Fortul Mehrangarh, situat in Jodhpur, este o constructie formidabila, precum si una dintre cele mai mari fortarete din India. Situata la 122 metri deasupra orasului, structura cu rol defensiv a fost ridicata de catre Rao Jodha, cel de-al cincisprezecelea conducator al Marwarului. Acesta a hotarat, in anul 1459, ca este imperios necesar sa isi mute capitala de la Mandore intr-un loc care era mult mai usor de aparat. Astfel, dupa aceasta decizie, au fost demarate lucrarile de constructie la fortificatiile unui nou oras situat la 9 kilometri, asezare care avea sa-i poarte numele – Jodhpur.

Fortul Mehrangarh1

Aflat pe dealuri de gresie cu inaltimi de 122 kilometri, unul dintre cele mai mari forturi din India, Mehrangarh, dainuie peste desertul Thar, fiind un fel de strajer impozant al imprejurimilor. Zidurile fortului au o inaltime de 36 metri si, in unele portiuni, acestea au o latime de 20 de metri. Plus, aceste ziduri mai au si 101 bastioane, precum si sapte porti. La fel de impresionante sunt si tepele aflate pe prima poarta ce erau destinate impiedicarii atacurilor cu elefanti, asa cum se obisnuia la acele vremuri. Iar dincolo de fortificatiile impozante, se afla cateva palate de-a dreptul superbe, considerate adevarate capodopere pentru frumoasele sculpturi in piatra, dar si pentru ferestrele filigranate realizate din gresie.

Aceste palate dispun de curti imense, ce sunt legate intre ele, aici relaxandu-se, la umbra, conducatorii statului. De departe cele mai frumoase constructii sunt Moti Mahal, adica Palatul Perla, si Phool Mahal, Palatul Floare. Aceste structuri au tavanele si peretii pictati cu scene reprezentative pentru cultura statului indian. Important de mentionat aici este si Sala Oglinzilor, respectiv Sheesh Mahal.

Citește și:  Orasul Pitunda: Obiective turistice Georgia - Pitunda

Fortul Mehrangarh11

In sfarsit, cel din urma conducator care a locuit in Fortul Mehrangarh a fost maharajahul Takhat Singh, in secolul al XIX-lea. De altfel, tot acesta este cel care a comandat ridicarea aici a unei resedinte impresionante, Takhat Villas, constructorii optand pentru un amestec de stiluri europene si, bineinteles, traditionale. Mai mult, in picturile de pe pereti, grinzi si tavane apar scene ilustrand sportul rathore si momente religioase de mare importanta in istoria Indiei.

Pe langa faptul ca aceste opere au fost foarte bine pastrate, vizitatorii se arata fascinati si de sportul rathore, ce insemna inteparea porcilor cu tepuse. In prezent, in fortul Mehrangarh nu mai este locuit, chiar daca inca se afla in proprietatea maharajahului Johpur. Cu toate acestea, aceste fortificatii impresionante, alaturi de palatele din fort, reprezinta obiective turistice importante.

Fortul Mehrangarh111

De pilda, in palate se afla galerii in care sunt expuse capodopere de arta mogula, armuri, sei pentru elefanti, picturi, costume, piese de mobilier, instrumente populare muzicale si alte exponate. Bogatia interioarelor si deopotriva importanta fortului contribuie la crearea unei atmosfere magnifice, Mehrangarh lasand impresia ca este primul strajer al Indiei, cel dintai paznic ce domina zona inconjuratoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.