Grecia are un farmec aparte de care nu te poți plictisi vreodată. Cine a trecut pe aici știe foarte bine acest lucru și va reveni mereu pe aceste meleaguri. Așa mi s-a întamplat și mie. Prima data am ajuns în Paralia Katerini și, deși nu am fost realmente impresionată de această stațiune, am știut că lucrurile sunt mai bune de atât. Astfel, am ajuns și în Skiathos, o insulă care mi-a confirmat că în Grecia poți găsi locuri minunate. Anul acesta am vrut să merg din nou în Grecia, însă către o altă destinație: Halkidiki.
Dintre cele trei brațe ale acestei peninsule, Kassandra a părut cel mai accesibil. Un loc care îmbină frumusețea peisajelor cu distracția sau, cel puțin, așa citisem pe internet. Ajunsă acolo, mi-am dat seama că ieșitul seara în oraș era lucrul cel mai puțin interesant pe care puteai să îl faci în Kassandra. De cum treci canalul Nea Potidea, cel care face legătura dintre brațul Kassandra și continent, aerul exotic te învăluie pe neașteptate. Leandri, măslini, rodii, portocali și chiar bananieri lenevesc la soare întocmai precum merii pe la noi. Te obișnuiești greu cu asta, poate nu reușești deloc s-o faci dacă petreci cam o săptămână pe aici, așa cum am făcut eu. Oricum, cert e că flora dă o notă aparte peisajului. Tot ce poți să faci e să culegi o rodie și s-o duci acasă drept suvenir (se conservă foarte bine).
Kassandra are multe stațiuni. Unele sunt mai mici, altele mai mari, unele mai liniștite, altele mai aglomerate. Și, desigur, unele mai frumoase decât altele. Pentru mine, Afytos are un farmec deosebit. Am regăsit aici un sat autentic grecesc, cu străzi înguste, fețe vesele, oameni binevoitori. Totul părea atât de curat și pur, încât îți era teamă să nu strici frumusețea acelui loc cu statutul tău de turist. Am încercat să fiu discretă, să nu par din alte zone, însă probabil aparatul de fotografiat m-a dat de gol. Drumul te conduce inevitabil către mare. Serpentinele te amețesc până jos, iar aici peisajul o face și mai tare. Primul lucru: apa mării. Strălucitoare, turcoaz, curată…
În depărtare, brațul Sithonia abia se zărește acoperit de o ceață fină. Apa e atât de clară, încât poți vedea vietățile marine plimbându-se nestingherit pe la picioarele tale și ciupindu-te delicat. Lucrul cel mai firesc e să încerci o sesiune de snorkeling. E o experiență deosebită, pe care nu trebuie să o ratezi. La plajă nu poți să stai prea mult în Afytos, soarele se ascunde devreme după coastă, așa că dacă vrei să te bronzezi, e recomandat să cauți altă stațiune. Sani este o variantă potrivită, însă trebuie să te țină buzunarele. Aici, este locul celor înstăriți, care nu au grija zilei de mâine și cheltuie nestingheriți. De cum vei intra în Sani, yacht-urile te vor întâmpina mândre, unul lângă altul, care mai de care mai luxoase și mai impunătoare. Stațiunea nu este mare, poți lejer s-o străbați la pas. În drumul tău, vei găsi câteva restaurante scumpe, magazine de firmă și oameni îmbrăcați elegant, iar în jurul tău, totul este curat și aranjat. Deși frumoasă, probabil că te vei plictisi destul de repede în Sani.
Faima bucătăriei grecești nu mi-a înșelat așteptările. Am mâncat în Kassandra lucruri interesante și inedite. Sigur, orice pădure are uscăciuni, dar nu despre asta voi vorbi. În primul rând, gyros-ul de pe la noi nu seamănă sub nicio formă cu cel autentic. Cine a fost în Grecia știe despre ce este vorba, iar cine nu a fost, nu trebuie să rateze ocazia de a gusta acest preparat gustos. Surprinzător, pizza este delicioasă aici, blatul fiind făcut într-un mod special, după spusele lor. Aș putea spune că este chiar mai bună decât în Italia, și nici pastele nu sunt mai prejos. Cele cu fructe de mare sunt cu adevărat spectaculoase, dacă te dai în vânt după pește. Cât despre preparatele tradiționale, nu încape îndoială că și ele merită încercate și, de ce nu, pregătite de către noi înșine.
Ospitalitatea grecilor e recunoscută peste tot. Restaurantele îți oferă din partea casei câte un aperitiv la început și un desert la finalul mesei. Asta face masa mai plăcută și te îndeamnă să-i lași un bacșiș mai gras ospătarului care te-a servit.
Deși parte dintr-o peninsulă, Kassandra are aerul unei insule veritabile. Peisajele sunt exotice, sălbatice pe alocuri și cât vezi cu ochii ești înconjurat de apă. Are și partea ei de civilizație, întâlnită prin zonele mai populate, însă nimic ieșit din comun. Aș putea spune că viața de noapte din Kassandra e chiar banală, așadar nu e recomandat să mergi aici dacă asta e ceea ce cauți în vacanță. Însă peisajele merită toată atenția și banii pe care îi vei cheltui ducându-te în Kassandra.