dateaza din perioada Cretacicului superior, de acum 83-74 milioane de ani. Specia a foat numita Aeolosaurus rionegrinus in anul 1988, de paleontologul Powell.
Freguellisaurus – A fost un dinozaur primitiv care a trait in perioada Triasicului superior, cu 231-225 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile (trei schelete partiale) au fost descoperite in Argentina de Sud si descrise in anul 1986 de paleontologul Novas. Specia a fost numita Freguellisaurus ischigualastensis.
Genyodectes – Acest teropod a trait in perioada Cretacicului in America de Sud. Ramasitele sale fosile au fost colectate din Argentina iar specia a fost descrisa de paleontologul Woodward in anul 1991 si numita Genyodectes serus.
Herrerasaurus – A fost un dinozaur primitiv care a trait cu 230 milioane de ani in urma, in perioada Triasicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina, in anul 1958, de catre paleontologul O. A. Reig. Specia a fost numita Herrerasaurus ischigualastensis in anul 1963.
Amygdalodon – Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Argentina in anul 1847 de paleontologul Cabrera si dateaza din perioada Jurasicului mijlociu.
Hadrosaurichnus – A fost un dinozaur teropod din perioada Cretacicului superior, descoperit in Argentina, de paleontologul R. N. Alonso in anul1980.
Ischisaurus – A fost un teropod din perioada Triasicului superior, de acum 225 milioane de ani. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina in anul 1963 de paleontologul Reig, iar specia a fost numita Ischisaurus cattoi.
Secernosaurus – Paleontologul Brett-Surman a descris specia Secernosaurus koerneri in anul 1979, pe baza ramasitelor sale fosile descoperite in Argentina si care dateaza din perioada Cretacicului superior, de acum 73-65 milioane de ani in urma.
Microsaurops – A fost un dinozaur sauropod care a trait cu 70 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina, in anul 1980 de paleontologii Bonaparte si Powell. Specia a fost numita Microsaurops loricatus.
Antarctosaurus – A fost un dinozaur sauropod care a trait in perioada Cretacicului superior, cu 83 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina, in anul 1916, pe baza lor paleontologul german Friedrich von Huene a descris si numita aceasta specie Antarctosaurus wichmannianus in anul 1929.
Notoceratops – Acest dinozaur patruped erbivor a trait cu 83-73 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina in anul 1918, de paleontologul Augusto Tapia.
Megaraptor – Acest dinozaur biped carnivor a trait cu 90 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului. Scheletul sau incomplet a fost descoperit in Argentina, in Patagonia de Nord-Vest, in anul 1996 de paleontologul Fernando Novas.
Noasaurus – In urma cu 70 de milioane de ani, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior traiau dinozaurii Noasaurus – vanatori periculosi in ciuda dimensiunilor lor reduse. Acestia populau zonele de campie cu paduri si regiunile cu savane din America de Sud. Ramasitele fosile ale dinozaurului Noasaurus au fost descoperite in Argentina, in anul 1980. Pe baza acestor fragmente de fosile paleontologii Jaime Powell si Jose Bonaparte au descris aceasta specie si au numit-o Noasaurus leali.
Neuquensaurus – Dinozaurul Neuquensaurus este cunoscut si sub numele de ,,Soparla Neuquen” deoarece ramasitele sale fosile au fost descoperite in provinciile Neuquen si Rio Negro in Patagonia, Argentina, America de Sud. Pe baza acestor ramasite fosile, in anul 1992 paleontologul Jaime Powell a descris aceasta specie si a numit-o Neuquensaurus australis. Dinozaurul Neuquensaurus a trait cu aproximativ 71 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, pe teritoriul unde azi se afla America de Nord.
Opthalmosaurus – A fost un ihtiozaur care a trait in perioada Jurasicului superior, cu 165-145 milioane de ani in urma, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina, Anglia si Franta. Specia a fost descrisa prima data in anul 1874 de paleontologul Seeles.
Pisanosaurus – In era Mezozoica, in Triasicul superior si-au facut aparitia primii dinozauri erbivori, mai ales pe meleagurile argentiniene din America de Sud. Dintre acestia cel mai mic dinozaur care semana cu o pasare era Pisanosaurusul – care avea aproximativ 90 cm lungime si cantarea 4 kg. Acest animal preistoric a trait cu aproximativ 225 milioane de ani in urma si a fost descris de catre paleontologul argentinian Rodolfo Casamiquela, in anul 1967.
Mussaurus – Acest dinozaur prosauropod mare consumator de plante a trait in perioada Triasicului, cu 215 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina in anul 1979, de paleontologii Bonaparte si Vince.
Patagosaurus – Acest dinozaur patruped erbivor a trait cu 169-163 milioane de ani in urma, in perioada Jurasicului mijlociu. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina, in anul 1979 si descrise de paleontologul Bonaparte. Specia a fost numita Patagosaurus fariasi.
Saltasaurus – Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma, pe teritoriul unde azi se afla America de Sud. Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in provincia Salta din zona de nord-vest a Argentinei, iar pe baza lor in anul 1980 paleontologii Jose Bonaparte si Jaime Powell au numit aceasta specie Saltasaurus loricatus. Numele de Saltasaurus vine tocmai de la aceasta provincie Salta.
Pterodaustro – Specia cunoscuta sub denumirea de Pterodaustro guinazui a fost numita si descrisa de paleontologul Jose Bonaparte in anul 1970, pe baza analizei facute asupra ramasitelor fosile descoperite in Argentina, in provincia San Luis, in anul 1963. Acestea dateaza din era Mezozoica, din perioada Cretacicului inferior, de acum 125-100 milioane de ani.
Quilmesaurus – Acest dinozaur teropod a fost descoperit in Patagoni in anul 2001 de paleontologul R. Coria. Fosilele sale dateaza din perioada Cretacicului, iar specia a fost numita Quilmesaurus curriei.
Riojasaurus – Acest dinozaur erbivor patruped a trait din perioada Triasicului superior pana in perioada Jurasicului inferior. Fosilele sale au fost descoperite in Argentina, in anul 1967 de paleontologul Bonaparte.
Piatnizkysaurus – A fost un dinozaur carnivor care a trait cu 169-163 milioane de ani in urma, in perioada Triasicului superior, iar ramasitele sale fosile (doua schelete incomplete) au fost descoperite in Argentina, in anul 1979, de paleontologul Bonaparte. Specia a fost numita Piatnizkysaurus Floresi.
Staurikosaurus – A fost un dinozaur primitiv biped care a trait in perioada Triasicului superior, cu 231-225 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina si Brazilia, in anul 1970 de paleontologul Edwin Colbert. Specia a fost numita Staurikosaurus pricei.
Triassolestes – A fost un dinozur teropod carnivor descoperit in Argentina in anul 1963. Specia a fost numita Triassolestes romeri.
Unquillosaurus – Acest dinozaur teropod a trait cu 70,6-65,5 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Salta in Argentina, in anul 1979 de paleontologul Jaime Eduardo Powell. Specia a fost numita Unquillosaurus ceibalii.
Laplatasaurus – Acest dinozaur a trait in perioada Cretacicului superior, cu 83-65 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1927, in Argentina, de paleontologul von Huene. Specia a fost numita Laplatasaurus araukanicus.
Unenlagia – Aceasta specie de dinozaur a fost descoperita in provincia Neuquen din Argentina si a fost descrisa in anul 1997 de paleontologii Novas si Puerta. Ramasitele fosile dateaza din perioada Cretacicului superior, de acum 93,6-85,8 milioane de ani in urma.
Volkheimeria – A fost un dinozaur sauropod care a trait in perioada Jurasicului superior, cu aproximativ 160 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina, in anul 1979, de paleontologul Jose Bonaparte.
Chubutisaurus – Acest dinozaur sauropod mancator de plante a trait cu 113-97 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului inferior. Specia Chubutisaurus insignis a fost numita de paleontologul del Corro in anul 1974 pe baza ramasitelor fosile (doua schelete partiale) descoperite in Argentina.
Xenotarsosaurus – A fost un dinozaur biped carnivor care a trait cu 83-73 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina si descrise de paleontologii Giminez, Bochatey, Rodriguez si Martinez in anul 1986. Specia a fost numita Xenotarsosaurus bonapartei.
Velocisaurus – Acest gen de animal preistoric teropod a trait cu 88,5-85,8 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Fosilele sale su fost descoperite in Argentina in anul 1991, de paleontologul Bonaparte.
Patagonia – Un loc de descoperire pentru dinozaurii impresionanți
Patagonia, regiunea sudică a Argentinei, este una dintre cele mai bogate zone paleontologice din lume. Aici au fost descoperite fosile spectaculoase, inclusiv cele ale unor dinozauri prădători uriași precum Giganotosaurus și sauropode gigantice. Fosilele sunt atât de bine conservate încât au oferit cercetătorilor informații detaliate despre dieta, structura anatomică și comportamentul acestor creaturi.